In een dip? Met deze 5 trucs voel je je snel weer beter

Mental coach geeft tips om je mentaal weer beter te voelen foto

Zit je soms eens in een dip?

Een goede vriend van me, laten we hem Rob noemen, moest onlangs een online presentatie geven. Iets dat hij normaal wel graag doet, maar een viertal uur op voorhand kreeg hij last van enorme zelftwijfel.

Hij belde me op.

Ik hoorde meteen dat hij zich niet lekker in zijn vel voelde. Na zijn uitleg gaf ik hem een opdracht. Ik zei: “Ik wil dat je ophangt en gaat joggen. Bel me terug als je weer thuis bent.

Ik merkte namelijk dat hij een grote verandering nodig had in zijn emotionele toestand. En dat zou niet zomaar vanzelf gebeuren. Hij moest iets doen.

Toen hij me een uur later belde, klonk hij helemaal anders. Zijn emotionele toestand was drastisch veranderd. Hij was gefocust, alert en opgewekt. Hij had een ‘ik kan het‘ houding.

Beweging drijft emotie

Dit was een goede herinnering aan iets wat ik jaren geleden al leerde van mijn mentor/coach: Emotie wordt gecreëerd door beweging.

Als je jouw emotionele toestand wilt veranderen, is het vaak alleen maar nodig om je fysiologie te veranderen. Ik heb dit zelf keer op keer aan den lijve ondervonden.

Geloof je me niet? Probeer dit eens:

  • Ga wat hangen in je stoel
  • Draai je schouders wat naar voor
  • Adem wat oppervlakkiger
  • Sluit je ogen
  • Frons je voorhoofd en zucht

Als je net als ik bent, voel je je bijna onmiddellijk neerslachtig – misschien zelfs een beetje ontmoedigd. Het blijkt dat ontmoediging en droefheid specifieke lichamelijke verschijningsvormen hebben.

Maar vreugde en vertrouwen ook.

Daarom kun je naar iemand kijken en zeggen: “Je ziet eruit alsof je een moeilijke dag hebt.” Of omgekeerd: “Waauw, je ziet eruit alsof je de wereld aankan!

5 trucs om je humeur op te krikken

In de loop van de jaren heb ik geleerd dat ik mijn emotionele toestand ten goede kan veranderen door me te concentreren op mijn fysiologie in plaats van op mijn emoties.

Dat kun jij ook. Probeer deze vijf eenvoudige trucs om je snel weer beter te voelen.

Mental coach geeft tips om je goed te voelen en om je humeur op te krikken zoals bij deze dame op de foto

1. Zet wat opzwepende muziek op

Dit kan je stemming drastisch veranderen, door de herinneringen die je associeert met bepaalde melodieën. Onderzoek toont ook aan dat energieke muziek je energie verhoogt als je fysieke training doet.

Kies voor een afspeellijst met muziek die je inspireert. Hier is een Spotify link als je er een wil uitproberen.

2. Sta op en strek je uit

Probeer het plafond aan te raken. Ga op de toppen van je tenen staan. Als je durft – en er is niemand anders in de buurt – spring dan zestig seconden lang op en neer. Schud met je lichaam. Kijk omhoog. Sta eens recht aan je bureau.

Mental coach geeft tips om je niet langer depri te voelen maar om je net beter in je vel te voelen foto

3. Haal een paar keer diep adem

Zuurstof in het bloed maakt je alerter en wakkerder. Sluit je ogen en concentreer je op jouw ademhaling. Haal de lucht diep in jouw buik. Dit is een geweldige manier om te vergeten wat je depri of bang maakt.

4. Concentreer je op het positieve

Zoals je denkt, zo ben/word je. Denk sterke, positieve gedachten. Bevestig wat je weet dat waar is. Wees dankbaar voor wat je hebt in plaats van voor wat je niet hebt. Richt je op wat je mag doen in plaats van wat je moet doen.

5. Breng je lichaam in beweging

Hoe krachtiger je kunt bewegen, hoe beter. Ga joggen, fietsen of gewoon wandelen – bij voorkeur buiten. Dit stimuleert jouw bloedsomloop en brengt zuurstof naar jouw hele lichaam. Als je het lang genoeg doet, maken jouw hersenen endorfine vrij waardoor jouw stemming verbetert.

Ik gebruik deze trucs meestal een paar keer per dag. Het geeft me de energie en de emotionele boost die ik nodig heb om de hele dag productief te zijn en te blijven.

Welke relatie heb jij al gemerkt tussen je fysiologie en je emotionele toestand? 

Als mental coach en gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van negatieve emoties door het patroon van overdreven perfectionisme en bevestigingsdrang en om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
De checklist om positief te blijven bij elk probleem
Emotioneel intelligent: 10 tekens dat je het bent
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.