Hoe kan je jouw ideale zelf zijn in coronatijden?

mental coach over de beste versie worden van jezelf in tijden van corona pandemie De coronaviruspandemie die de wereld overspoelt, is ongekend in ons leven. Dit is een tijd waarin er een enorme behoefte is aan leiderschap – niet alleen van onze leiders, maar ook van onszelf.

Als soort maakt de mens nieuwe omstandigheden mee, nieuwe uitdagingen, veel angst en meer onzekerheid dan velen van ons ooit hebben meegemaakt.

Misschien heb jij ook wel te maken met ziekte, stress, angst en financiële problemen. Sommige mensen, vooral de ouderen, voelen zich meer geïsoleerd en alleen dan ooit tevoren.

Wat je niet kunt beheersen, kan je vaak beter accepteren. Zo kan je je focussen op wat je wel kunt. En dat is onder meer het beheren van je innerlijke wereld, en het vinden van een sterkere, meer veerkrachtige, meer bewuste versie van jezelf.

Er is nog nooit een beter moment geweest om je mindset en je innerlijke wereld te optimaliseren. Er is nog nooit een beter moment geweest om meer jezelf te zijn.

Maar er is daarbij ook een gevaar: de authenticiteitsval.

Mensen zeggen ons ‘wees jezelf’, en je leest af en toe ook quotes of artikels over authenticiteit. Maar voor het werk moet je allerlei rollen opnemen, jouw partner wil misschien dat je op een andere manier communiceert,… Wat is het nu, wie is “jezelf”? Je voelt je vast komen te zitten. Dat is de authenticiteitsval. Want authenticiteit is geweldig wanneer het werkt. Maar we hebben allemaal ook “toxisch” gedrag: we luisteren niet, onderbreken mensen, vermijden moeilijke gesprekken, stellen te lang uit, zijn ongeduldig, enzovoort. Voor veel mensen is dergelijk “authentiek” gedrag niet effectief.

“Authentiek zijn” kan een excuus zijn om in jouw comfortzone te blijven

Groeien als mens wil zeggen dat je jezelf ook al eens stretcht.

Stel dat je wat socialer wil zijn, maar dat dat niet zo natuurlijk aanvoelt omdat je van nature minder sociaal bent. Wanneer je dan wil groeien is het net nodig om jezelf te stretchen en dus af en toe de veiligheid van het jezelf afzonderen te verlaten om met andere mensen in contact te komen.

life coach authenticiteit persoonlijkheidWe drukken onze persoonlijkheid anders uit afhankelijk van de context

Maaike is een veeleisende manager op het werk maar een inschikkelijke mama thuis. Joris is een echte teamplayer in de hockeyploeg, maar veel minder op het werk.

Wat is dan hun authentieke zelf?

We drukken op één en dezelfde dag verschillende identiteiten uit naargelang de situatie. Onderzoek toont aan dat onze persoonlijkheidskenmerken zowel algemeen als domeinspecifiek zijn. Dat betekent dat je enkele algemene kenmerken hebt die in de ene context (bv. thuis) meer of minder uitgedrukt worden dan in de andere context (bv. op het werk).

“Authentiek zijn” zou willen zeggen dat we weten wat ons drijft

Maar eigenlijk weten we niet waarom we doen wat we doen, en we vinden het ook moeilijk om te voorspellen hoe we ons zullen voelen. Harvard professor Dan Gilbert schrijft hierover in zijn bestseller Stumbling on happiness. We weten wel wat we voelen of denken maar we weten niet automatisch hoe of waarom we ons zo zijn gaan voelen of zo zijn gaan denken. Het blijkt dat vreemden even accuraat zijn dan wijzelf in het voorspellen wat onze gemoedstoestand beïnvloedt.

En toch wil dat niet zeggen dat we vreemden moeten zijn voor onszelf. Want volgens onderzoeken weten we wie we zijn door te kijken naar wat we doen!

Ik herhaal het nog eens: we weten wie we zijn door te kijken naar wat we doen.

En dat inzicht geeft ons de oplossing voor de authenticiteitsval.

Het geeft ons dé manier om de beste versie van onszelf te zijn.

Een voorbeeld. Klassieke programma’s om tienerzwangerschappen te voorkomen geven les aan tieners over risicovol gedrag. Maar het blijkt veel succesvoller om de tieners onder begeleiding vrijwilligerswerk te laten doen dat ze zelf hebben gekozen. Op deze manier gedragen ze zich als competente volwassenen. Ze veranderen eerst hun gedrag en daardoor verandert hoe ze zichzelf gaan zien.

Om jezelf te stretchen: handel ‘alsof’.

zelfvertrouwen coach over jezelf stretchenAls je moediger wil worden, gedraag je dan alsof je moedig bent. Als je vriendelijk wil zijn, gedraag je dan alsof je vriendelijk bent.

Na verloop van tijd zal je moedig en vriendelijk zijn. En jezelf ook zo zien.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat introverten alle voordelen van het extravert zijn kunnen genieten door zich gewoon te gedragen als een extraverte persoon.

Dit werkt ook in relaties. Wil je graag goed overeenkomen met iemand, gedraag je dan alsof je die persoon graag hebt. En je zal verrast zijn door hoe makkelijk het is om elkaar sympathiek te vinden.

Dus waar wacht je nog op? Wees niet gewoon maar jezelf, gedraag je alsof je jouw ideale zelf bent!

Als mental coach help ik jou om de beste versie van jezelf te worden, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Zo verander je hoe je over jezelf denkt
Ontdek hier of je introvert of extravert bent
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit? Loopbaanbegeleiding helpt

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.