Je gewoontes onder controle: de wetenschap achter succesvolle verandering

Lisa had het gevoel had dat ze gevangen zat in haar eigen leven. Ze werkte lange uren in een veeleisende baan, at ongezond en had nauwelijks tijd voor zichzelf. Hoewel ze succesvol was in haar carrière, voelde ze zich ongelukkig en uitgeput. Op een dag, tijdens een zakenreis, kwam Lisa een oude vriend tegen, Thomas, die ze al jaren niet meer had gezien.

Thomas straalde energie en levensvreugde uit. Hij vertelde haar over zijn transformatie van een gestreste kantoormedewerker naar een gepassioneerde reiziger en ondernemer.

Lisa was nieuwsgierig naar Thomas zijn geheim. Hij legde haar uit dat zijn transformatie begon met het herkennen en beheersen van zijn gewoontes. Hij vertelde haar over de gewoontelus en hoe hij stap voor stap zijn leven veranderde door het aanpassen van zijn gewoontes.

mental coach foto gewoontes

Geïnspireerd door Thomas’ verhaal, besloot Lisa haar ongezonde gewoontes in kaart te brengen en deze te vervangen door nieuwe, betere gewoontes. Langzaam maar zeker zag ze haar leven veranderen. Ze werd energieker, gelukkiger en zelfverzekerder.

Dit verhaal van Lisa en Thomas illustreert hoe belangrijk het is om je gewoontes te beheersen om een succesvol en gelukkig leven te leiden. In dit artikel ontdek je de wetenschappelijk bewezen geheimen achter succesvolle gewoonteverandering en hoe je deze kennis kunt toepassen om je leven te transformeren.

Want stel je voor dat je elke dag opstaat met een gevoel van doelgerichtheid, energie en passie, wetende dat je de gewoontes hebt ontwikkeld die je leven naar een hoger niveau tillen.

Dit is niet langer een droom, maar een realiteit die je kunt bereiken door het beheersen van je gewoontes. En dit is belangrijk want als je meester bent over je gewoontes, ben je meester over je leven. Dit zijn de wetenschappelijk bewezen geheimen achter succesvolle gewoonteverandering en hoe je zelf deze kennis kan toepassen om je leven te transformeren:

1. Begrijp de gewoontelus

Volgens onderzoekers volgen alle gewoontes dezelfde neurologische lus. Laten we een voorbeeld bekijken om dit concept te verduidelijken:

 1. Een signaal – De trigger die je gewoonte activeert.
  Voorbeeld: Je ziet een reclame voor een chocoladereep.
 2. Een routine – De gewoonte die volgt op het signaal.
  Voorbeeld: Je koopt en eet de chocoladereep.
 3. Een beloning – Het voordeel dat je krijgt door de gewoonte uit te voeren.
  Voorbeeld: Je geniet van de smaak van de chocolade en voelt je tevreden.

Als je de beloning als positief ervaart, zul je de lus willen herhalen wanneer het signaal opnieuw verschijnt. Na voldoende herhaling wordt het een gewoonte.

mental coach foto gewoontes

2. Beheers het signaal

De meeste mensen hebben vage voornemens voor de gewoontes die ze willen creëren. Helaas werkt zeggen “ik ga deze week drie keer sporten” vaak niet. In plaats daarvan moet je een concreet signaal creëren voor de gewoonte. Een effectieve manier om dit te doen is met “Als → Dan” uitspraken:

Als [situatie], dan zal ik [geplande reactie op de situatie].

Voorbeeld: “Als ik thuiskom van het werk op maandag, woensdag en vrijdag, dan zal ik een half uur joggen.”

3. Beheers de routine


Bij het creëren van nieuwe gewoontes willen we vaak snel grootse resultaten zien. Daardoor proberen we grote veranderingen door te voeren, wat zelden werkt. Richt je in plaats daarvan op het regelmatig uitvoeren van kleine, haalbare routines. Bouw motivatie en momentum op door kleine overwinningen te vieren.

Voorbeelden:

 • Loop vijf minuten per dag in plaats van meteen een heel uur.
 • Eet elke dag een stuk fruit in plaats van je volledige dieet radicaal te veranderen.

4. Beheers de beloning

Om je gewoonte te versterken, moet je jezelf belonen voor het uitvoeren ervan. Dit kan ongemakkelijk aanvoelen, vooral in het begin. Maar onthoud dat je viert dat je veranderingen in je leven aanbrengt. Enkele voorbeelden van beloningen zijn:

 • Trakteer jezelf op een ontspannend bad na een trainingssessie.
 • Geniet van een gezonde smoothie na een ochtendmeditatie.
 • Beloon jezelf met een aflevering van je favoriete serie na een productieve werkdag.


Zorg ervoor dat je jezelf toestaat om trots te zijn op je inzet en vooruitgang, hoe klein deze ook is. Dit helpt je brein om de gewoonte te associëren met de beloning, waardoor je waarschijnlijker doorgaat met de gewoonte in de toekomst.

mental coach foto gewoontes meditatie

5. Doorbreek slechte gewoontes

De gewoontelus is niet alleen nuttig voor het creëren van goede gewoontes, maar ook voor het elimineren van ongewenste gedragingen. Analyseer en manipuleer de verschillende onderdelen van de bestaande lus:

 1. Verminder de Signalen: Probeer onnodige triggers uit je omgeving te verwijderen.

  Bijvoorbeeld:
 • Als je te veel tijd op sociale media doorbrengt, verwijder dan de apps van je telefoon.
 • Als je te veel snoept, haal dan geen ongezonde snacks in huis.
 1. Vervang de Routines: Gebruik “Als → Dan” plannen om ongewenste routines te vervangen.

  Voorbeeld: Als ik trek heb in een ongezonde snack → Dan neem ik een handvol noten.

 2. Verwijder de Beloningen: Bedenk creatieve manieren om de beloningen die geassocieerd worden met je slechte gewoonte te verwijderen.

  Voorbeeld: Als je minder wil uitgeven aan onnodige aankopen, koppel dan een negatieve consequentie aan impulsaankopen, zoals het doneren van een bepaald bedrag aan een goed doel.

Nu je de wetenschappelijk bewezen geheimen achter succesvolle gewoonteverandering kent, is het tijd om deze kennis toe te passen en je leven te transformeren.

Onthoud daarbij deze krachtige woorden van Aristoteles: “We zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid is dus geen daad, maar een gewoonte.” Laat deze woorden je inspireren om meesterschap te bereiken over je gewoontes en daarmee over je leven.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.