De kracht van focus: hoe je multitasking overwint en productiever wordt

Emma is een jonge, ambitieuze professional. Altijd druk in de weer met haar laptop en smartphone, constant schakelend tussen e-mails, sociale media, werkprojecten en privéberichten, terwijl ze ook probeert haar gezin en huishoudelijke taken te beheren.

Op een dag, terwijl ze haar koffie bestelde bij haar favoriete koffiezaak, realiseerde ze zich dat ze niet eens meer wist wat de barista tegen haar had gezegd. Ze had zo veel dingen tegelijk gedaan, dat ze vergeten was waar ze was en wat ze deed. Dit multitasken begon zijn tol te eisen, haar relaties leden eronder en ze voelde zich vaak uitgeput. Toen besloot Emma dat het tijd was voor verandering.

focus multitasking productiviteit foto barista perfectionismecoach

Emma wendde zich tot haar mentor, die haar het volgende advies gaf: “De sleutel tot succes in ons op kennis gebaseerde tijdperk is het vermogen om je te concentreren. Multitasking is het tegenovergestelde van focus en het brengt je productiviteit, carrière en geluk in gevaar. Dus leer hoe je je aandacht effectief kunt verdelen om te slagen op het werk en thuis.

Geraakt door de woorden van haar mentor en vastbesloten om haar situatie te veranderen, besloot Emma haar multitasking-gewoonte te doorbreken en zich te richten op enkele eenvoudige strategieën om haar focus te verbeteren. Wat ze ontdekte, was dat door deze veranderingen door te voeren, haar productiviteit toenam, haar relaties verbeterden en ze uiteindelijk meer voldoening vond in haar werk en persoonlijke leven.

Wil je weten welke strategieën Emma heeft toegepast om haar multitasking-gewoonte te doorbreken en haar focus te verbeteren? Lees dan verder en ontdek hoe ook jij je concentratie kunt herwinnen en je leven kunt transformeren.

Multitasking, de misleidende gewoonte om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren, heeft een negatieve invloed op je loopbaan en persoonlijk leven, vooral voor wie vaak meerdere rollen tegelijk moet vervullen.

Dit is waarom je dit serieus moet nemen en vijf praktische tips om dit te overwinnen:

 1. Train je concentratie

  Net als elke vaardigheid, kan ook het vermogen om je op één taak tegelijk te concentreren, getraind worden. Neem bijvoorbeeld Michelle, een werkende moeder die een dagelijkse routine heeft ontwikkeld om ’s ochtends vroeg op te staan en een uur van ononderbroken tijd te reserveren voor haar belangrijkste taak van de dag, zonder afleidingen zoals e-mail, sociale media en andere projecten. Door deze gewoonte te cultiveren, kon ze haar concentratievermogen aanzienlijk verbeteren.

 2. Omarm single-tasking

  We zijn gemaakt om ons op één taak tegelijk te richten en dat is essentieel om te excelleren in een kenniseconomie. Geef je volledige mentale energie aan één creatieve taak tegelijk en vermijd te vaak switchen tussen projecten, omdat dit je productiviteit zal schaden. Dit kan betekenen dat je je aandacht volledig richt op je werk tijdens kantooruren en vervolgens volledig aanwezig bent bij je gezin als je thuis bent. Lees meer over singletasking.

 3. Begrijp het productiviteitsverlies

  Multitasking kan tot 40% van je productieve tijd kosten. Concentreer je op één taak tegelijk, idealiter voor minstens blokken van 90 minuten, om je efficiëntie te maximaliseren en de impact van contextwisselingen te minimaliseren. Als je merkt dat je wordt afgeleid door huishoudelijke taken of gezinsverantwoordelijkheden terwijl je aan het werk bent, overweeg dan om een oppas of huishoudelijke hulp in te schakelen om je te helpen je op je werk te concentreren.

 4. Erken de beperkingen van multitasking

  Hoewel je jezelf kunt trainen om beter te multitasken, is er een limiet aan hoe goed je dit kan doen. Experts adviseren tegen multitasking, vooral als het gaat om complexe en creatieve taken. Probeer in plaats daarvan momenten van rust en ontspanning in te bouwen gedurende de dag, zodat je je kunt opladen en met hernieuwde energie en focus aan je volgende taak kunt beginnen.

 5. Bescherm je aandacht

  De wereld strijdt om je aandacht, maar je succes hangt af van je vermogen om deze afleidingen te weerstaan en je te concentreren op je werk. Bouw routines en structuren om je focus te behouden in een wereld die voortdurend je aandacht vraagt. Dit kan betekenen dat je je telefoon in een andere kamer legt terwijl je werkt, of specifieke ‘schermvrije’ momenten inplant om volledig aanwezig te zijn bij je gezin.
focus multitasking productiviteit foto concentratie werk perfectionismecoach

Door de gevaren van multitasking te begrijpen en deze strategieën te implementeren, kun je je productiviteit terugwinnen, je carrière verbeteren en uiteindelijk je algehele welzijn verbeteren. Investeer tijd en moeite om je multitasking-gewoonte te doorbreken en je zult de vruchten plukken van een diepere focus en een meer doelgericht leven.

Mensen die last hebben van perfectionisme en bevestigingsdrang voelen zich vaak verplicht om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren om aan hun eigen hoge verwachtingen en die van anderen te voldoen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van uitputting, stress en onvervulde doelen.

Als perfectionismecoach begrijp ik hoe belemmerend dit patroon kan zijn. Mijn missie is om mensen te helpen zich te bevrijden van deze beperkingen en hun volledige potentieel te bereiken. Door de onderliggende oorzaken van perfectionisme en bevestigingsdrang aan te pakken, kunnen we samen werken aan het creëren van een leven waarin focus en balans centraal staan.

Dus wanneer jij ook worstelt met perfectionisme en bevestigingsdrang en op zoek bent naar manieren om deze patronen te doorbreken, overweeg dan om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde perfectionismecoach zoals ik. Lees hier verder over perfectionisme.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om meer focus en vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips
Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.