Gisteren was je nog geïnspireerd, maar vandaag lijkt je energie wel verdwenen.
Wat is er gebeurd met je enthousiasme en je passie om je nieuwe plannen te realiseren of je doel te bereiken?
Hoe komt het dat je begint te twijfelen aan jezelf?
Er zijn een aantal redenen waarom je energie wegsijpelt. En er zijn ook bewezen manieren om jezelf er weer bovenop te helpen, en je motivatie terug op peil te brengen.
1. Het is niet jouw eigen doel
Dit gebeurt wanneer je wil indruk maken op anderen. Je kiest dan een doel dat je eigenlijk niet zo belangrijk vindt. Het werkt wel voor even, maar dan ontdek je een valse noot in je doel. Het voelt niet meer echt aan. Je kan je niet meer herinneren dat dit is wat je echt wou.
Het duidelijkste teken dat je een doel hebt gekozen dat niet van jou is, is wanneer je moeite hebt om aan iemand anders uit te leggen waarom dit belangrijk is voor jou, en je er ook goed over te voelen. Je voelt het in je hoofd, maar niet in je hart.
Stop dus met dat valse doel, en kies je pad door na te denken over wat je zou doen wanneer je geen enkele verplichting had.
2. Je loopt steeds weg van dingen
Je streefde ernaar om weg te raken uit iets, maar dat is nu beter. En omdat je niet hebt geleerd om naar iets toe te werken, weet je nu niet meer waarheen.
Dat gebeurt vaak met kunstenaars: ze beginnen vanuit een pijn, een frustratie of een boosheid, en creëren om daarvan weg te raken. Na een tijdje krijgen ze succes, en is het niet meer nodig om weg te raken van dat gevoel. En plots lijkt ook de inspiratie opgedroogd.
Leer jezelf dus om gemotiveerd te raken door naar plezier toe te werken, en niet alleen maar weg van pijn. Stop met jezelf te saboteren of omstandigheden te creëren waarbij je moet wegvluchten van de pijn.
3. Je ‘waarom’ is niet duidelijk
Je kan een doel kiezen waarover je enthousiast bent, en gepassioneerd naar dit doel toe werken. Maar zolang je voor jezelf niet duidelijk hebt gemaakt waarom dit belangrijk is voor jou, kan je dit doel even makkelijk terug vergeten en je motivatie ervoor verliezen.
Je begint je af te vragen waarmee je eigenlijk bezig bent, en of dit wel de juiste weg is voor jou. Door een ‘waarom’ te vinden die uit je diepste wezen komt, ben je in staat om gefocust te blijven op wat je belangrijk vindt. Je doelen en projecten kunnen veranderen, maar in de kern blijft het thema hetzelfde. Zo kan je nieuwe opportuniteiten afmeten aan de mate waarin ze passen bij jou en jouw kern.
Neem even de tijd om jezelf af te vragen wat je echt belangrijk vindt in het leven. Waar doe je het allemaal voor? Wat is je diepste wezen?
4. Je kan maar niet onthouden waarom je doet wat je doet
Eens je alles duidelijk hebt, komt het aan op discipline en oefening.
Je hebt een visie die belangrijk is voor jou, een doel waar je naartoe kan werken. Je weet waarom je dit echt wil en kan dat ook uitleggen.
Nu is het zaak om in verbinding te blijven en je doel te allen tijde te herinneren.
Dit is het lastigste en langste werk, waar je misschien je hele leven mee bezig blijft. Je kan je geheugen trainen, door geheugensteuntjes in je omgeving te voorzien, te oefenen met anderen of elke dag te beginnen met je diepste waarom voor de geest te halen.
Engageer jezelf om elke dag tien minuten te besteden aan waarom je doet wat je doet en verbinding te maken met jouw oorspronkelijke inspiratiebron. De ene dag zal dat makkelijker gaan dan de andere dag. We hebben allemaal wel eens een moment dat onze motivatie ver te zoeken is. Aanvaard je natuurlijke ritme, blijf oefenen en herken de nood aan meer discipline en de behoefte aan rust.
De juiste actie zal niet altijd meteen duidelijk zijn, maar hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt.
Als zelfvertrouwencoach help ik jou om jouw motivatie te vinden, in jezelf te geloven en om echt te kunnen worden wie je wil zijn, in plaats van er enkel over te dromen.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Hoe krijg je anderen gemotiveerd?
9 onverwachte tips om jouw wilskracht te boosten
Wil je een job waarvoor je écht gemotiveerd bent?
P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!