Niet alleen jouw talenten en vaardigheden zorgen voor succes. Het hangt ook af van jouw denkstijl, jouw mindset.
De Amerikaanse hoogleraar Carol S. Dweck ontdekte dat er twee mindsets zijn: de statische mindset en de op groei gerichte mindset.
Liggen jouw capaciteiten vast, of kunnen ze ontwikkelen? Vandaag zijn de meeste deskundigen het erover eens dat het een wisselwerking is tussen jouw aanleg (nature) en jouw opvoeding (nurture).
Hoe je denkt over het ontwikkelen van jouw kwaliteiten heeft belangrijke gevolgen voor je leerhouding.
Bekijk hier de videosamenvatting:
Statische (fixed) mindset
Iemand met een statische mindset gaat ervan uit dat zijn intelligentie vast staat. Je vermijdt uitdagingen, want dan kun je fouten maken. je zoekt steeds bevestiging voor jouw intelligentie of karakter. Belangrijk is dan slim overkomen, succes hebben, jezelf een winnaar voelen, en aanvaard worden. De grote angst is dom overkomen, falen, jezelf een verliezer voelen, en afgewezen worden. Doen er zich belemmeringen voor? Dan gedraag je je defensief en geef je het al gauw op.
Inspanning? Dat is zinloos. Want als je echt slim bent, dan hoef je je niet in te zetten. Kritiek komt over als een bedreiging, daarom negeer je leerzame negatieve feedback. Een coach? Dat is niet nodig, want je kan het allemaal zelf. Het succes van anderen zie je als een bedreiging. Het resultaat van deze statische mindset is dat je je niet echt ontwikkelt en dus minder bereikt dan mogelijk is. De statische mindset beperkt jouw prestaties. Deze mindset blijkt ook samen te hangen met zelfoverschatting.
Op groei gerichte (growth) mindset
Mensen zijn verschillend als het gaat om talent, interesses en karakter. Maar iedereen kan veranderen door te leren en ervaringen op te doen. Iemand met deze mindset gaat er vanuit dat je jouw kwaliteiten kan ontwikkelen door er moeite voor te doen. Intelligentie is te ontwikkelen. Deze denkstijl zorgt ervoor dat je graag wil leren. Denk je dat je een genie wordt? Dat niet. Maar je gelooft wel dat de ware potentie van de mens onbekend is en dat het niet te voorspellen is wat je kan bereiken door je in te zetten en te oefenen.
Iemand met een op groei gerichte mindset is blij met uitdagingen. Je geeft niet op bij tegenslag. Zich inspannen is de weg tot meesterschap. De drang om jezelf volledig in te zetten en vol te houden stelt je in staat om je door de moeilijkste perioden van het leven heen te slaan.
Iemand met een op groei gerichte mindset leert van kritiek en laat zich inspireren door het succes van anderen. Je weet dat een coach een boost kan geven aan jouw ontwikkeling. Het resultaat van deze mindset is dat je een steeds hoger niveau bereikt.
Overigens is het niet zo dat je of een statische of een op groei gerichte mindset hebt. Je kan op het ene gebied een statische mindset hebben (ik ben gewoon niet empathisch dus ik ga die slechtnieuwsgesprekken niet voeren) en op het andere gebied een op groei gerichte mindset (ik ben niet besluitvaardig, maar ik wil het heel graag dus ik ga er hard aan werken om besluitvaardiger te worden).
Kan je een op groei gerichte mindset aanleren?
Ja, en dat is niet zo moeilijk. De vragen die je jezelf stelt en de feedback die je krijgt, hebben invloed op jouw mindset. Sommige vragen en opmerkingen blijken een statische mindset op te wekken, andere een op groei gerichte mindset.
Ontwikkel een groeimindset met deze vragen en opmerkingen:
- Wat heb ik hieruit geleerd?
- Hoe heb ik dit aangepakt?
- Hoe is het me gelukt om over een tegenslag heen te komen?
- Wanneer en hoe ben ik al eens eerder een moeilijke uitdaging aangegaan?
- Is er iets dat ik niet begreep in deze taak? Wie kan ik vragen om er samen doorheen te lopen?
- Zou je me wat feedback kunnen geven op hoe ik dit aangepakt heb?
- Bedankt voor je feedback. Ik ga erover nadenken en probeer er mijn voordeel mee te doen.
- Het was een lastige taak. Ik vind het heel tof hoe geconcentreerd ik die taak heb afgemaakt.
Nu je dit allemaal weet, waar wil jij beter in worden als het gaat om het ontwikkelen van een op groei gerichte mindset?
Als coach help ik jou om vanuit een op groei gerichte mindset vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Wat te doen als je niet gemotiveerd bent?
Waarom wil iemand een coach?
Word dit jaar weer gelukkig in jouw job
P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!
Ja van fouten moet men leren, en dat is ook de juiste weg.
Maar als mijn fouten anderen mensen doen kwetsen dan moet ik van mijzelf stoppen.
Het is niet dat ik niet door zou willen gaan, maar mensen kwetsen telt heel zwaar en doet me doen stoppen.
Zoek dan naar een andere weg, maar is niet direkt voorhanden.
Maar in de tussentijd blijft het probleem zich opstapelen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Radeloosheid komt dan opzetten, temeer omdat de omgeving zich er ook druk om gaat maken.
M.v.g.,
Corina
LikeGeliked door 1 persoon