7 tips om te stoppen met dingen persoonlijk te nemen

Na een lange en vermoeiende werkdag kreeg Emma een kortaf sms’je van een vriendin. Ze las het bericht en begon zich meteen zorgen te maken. Was haar vriendin boos op haar? Had ze iets verkeerd gezegd of gedaan? Emma kon het niet helpen, maar ze nam het bericht persoonlijk op en het bleef de hele avond aan haar knagen.

De volgende dag, toen Emma op het werk aankwam, merkte ze dat een collega langs haar liep zonder haar te begroeten. Weer voelde ze die steek van onzekerheid en nam ze de situatie persoonlijk op. Haar gedachten dwaalden af naar wat ze verkeerd had gedaan om zo genegeerd te worden.

Dit patroon van het persoonlijk opvatten van woorden en gedrag van anderen beïnvloedde Emma’s dagelijks leven en knaagde aan haar zelfvertrouwen.

dingen persoonlijk opvatten afbeelding perfectionismecoach wim

Heb jij ook ooit urenlang nagedacht over wat iemand tegen je zei, of je zorgen gemaakt dat een vriendin boos op je is als ze niets terugstuurt? Dan ben je niet alleen.

Veel mensen nemen dingen persoonlijk op, maar dat hoeft niet zo te zijn. In dit artikel ontdek je zeven geheimen om de controle over je emoties te nemen en je leven te transformeren.

Want het is volkomen menselijk dat we soms dingen persoonlijk nemen, en het is belangrijk om te leren hoe we hiermee om kunnen gaan. Daarom zijn hier 7 tips om je te helpen stoppen met het persoonlijk nemen van dingen:

  1. Besef dat het niet altijd om jou draait

Mensen reageren vaak vanuit hun eigen ervaringen, emoties en situaties. Als iemand onvriendelijk tegen je is, heeft dat waarschijnlijk meer te maken met iets wat zij doormaken dan met jou. Door te beseffen dat het niet altijd om jou draait, zul je jezelf meer gemoedsrust geven.

  1. Geef jezelf de tijd om te reageren

Het is belangrijk om niet meteen te reageren op een situatie die je van streek maakt. Neem even een moment om na te denken over wat er is gebeurd, en bedenk vervolgens hoe je op een kalme en doordachte manier kunt reageren. Door niet impulsief te handelen, voorkom je dat je dingen persoonlijk opvat.

  1. Neem kritiek constructief op

Wanneer je kritiek krijgt, vraag jezelf dan af of er enige waarheid in zit en wat je ervan kunt leren. Zelfs als de kritiek niet op een vriendelijke manier wordt gebracht, kun je er nog altijd iets waardevols uit halen. Kies ervoor om positieve lessen te trekken uit elke ervaring.

  1. Durf kwetsbaar te zijn en uit te spreken wanneer iemands gedrag je raakt

Als iemands gedrag je raakt, neem dan de tijd om na te denken over waarom je gekwetst bent en probeer het duidelijk en rustig uit te leggen. Open communicatie kan helpen misverstanden op te lossen en relaties te verbeteren.

Kwetsbaarheid tonen is geen teken van zwakte; het is juist een teken van kracht en zelfvertrouwen. Door open te zijn over je emoties, laat je zien dat je jezelf en je gevoelens serieus neemt.

Wanneer je een gesprek aangaat over je gevoelens, zorg er dan voor dat je ook aandachtig luistert naar de ander. Dit zal je helpen om beter te begrijpen waar ze vandaan komen en hoe je samen tot een oplossing kunt komen.

  1. Toon empathie

Probeer je in te leven in de situatie van de ander en bedenk waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen. Dit kan je helpen om je eigen emoties beter onder controle te houden en voorkomen dat je dingen persoonlijk opvat.

Door medeleven en begrip te tonen, kun je een veilige omgeving creëren waarin jij en de ander openlijk kunnen communiceren en groeien.

Houd er rekening mee dat iedereen fouten maakt en dat mensen soms dingen zeggen of doen die ze niet zo bedoelen. Geef de ander de ruimte om zichzelf uit te leggen en vergeef ze als ze zich verontschuldigen voor hun gedrag.

  1. Vraag om opheldering voordat je conclusies trekt

In plaats van meteen aannames te maken over de intenties van de ander, vraag je hen om meer informatie en geef ze het voordeel van de twijfel. Dit helpt je om situaties beter te begrijpen en voorkomt dat je je onnodig gekwetst voelt.

  1. Bevrijd jezelf van perfectionisme en bevestigingsdrang

Het streven naar perfectie en de constante behoefte aan bevestiging van anderen kan ervoor zorgen dat we dingen persoonlijker opvatten dan nodig is. Deze drang naar perfectionisme kan ons kwetsbaar maken voor kritiek en ons het gevoel geven dat we voortdurend beoordeeld worden. Hier lees je verder hoe je je kan bevrijden van perfectionisme en bevestigingsdrang.

Door deze 7 tips toe te passen, zul je merken dat je minder snel geneigd bent om dingen persoonlijk op te vatten. Het vergt oefening en zelfbewustzijn om deze gewoontes in je dagelijkse leven te integreren, maar het resultaat is een gelukkiger en veerkrachtiger leven.

Blijf werken aan je persoonlijke groei door je te omringen met positieve mensen en situaties die je energie geven. Investeer tijd en moeite in jezelf en in het opbouwen van je zelfvertrouwen en zelfliefde. Als je jezelf waardeert en accepteert zoals je bent, zul je minder afhankelijk zijn van de mening en goedkeuring van anderen.

Ik herken het perfectionismepatroon en wil mezelf ervan bevrijden, wat doe ik best?

–      Wil je er eerst meer over lezen, lees dan het boek Zeg me dat ik oké ben
–      Wil je graag meer praktische info over een coachingtraject om jezelf te bevrijden van het perfectionismepatroon, neem dan contact op met mij.
–      Wil je voor jouw organisatie een gesprek, een workshop of lezing over perfectionisme, neem dan contact op.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om met minder zelfkritiek en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Ga voor de job/loopbaan die je echt wil
Zo leef je meer in het nu (9 tips)
Leef meer als jouw toekomstige zelf

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, perfectionisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.