Je zorgen maken over iets, of piekeren, is een gevoel van angst. We zijn bang voor het onbekende, en denken dat het ergst mogelijke kan gebeuren.
Soms raken we erg bezorgd over toekomstige gebeurtenissen. In ons hoofd blijven we eindeloos alle negatieve scenario’s herhalen. We denken bijvoorbeeld:
‘Als ik maar x had gezegd of gedaan, of een andere beslissing had genomen…’
‘Wat als… ik een ongeval krijg? Ontslagen word? Ziek word?’
Je zorgen maken is een gedrag, een manier van denken.
Maar omdat het een gedrag is, kan je het ook veranderen, door het piekeren te vervangen door een meer positief gedrag.
Waarover maken we ons zorgen?
Studies wijzen uit dat van de dingen waarover we piekeren, minstens 40% nooit gebeurt. We verspillen dus simpelweg onze tijd met erover te piekeren.
30% zijn dingen die al gebeurd zijn. Daarbij is het belangrijk om te leren loslaten, en jezelf en anderen te kunnen vergeven. Je kan het verleden niet veranderen, accepteer dus wat er geweest is en ga verder met je leven.
12% zijn nodeloze zorgen, zoals wat iemand anders over ons denkt.
10% is klein en onbelangrijk, zoals je zorgen maken om te laat te komen, wat je moet aantrekken of wat je zal eten.
Slechts 8% van de dingen waarover we ons zorgen maken gebeurt echt!
En 4% hiervan zijn dingen die buiten onze controle liggen. We kunnen er niets aan veranderen. Dat zijn dingen als onze gezondheid, de dood van een geliefde of een mogelijke natuurramp. Vaak verdragen we de realiteit hiervan beter dan het piekeren erover.
De andere 4% zijn dingen waar we wel enige controle over hebben. Dit zijn de consequenties van onze handelingen of ons niet-handelen bij de problemen en uitdagingen die we ontmoeten.
Nu je deze cijfers kent, stel jezelf eens de volgende vragen:
Hoe vaak winden we onszelf op over een situatie die buiten onze controle ligt?
Waarom laten we toe dat piekeren ons zoveel stress bezorgt dat we er ziek van worden?
Waarom verspillen we mentale energie aan ons zorgen maken?
Ik kan deze vragen niet voor jou beantwoorden. Wat ik wel kan doen, is je technieken leren om piekeren tegen te gaan.
Hoe kan je stoppen met je zorgen te maken?
1. Bereid je voor op het ergste – Hoop op het beste.
Accepteer de slechtst mogelijke uitkomst en onderneem actie om ervoor te zorgen dat het niet zo erg wordt.
2. Neem een beslissing.
Wanneer je piekert over een onopgelost probleem op het werk of in je privéleven, dan is het tijd om een beslissing te nemen. Wanneer je eenmaal beslist hebt wat te doen, kan je stappen zetten naar de best mogelijke uitkomst.
3. Vraag steun.
Vrienden en familie zijn hiervoor heel erg geschikt. Zij zullen je ook hun kijk op de zaken geven. En soms verdwijnen je zorgen al door erover te praten.
4. Zorg voor afleiding.
Bel een vriend. Lees een goed boek. Kijk naar een grappige film. Ga met de kinderen naar het park. Er zijn tientallen dingen die je kan doen om je af te leiden.
5. Blijf bezig.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren, neem dan je to-do lijst en werk enkele klussen af. Heb je nog geen lijst, maak er dan één. Schrijf je doelen op en de acties die nodig zijn om ze te bereiken. Het voordeel van je to-do lijst is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken dat je iets belangrijks zal vergeten.
6. Ga de confrontatie aan.
Vaak is het niet het probleem zelf waarover je je zorgen maakt, maar eerder het anticiperen op het probleem. Hoe gaan anderen erop reageren? Vat dus de koe bij de horens en pak het meteen aan.
7. Leer ontspannen.
Neem de tijd om volledig te ontspannen. Sluit je ogen en adem diep in door je neus en terug uit door je mond. Met elke ademhaling probeer je dieper te ontspannen. Een paar minuten per dag zijn al voldoende om de spanning uit je lichaam te laten vloeien.
8. Schrijf het op.
Veel mensen voelen zich opgelucht nadat ze al hun zorgen hebben genoteerd in een boekje. Het opschrijven kan je helpen ontdekken waarvoor je echt bang bent, en op die manier kan je de situatie verbeteren.
9. Zorg voor jezelf.
Neem voldoende rust. Eet gezond en beweeg regelmatig. Wanneer je zorgt voor je lichaam en geest, wordt het makkelijker om de dingen in perspectief te plaatsen en om te gaan met het onverwachte.
10. Wees dankbaar.
Er is veel om dankbaar voor te zijn. Kijk eens om je heen: we leven in een wonderlijke wereld. Je kan dankbaarheid tonen voor je gezondheid, je familie, je geest, je huis, je werk, je huisdier of zelfs je favoriete kledingstuk.
11. Als zelfvertrouwencoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om minder te piekeren en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Waarom perfectionisme je minder perfect maakt dan je bent
Bevrijd jezelf van negatieve gevoelens in 7 stappen
Ga voor de job/loopbaan die je echt wil
P.S. Verspreid deze tips bij jouw kennissen en deel dit artikel door op de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop te klikken.
Vaak gaat piekeren met het financiële samen of relatie. Soms ook over gezondheid. Het is juist durven om hulp of steun te zoeken zodat je ergens uit kan komen. Piekeren is een bepaalde angst en juist dat willen bepaalde niet onder ogen zien zodat ze vaak nog dieper ergens in verzeilt geraken.
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon