Soms lijkt het alsof jouw geest heel de tijd zorgen maakt.
Je voelt je gefrustreerd over een ding, je irriteert je aan iets anders. Het stopt nooit.
En net dat maakt het zo moeilijk om je gelukkig te voelen.
Gelukkig is er een manier die jouw hersenen kan helpen met die negatieve emoties om te gaan, en om je geest weer gelukkig te maken. Je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord: mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat het werkt.
Om te begrijpen wat het precies is, nodig ik jou uit om enkele stappen te doorlopen. Door deze stappen zul je begrijpen wat mindfulness is en hoe je het zelf kan doen.
Stap 1. Let eens 5 minuten lang op jouw gedachten
Jouw brein produceert voortdurend gedachten. En bovendien worden die gedachten ook nog serieus genomen. Als je echt als een observator zou kunnen zien hoe jouw gedachten rondspringen, zou je misschien kunnen denken dat je gek wordt. En toch is dit proces heel normaal. Het is nu eenmaal wat onze geest doet: denken.
Maar het maakt ons niet gelukkig. Onderzoek toont aan dat een ronddwalende geest geen gelukkige geest is. Mensen besteden 46,9% van hun wakkere uren aan het denken aan iets anders dan wat ze aan het doen zijn. Dit dwalen van gedachten maakt hen meestal ongelukkig.
Nu je weet dat dit gebeurt, vraag je je misschien af wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw gedachten niet in alle richtingen gaan en om te vermijden dat jouw brein de negatieve gedachten zo serieus neemt. Daarvoor is het nuttig om het volgende te begrijpen.
Stap 2. Jij bent niet jouw gedachten
Als je je arm zou breken, zou je niet zeggen ”ik ben gebroken”. Maar als je woede voelt, dan zeg je al snel ”ik ben boos”.
En net dit veroorzaakt ellende. Meestal identificeren we ons met de gedachte in ons hoofd: we nemen die gedachte voor wie we zijn. Zonder mindfulness verdwalen we in die gedachte en raken we erin verstrikt.
Dus wat kan je doen? Herken dat een gedachte slechts een gedachte is. Kijk ernaar. Herken zorgen, frustraties of angsten als slechts gedachten. Ze hoeven niet gelijk te zijn aan wie je bent.
Wanneer je weet dat gedachten enkel maar gedachten zijn, is de volgende stap om te weten wat je ermee kan doen.
Stap 3. Label jouw gedachten en gevoelens
Ook al ben je niet jouw gedachten, ze zijn er wel. Geef jouw gedachten en gevoelens een naam. Plak er een etiketje op.
Zeg bijvoorbeeld “Ik voel me boos”, of “Ik maak me zorgen”.
Door ze een naam te geven, kan je ze onderscheiden van wie jij zelf bent. Het kan ervoor zorgen dat je minder opgeslokt wordt door de emotie zodat je je kunt ontspannen.
Vergelijk het met een kader rond een foto. Een kader helpt ons om onze aandacht te richten op de foto zelf.
Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zeer krachtig is om een naam te geven aan een emotie om zo negatieve gevoelens in bedwang te houden. Het bewust herkennen van emoties vermindert hun impact.
Sta jezelf toe om effectiever met jouw gedachten om te gaan en om zo ook betere beslissingen te nemen in je leven waardoor je gelukkiger wordt. Neem daarvoor ook de volgende stap.
Stap 4. Reageer niet alleen op jouw gedachten. Neem beslissingen
Als iemand zich identificeert met emotionele gedachten, dan handelt hij op basis daarvan. En zal hij vaak dingen zeggen of doen die hem op de lange termijn ongelukkig maken. Dat noemen we ook wel eens impulsiviteit.
Jouw hart volgen is goed. Maar daarvoor moeten we ons hart trainen, anders kunnen we impulsieve verlangens volgen die ons net in de problemen brengen. Ons doel zou dus niet moeten zijn om zomaar meteen ons hart in alles te volgen, maar om ons hart te trainen om het wijzer te maken. Want we hebben allemaal een mengelmoes aan drijfveren in onszelf.
Niet alles in ons hart is even wijs of even gezond. De grote kracht van mindful omgaan met onze gedachten en gevoelens is dat we ongezonde gedachten en gevoelens kunnen laten voor wat ze zijn, en goede gedachten en gevoelens kunnen kweken. Dit vermogen is onschatbaar voor jouw geluk.
Wanneer een gedachte opkomt, stel jezelf dan een of meer eenvoudige vragen. Zoals: is deze gedachte nuttig, dient deze gedachte mij, waar leidt deze gedachte naartoe en wil ik daar naartoe? Mindful omgaan met gedachten helpt ons om het verschil te zien waardoor we betere keuzes in ons leven kunnen maken. Keuzes die tot meer geluk leiden.
Stap 5. Wees mild voor jezelf
Veel voorkomende negatieve gedachten kunnen wijzen op een onderliggend patroon, een hele set van overtuigingen die je belemmeren, die je tegenhouden in wie je wil zijn, in wie je kunt zijn. Mindful omgaan met die gedachten is dan een belangrijke stap.
Maar om duurzaam bevrijd te raken van het belemmerend patroon is het nuttig om je te laten begeleiden door een professionele coach. Een coach die jou helpt bevrijden van dat patroon. Waardoor je met meer mildheid in het leven kunt staan, waardoor je weer kunt genieten, waardoor je weer jezelf kunt zijn.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van het patroon van overdreven perfectionisme en bevestigingsdrang en om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Stoppen met je zorgen te maken: 10 technieken
Zo leef je meer in het nu (9 tips)
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan
P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!
De rust vinden wanneer het nodig is. Alhoewel het voor velen moeilijk lijkt
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon