Groeien met ongemak: 7 stappen om buiten je comfortzone te floreren

“Leven begint aan het einde van je comfortzone.
Dus als je je nu ongemakkelijk voelt,
weet dan dat de verandering in je leven
een nieuw begin is, geen einde.”
– Neale Donald Walsch

Herinner je je nog dat ongemakkelijke gevoel toen je voor het eerst buiten je comfortzone stapte? Het zijn die momenten waarop je jezelf pusht, maar je toch angstig, beschaamd of gewoon ongemakkelijk voelt.

comfortzone mental coach perfectionisme foto jump

Als kind gebeurde dit misschien toen je voor het eerst zonder zijwieltjes op een fiets stapte. Later in het leven gebeurt het wanneer je voor het eerst voor een publiek staat om te spreken. Of in je werk, wanneer je jezelf in een leiderschapspositie of risicovolle situatie plaatst. De meesten van ons hebben misschien een hekel aan het gevoel van ongemak. Maar soms worstelen we erdoorheen, omdat de resultaten ons helpen groeien.

Laat me je daarom meenemen op een reis van persoonlijke groei en zelfontdekking door middel van mijn eigen ervaringen en geleerde lessen. En ik deel graag praktische inzichten en tips die je zullen helpen ongemak te omarmen en buiten je comfortzone te bloeien.

De reis buiten onze comfortzone

Gedurende ons leven stappen we regelmatig buiten onze comfortzones. Het gebeurt als we met een nieuwe job beginnen, verhuizen naar een nieuwe, onbekende plaats, een grote verandering in het leven meemaken, zoals geboorte of dood, een bedrijf starten of onszelf verder ontwikkelen in onze loopbaan.

Buiten onze comfortzone stappen gebeurt ook wanneer we besluiten een gewaagde stap voorwaarts te zetten om onszelf mentaal, emotioneel of fysiek naar een plek te brengen die ons tegelijkertijd beangstigt en opwindt.

Of we het nu plezant vinden of niet, een hechte metgezel van het buiten onze comfortzone stappen is een zwaar gevoel van ongemak.

7 stappen om ongemak in je voordeel te laten werken

Als we weten dat ongemakkelijk voelen simpelweg deel uitmaakt van het buiten onze comfortzone stappen en een noodzakelijk onderdeel is van persoonlijke en professionele groei, hoe kunnen we het dan verdragen? Of kunnen we het zelfs omarmen?

Hier zijn 7 stappen om je te helpen die stap buiten je comfortzone te zetten.

Stap 1: Erken het ongemak.
In plaats van het gevoel te vermijden, ga ermee om. Schrijf erover of praat er zelfs over met iemand die je vertrouwt. Laat jezelf deze gevoelens voelen. Het is een essentiële eerste stap om je te helpen dit proces te doorlopen.

Stap 2: Identificeer de oorzaak van je ongemak.
Wanneer je uit je comfortzone stapt, is het gemakkelijk om te overdrijven en het probleem te vergroten. Je zou kunnen denken: “Ik had die stap uit mijn comfortzone niet moeten zetten.” Maar in plaats daarvan kun je zeggen: “Toen ik uit mijn comfortzone stapte, was ik bang dat mensen me zouden uitlachen.” Door het onderliggende probleem dat je ongemak veroorzaakt bloot te leggen, kun je de macht die het over jou heeft verzwakken.

Stap 3: Confronteer je angst.
Vaak voelen we ons ongemakkelijk wanneer we uit onze comfortzone stappen door…angst. Door je angst onder ogen te zien en het op zijn plaats te zetten, kun je de angst zelf minimaliseren. Onthoud dat het prima is om angst te voelen. Maar het is slechts een angst, niet per se de waarheid. Als we onze ware angsten echt onder ogen zien, kunnen we begrijpen dat het niet noodzakelijkerwijs realiteiten zijn.

Stap 4: Kalmeer je geest.
Na het erkennen van je emoties, neem een stap terug en focus op je ademhaling om een breder perspectief te krijgen. In plaats van te proberen jezelf uit de ongemakkelijke situatie te analyseren, pauzeer je denkproces door enkele minuten diep in en uit te ademen. Dit stelt je intuïtie in staat om door te dringen en je te leiden naar de juiste beslissing of actie.

Stap 5: Maak falen een optie.
Wat als je jezelf een “vrijbrief” gaf als je faalde? Wat als je falen als onderdeel van het proces behandelde? Geef jezelf een pauze en haal de druk eraf. Ik vertrouw regelmatig op een standaarduitdrukking: “de meest succesvolle mensen zijn het vaakst mislukt.” Falen kan onze beste leerschool voor succes zijn.

Stap 6: Pas zelfzorgstrategieën toe.
Wanneer je jezelf in een ongemakkelijke ruimte plaatst, kan het uitputtend zijn. Je hersenen werken niet op automatische piloot, en je bevindt je op onbekend terrein. Zoek manieren om voor jezelf te zorgen terwijl je bereid bent om ongemak te verdragen. Leun meer op vrienden. Geef jezelf de ruimte om te hergroeperen. Weet dat je jezelf pusht en dat je wat extra aandacht nodig hebt.

Stap 7: Herinner jezelf eraan dat ongemak eerder je metgezel is geweest.
Kun je je een periode van persoonlijke groei herinneren waarin je je ongemakkelijk voelde maar toch iets voor jezelf bereikte? Gebruik die ervaring om vooruit te komen.

Er zit echte waarde in het onder ogen zien van dat gevoel van ongemak, want erdoorheen gaan – in plaats van het te vermijden – kan je helpen groeien.

Door ongemak te accepteren en ermee te leven, kun je je omstandigheden beter aanvaarden, wat ze ook mogen zijn. Je bent ook eerder geneigd om meer risico’s te nemen, falen met meer gratie te accepteren, jezelf verder te pushen. En misschien, heel misschien, kun je je iets minder ongemakkelijk voelen bij het buiten je comfortzone treden.

comfortzone mental coach perfectionisme foto berg risico

Nu je de 7 stappen kent om ongemak in je voordeel te laten werken, wil ik je enkele praktische tips en inzichten geven die je kunt toepassen in verschillende situaties. Deze tips gaan je helpen om het meeste uit je ongemakkelijke ervaringen te halen en je helpen je doelen te bereiken.

Nog 5 praktische tips

  1. Bereid jezelf mentaal voor: Voordat je jezelf in een ongemakkelijke situatie plaatst, neem even de tijd om jezelf mentaal voor te bereiden op wat er gaat komen. Visualiseer jezelf in die situatie en zie jezelf succesvol navigeren door het ongemak. Deze mentale voorbereiding kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en beter voorbereid te zijn op de uitdagingen die je te wachten staan.
  2. Oefen mindfulness: Mindfulness is een krachtige techniek om jezelf te aarden en je te concentreren op het huidige moment. Door mindfulness te beoefenen in ongemakkelijke situaties, kun je je angst en ongemak beter beheersen en voorkomen dat je overweldigd raakt door negatieve gedachten en emoties.
  3. Omring jezelf met positieve invloeden: De mensen om je heen kunnen een grote impact hebben op hoe je je voelt in ongemakkelijke situaties. Omring jezelf met mensen die je steunen en geloven in je vermogen om te groeien en te slagen. Hun positieve energie zal je helpen om gemotiveerd te blijven en door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.
  4. Wees geduldig met jezelf: Groei en verandering kosten tijd, en het is normaal om je soms gefrustreerd of ontmoedigd te voelen. Geef jezelf toestemming om fouten te maken en wees geduldig met jezelf terwijl je leert en groeit. Onthoud dat elke stap buiten je comfortzone, hoe klein ook, een overwinning is die je dichter bij je doelen brengt.
  5. Vier je successen: Het is belangrijk om je successen te erkennen en te vieren, hoe groot of klein ze ook zijn. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en je zelfvertrouwen op te bouwen. Telkens als je een overwinning behaalt, sta jezelf dan toe om trots te zijn op je prestaties en op het harde werk dat je erin hebt gestoken.

Perfectionisme en bevestigingsdrang zijn twee factoren die vaak een belemmerende rol spelen bij het streven naar persoonlijke groei. Wanneer je vasthoudt aan de behoefte om alles perfect te doen en voortdurend bevestiging zoekt van anderen, kan dit je ervan weerhouden om risico’s te nemen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf uit je comfortzone te duwen.

Perfectionisme kan leiden tot uitstelgedrag, faalangst en een laag zelfbeeld. Bevestigingsdrang kan je afhankelijk maken van de mening van anderen, waardoor je je eigenwaarde niet van binnenuit opbouwt. Het is belangrijk om deze belemmerende gedachten en gedragingen te leren loslaten en je te richten op het ontwikkelen van een gezonde groeimindset.

Als perfectionismecoach kan ik je helpen bij het herkennen van perfectionistische neigingen en bevestigingsdrang, en je leren hoe je deze kunt overwinnen om je persoonlijke groei en zelfvertrouwen te bevorderen. Ben je klaar om je perfectionisme en bevestigingsdrang achter je te laten en je volledige potentieel te omarmen, neem dan contact met mij op.

En lees hier verder over perfectionisme

Wat te onthouden

Door deze tips en inzichten toe te passen in je dagelijkse leven, zul je merken dat je beter in staat bent om ongemak te omarmen en buiten je comfortzone te groeien. Je zult meer openstaan voor nieuwe ervaringen, meer bereid zijn om risico’s te nemen en uiteindelijk beter voorbereid zijn om je doelen en dromen te bereiken.

Bedenk dat ongemak slechts een tijdelijke fase is in je persoonlijke groeiproces. Na verloop van tijd zul je merken dat je je meer op je gemak voelt in situaties die je eerder ongemakkelijk vond. Dit komt omdat je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen, waardoor je comfortzone zich uitbreidt en je beter wordt in het omgaan met ongemak.

Als je jezelf toestaat om in deze ruimte van ongemak te blijven en jezelf te blijven pushen, zul je ongetwijfeld merken dat je je grenzen verlegt en nieuwe niveaus van succes en zelfvertrouwen bereikt.

Tot slot wil ik je aanmoedigen om voortdurend open te staan voor groei en verandering, en om te blijven zoeken naar manieren om jezelf uit te dagen. Wees niet bang om te falen of om je ongemakkelijk te voelen. Dit zijn waardevolle leermomenten die je zullen helpen om sterker, veerkrachtiger en succesvoller te worden in alles wat je doet.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.