Volgens een onderzoek door het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek bij bijna 8000 volwassenen zijn we tijdens de coronacrisis niet ongelukkiger geworden. Sterker nog, het welzijn is licht toegenomen.
Een aantal mensen raakt hun job kwijt en elke dag horen we berichten over overlijdens door corona. Dus hoe kan het welzijn dan gelijk zijn gebleven? Een socioloog zegt dat mensen om zich heen kijken. Doordat het bij anderen niet zo goed gaat, realiseren zij zich dat het bij hen zelf juist best wel goed gaat. Verder zijn er de steunmaatregelen van de overheid waardoor veel mensen hun loon krijgen doorbetaald.
“De lockdown is heerlijk”
Een aantal mensen in het onderzoek kan de lockdown die de crisis met zich meebracht wel eens fijn hebben gevonden. Zij zien vooral de voordelen die de lockdown met zich meebrengt. Uit onderzoek van hoogleraar Meike Bartels van de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt namelijk dat 1 op de 5 de lockdown ‘stiekem’ heerlijk vindt. Productievere werkdagen, minder verplichtingen en meer tijd voor het gezin worden vaak gezien als positieve veranderingen. Ook patiënten die last hebben van voortdurende stress, genezen sneller dan normaal.
Introvert of extravert?
Of je de lockdown fijn vindt of niet wijten onderzoekers vooral aan het onderscheid tussen introverte en extraverte personen. Die voorkeuren worden tijdens een lockdown uitvergroot. Introverte mensen vonden de periode van rust heerlijk. Zij bloeiden op, konden goed thuiswerken in hun eentje en hadden geen behoefte aan festivals. Extraverte mensen hadden er moeite mee. Zij hebben anderen nodig om energie te krijgen. Extravert was altijd de norm, maar tijdens de pandemie is dat verschoven naar introvert.
Situationeel
Nu hebben we allemaal wel momenten dat we ons ongemakkelijk en nerveus voelen als we contact maken met anderen, vooral voor de eerste keer. We hebben de neiging om mensen in de categorie extravert of introvert te plaatsen, maar de waarheid is dat in elke situatie iemand die normaal extravert is zich introvert kan gedragen en vice versa. Het gaat allemaal om de comfortdrempel voor die specifieke persoon in die specifieke situatie.
Flexibel
Dus of je jezelf nu als introvert of extravert beschouwt (of ergens daartussenin), ik wil hier zo dadelijk een grote mythe rond introversie ontkrachten.
Zoals elke gedragsvoorkeur is introvert/extravert een spectrum en we vallen allemaal ergens op die lijn. Dus of je je nu zelf identificeert als introvert, extravert of ambivert, het is maar een gedragsvoorkeur. Jouw echte kracht ligt in het feit dat je in staat bent om uit je standaardmodus te stappen en je flexibel op te stellen over het hele spectrum. Waarom? Omdat je dan veel gemakkelijker en met meer impact contact kunt maken.
Je hoeft jezelf dus niet te verschuilen achter: “Ik ben introvert, dus spreken voor een groep/contact maken met nieuwe mensen/socialiseren/’zichtbaar zijn’ als ondernemer, enz. komt niet natuurlijk bij me op“. Sommige van de meest succesvolle mensen zoals J.K. Rowling (de auteur van Harry Potter) en Bill Gates hebben zelf al verklaard dat ze introvert zijn. Ook van bijvoorbeeld Tom Hanks, Emma Watson, Lady Gaga, Angelina Jolie, Keanu Reeves, Johnny Depp, Steven Spielberg, Albert Einstein, Prinses Diana, Marc Zuckerberg, Lionel Messi en Angela Merkel is geweten dat ze introvert zijn.
Geen excuus
Waarom? Omdat introvert zijn (of extravert zijn) niets, maar dan ook niets, te maken heeft met:
- verlegenheid
- zelfvertrouwen
- je vermogen om contact te maken
- succes
- je neiging om spannende uitdagingen uit de weg te gaan
- je mond open doen
- of mensen naar jou luisteren
- invloed uitoefenen
- een leider zijn…
Introversie (of extraversie) gebruiken als een reden waarom je iets niet kunt is gewoon een groot, vet excuus om jezelf veilig te houden, om jezelf klein te houden, en om jouw ware potentieel niet te realiseren. Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft vaak eerder te maken met perfectionisme en bevestigingsdrang. Hier lees je daar meer over.
Want de waarheid is: toegang hebben tot introverte kwaliteiten is eigenlijk een ongelooflijk krachtige troef, vooral zelfs als het gaat om contact maken. En die introverte kwaliteiten kunnen we allemaal oefenen, om er vaardiger in te worden.
“Veel mensen denken dat introversie betekent dat je asociaal bent, en dat is echt een misvatting. Want eigenlijk is het gewoon zo dat introverte mensen anders sociaal zijn.” – Susan Cain
De simpele vraag om te ontdekken of je introvert bent

Dus als introversie en extraversie niets te maken hebben met zelfvertrouwen, verlegenheid, verbindingsvaardigheden, enz., hoe weet je dan waar je zit op dat spectrum?
Er is maar één vraag die je jezelf moet stellen om daarachter te komen:
Hoe tank ik mijn energie bij?
Introversie en extraversie (en de tussenvorm ambiversie) worden voornamelijk bepaald door hoe je je batterijen oplaadt, door hoe je energie bijtankt.
Voel je je energiek en levendig tijdens en na interactie met mensen? Dan ben je waarschijnlijk extravert.
Voel je je uitgeput tijdens en na de interactie met mensen? Dan ben je waarschijnlijk introvert.
Zit je er ergens tussenin? Heb je een omslagpunt? Krijg je energie tot een bepaald punt en raak je daarna uitgeput? Dan ben je waarschijnlijk een ambivert.
Als je het nog steeds niet zeker weet, hier download je een uitgebreidere vragenlijst.
“Introverte gesprekken zijn als jazz. Elke speler krijgt de kans om een mooi stuk te soleren voordat de andere speler binnenkomt en zijn solo doet.” – Laurie Helgoe
Dus nu je hebt gevonden of je de gedragsvoorkeuren hebt van een introvert, extravert of ambivert, weet dat er dingen zijn die we van elkaar kunnen leren. Elk deel van het spectrum heeft zijn sterke en zwakke punten.
Wat we van introverten kunnen leren over verbinden
Laten we ons richten op een van de krachtigste verbindende eigenschappen die er zijn, die de meeste introverte mensen van nature bezitten en die we allemaal kunnen oefenen. Het maakt een groot verschil in de diepte van verbinding die je met een ander kunt voelen:
Het vermogen om krachtig te luisteren en anderen te horen
Weet je nog hoe iemand tegen jou aan het praten was over zichzelf, en toen die uitgepraat was weer verder ging om met iemand anders te praten?
Het klinkt zo simpel, maar als je niet de tijd neemt om iemands verhaal te horen en geïnteresseerd te raken in zijn of haar leven, kun je simpelweg geen echte connectie hebben.
En dit is waar introverte mensen zo sterk in zijn. Ze hebben de kracht om:
- diepe verbindingen te maken met weinigen, in tegenstelling tot oppervlakkige verbindingen met velen
- betekenis en verbanden voor anderen te vinden door actief te luisteren: ze verbinden de puntjes met elkaar
- te leren van wat ze horen (omdat ze echt luisteren)
- nuances in mensen en gesprekken waar te nemen die velen missen
Hoe kunnen ook niet-introverten dit vermogen ontwikkelen?
Het vermogen van een introvert om te luisteren is gebaseerd op focus (door aanwezig te blijven), het verdiept door te herhalen wat hij hoort, en versterkt nog door verduidelijkende vragen te stellen.
Niet alleen laat dit de ander zien dat je echt luistert en moedigt het hem aan om dieper te gaan, het creëert een van de krachtigste menselijke ervaringen van allemaal: gehoord worden.
Dus hoe kan ook jij dit vermogen (verder) ontwikkelen?
Tips om wel te doen
Luister: Haal regelmatig diep adem tijdens een gesprek en wees aanwezig bij de persoon die voor je zit.
Herhaal: Nadat de ander klaar is met vertellen, herhaal je wat je net gehoord hebt door iets te zeggen als ‘Wow, dus je werkt fulltime, maar je hebt je bijgeschoold tot energetisch therapeute en opent nu een praktijk in bijberoep. Indrukwekkend!’
Verduidelijk: Word nieuwsgierig naar de ander door verhelderende vragen te stellen zoals: ‘Hoe is dat voor je geweest? Hoe voelde je je daarbij? Wat bedoel je met ‘…’?
Tips om niet te doen
Draai het gesprek niet bij de eerste de beste gelegenheid naar jou. Is jou dat wel eens overkomen? Het is absoluut een connectiekiller!
Wees niet onoprecht – als je iemands verhaal niet zo interessant vindt, is dat niet erg. Doe niet alsof. Je kunt gewoon zeggen: “Bedankt dat je het met me wilde delen.”
Weersta de drang om de kamer rond te kijken naar iemand die ‘interessanter’ is. Bijna gegarandeerd merkt de andere persoon dat.
Val niet in de rede of vertel niet hoe dit je doet denken aan een soortgelijk verhaal uit je leven – het kaapt het gesprek, wat zeer irritant kan zijn.
Wacht niet gewoon op je beurt om te praten, oefen in het laten vallen van de verwachting dat het gesprek zich uiteindelijk op jou zal richten en wees aanwezig.
Mindset
De eerste stap naar elke vorm van groei of persoonlijke ontwikkeling is het besef dat je kunt en wilt groeien – en daarmee erken je dat je van anderen dient te leren. En daarom is het zo krachtig om te zien dat iedereen iets te bieden heeft.
Het maakt niet uit waar je valt op het spectrum, je kunt leren van de mens tegenover je – als je je verbindingen en gesprekken ingaat met die mindset. En je zult versteld staan van hoe anders je anderen begint te horen. Probeer het vandaag nog uit!
Laat het me weten, bijvoorbeeld in de reacties hieronder: waar val jij op het spectrum en wat zou het jou opleveren als je open stond om te leren van je tegenpool?
En voor degenen onder ons die deze manier van contact maken niet van nature hebben, bedenk dat het oefening vergt. De enige vaardigheden die je onder de knie krijgt, zijn die vaardigheden die je keer op keer herhaalt.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van het patroon van overdreven perfectionisme en bevestigingsdrang en om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Ben je introvert of extravert? Of toch ambivert?
Hoe kan je jouw ideale zelf zijn
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan
P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!