Succesvoller communiceren met jezelf: 5 tips

Communicatiecoach en loopbaancoach en zelfvertrouwencoach geeft tips om succesvoller te communiceren

Je hebt dromen en ambities. En je wil er echt voor gaan. Geen gebrek aan motivatie dus. En toch. Toch houdt iets jou tegen om een volgende stap te zetten in jouw ontwikkeling.

Dat ligt vaak aan hoe jij over jezelf praat en de manier waarop je met jezelf en anderen communiceert. Want de manier waarop je communiceert heeft een enorme impact op jouw ontwikkeling, op jouw succes in het leven.

Wist je dat studies aantonen dat negatieve woorden gebruiken – zoals ‘nee’ – ons brein beïnvloeden waardoor we minder effectief zijn en ons eigen succes hinderen?

Dus wil jij een positieve invloed hebben op jouw succes én meer invloed hebben op anderen, verander dan jouw communicatie naar jezelf en naar anderen.

Dit zijn 5 geheimen om succesvol te communiceren. Door deze 5 tips toe te passen in je communicatie naar jezelf en de mensen rondom jou, zal je ervaren dat jouw impact vergroot en dat je meer vooruitgang boekt in je leven.

 
1. Stop met ‘zou’

Ik zou wat meer tijd aan mijn eigen ontwikkeling moeten besteden.

‘Ik zou een opleiding moeten volgen om beter te communiceren.’

‘Ik zou, ik zou, ik zou…’

Als je spreekt in termen van ‘zou’, dan heb of krijg je het gevoel dat het iets is dat van buitenaf wordt opgelegd. Maar dat jij er zelf niet volledig achterstaat. Zo maak je het moeilijk om er écht mee aan de slag te gaan en er succes in te boeken.

Wil je vanuit innerlijke motivatie beslissen om actie te ondernemen, stop dan met die ‘zou’ en spreek in termen van doen:

‘Ik ga mezelf verder ontwikkelen’

‘Ik ontwikkel mezelf verder’

‘Ik schrijf me in voor die opleiding’

Dat zet aan tot actie vanuit je innerlijke motivatie en vergroot jouw kans op succes.

2. Voeg ‘nog’ toe

Zo vaak hoor ik mensen zeggen: ‘dat kan ik niet’. Zoals ‘ik kan niet leidinggeven’, ‘ik kan niet verkopen’, ‘ik kan niet voor een publiek spreken’,… Klinkt redelijk hopeloos, niet? Je kunt het niet en je zal het nooit kunnen. Zo spreken nodigt niet uit om er werk van te maken. En als je er geen werk van maakt, dan boek je ook geen vooruitgang.

Zeg beter: ‘ik kan het NOG niet’. Zo geef je jouw brein de boodschap dat je het op dit moment nog niet kan, maar dat het in de toekomst wél kan. En dat stimuleert je om jezelf te ontwikkelen, om te leren, om het te doen met vallen en opstaan. En daardoor jouw doelen te bereiken.

3. Stop met proberen

Wat gebeurt er als je nu probeert recht te staan? Inderdaad, je blijft zitten. Want je staat niet recht als je het enkel probeert.

Soms hoor ik ‘Ik probeer dingen te veranderen, maar het lukt niet’. Wel: je doet het of je doet het niet. Proberen impliceert dat je het misschien niet zal doen, en dat verkleint de kans op succes. Heb je de intentie om iets te doen, doe het dan. Heb je geen intentie om iets te doen, doe het dan niet en neem daar dan de verantwoordelijkheid voor.
 
Wees duidelijk en eerlijk tegenover jezelf, dan herken je beter wat je wil bereiken en doen. Dat geeft focus en motiveert, waardoor je de kans op succes vergroot. Verander ‘proberen’ door een bewuste intentie om iets te doen. Of de beslissing om het niet te doen.


4. Stop met ‘druk, druk, druk’

‘Ik heb het veel te druk om mezelf te ontwikkelen’

Druk, druk, druk zijn: voor veel mensen is het een statussymbool. Als ik het druk heb, dan ben ik belangrijk. Het houdt ook in dat je aan het ‘vechten’ bent om alles voor elkaar te krijgen. En die strijd maakt jou nu net minder effectief.

Vervang het concept ‘druk’ door ‘productief’. Word effectiever waardoor je meer dingen kunt aanpakken, meer impact krijgt en meer vooruitgang boekt in plaats van druk bezig te zijn.

Maak van jouw drukke dagen vanaf nu productieve dagen.



5. Start met het positieve formuleren van je doel

 “Ik moet echt stoppen met ….

Heb je deze zin al eens van jezelf gehoord? Da’s heel normaal. En als je echt iets wil bereiken, als je echt iets wil veranderen, vertel dan meteen ook wat je wél wil, in plaats van enkel wat je niet wil of waar je mee wil stoppen.

Formuleer dus jouw doel positief. ‘Ik moet stoppen met al dat surfen op sociale media‘ verander je in: ‘Ik ga vanaf nu meer boeken lezen‘. Een positieve formulering van jouw doel vergroot de kans op succes gigantisch.

Ik ben benieuwd: wat zeg jij eigenlijk tegen jezelf als het om je eigen ontwikkeling en groei in je leven gaat? Of hoe communiceer jij naar je gezinsleden of medewerkers? Misschien herken je wel een of meer manieren van communiceren? Wat is daarvan het effect?
 
Weet dat de manier waarop je communiceert een grote invloed heeft op jouw eigen ontwikkeling en succes. Vaak doen we onszelf, onbedoeld, ter plaatse trappelen door de manier waarop we ons eigen brein programmeren met onze communicatie.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om beter te leren communiceren met jezelf en met anderen en om jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
De meest effectieve manier om jezelf te motiveren
Elimineer jouw excuses in 5 simpele stappen
Wil je loopbaanbegeleiding? Het kan nu ook online

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.