7 onderbouwde tips om weer grip op je leven te krijgen

Het leven is kort, en soms lijkt het alsof de tijd door onze vingers glipt.

Maar wees gerust, je hebt nog tijd om van 2023 het beste jaar van je leven tot nu te maken.

In dit artikel krijg je zeven wetenschappelijk onderbouwde tips om je te helpen weer grip op je leven te krijgen:

mental coach loopbaancoach image vrouw in landschap met grip op haar leven
 1. Grip op je gedachten

  Onze gedachten hebben een grote invloed op onze stemming en ons welzijn. Het beoefenen van mindfulness of meditatie kan je helpen om je gedachten te kalmeren en te ordenen. Probeer dagelijks 10 minuten te mediteren of mindful te zijn door je aandacht te richten op je ademhaling en gedachten en gevoelens zonder oordeel te observeren. Na verloop van tijd zul je merken dat je beter om kunt gaan met stress en negatieve emoties, wat leidt tot een betere mentale gezondheid en meer grip op je leven.

 2. Grip op je slaap

  Een goede nachtrust is essentieel voor onze mentale en fysieke gezondheid. Onderzoek toont aan dat het krijgen van voldoende slaap kan leiden tot betere concentratie, geheugen en emotionele stabiliteit. Probeer elke avond op een vast tijdstip naar bed te gaan en vermijd schermen een uur voor het slapengaan om een goede slaaphygiëne te bevorderen. Maak je slaapkamer donker, koel en stil, en zorg voor een comfortabel bed. Als je merkt dat je moeite hebt met in slaap vallen, probeer dan ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of progressieve spierontspanning.
 1. Grip op je woorden

  De manier waarop we communiceren, heeft een grote impact op onze relaties en zelfbeeld. Wees je bewust van de woorden die je kiest, zowel in gesprekken met anderen als in hoe je met jezelf praat. Probeer positieve en opbouwende taal te gebruiken en vermijd negatieve of kritische opmerkingen die je zelfvertrouwen ondermijnen. Een techniek die je kunt uittesten is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, waarin je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen om je te concentreren op het positieve in je leven en je mentale veerkracht te vergroten.
 1. Grip op je lichaam

  Regelmatige lichaamsbeweging heeft talloze voordelen, waaronder het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap en het versterken van het immuunsysteem. Probeer elke dag minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Om het nog effectiever te maken, zoek een trainingsmaatje of sluit je aan bij een groep om gemotiveerd te blijven. Vergeet niet om ook tijd te besteden aan het versterken van je spieren, en zorg voor voldoende rustdagen om je lichaam de kans te geven om te herstellen.

 2. Grip op je financiën

  Financiële stress kan een grote bron van zorgen zijn, maar met een beetje planning en discipline kun je meer controle krijgen over je geldzaken. Stel een maandelijks budget op en houd je uitgaven bij om te zien waar je mogelijk kunt besparen. Probeer elke maand wat geld opzij te zetten voor noodgevallen en spaardoelen, zoals vakanties of grote aankopen. Als je schulden hebt, maak dan een afbetalingsplan om deze zo snel mogelijk af te lossen.

 3. Grip op je voeding

  Een gezond eetpatroon is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn. Probeer meer onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en ongezonde vetten. Om je eetgewoonten te verbeteren, kun je beginnen met het plannen van je maaltijden en het klaarmaken van gezonde snacks voor onderweg. Het drinken van voldoende water is ook belangrijk voor een optimale lichaamsfunctie, dus zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft gedurende de dag.

 4. Grip op je werk

  Het vinden van voldoening in je werk kan je leven aanzienlijk verbeteren. Probeer je passie te ontdekken en na te denken over hoe je die kunt integreren in je huidige job of een toekomstige loopbaan. En schakel hier gerust een professionele loopbaancoach voor in. Stel duidelijke doelen voor je professionele groei en neem stappen om je vaardigheden en kennis uit te breiden. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven. Zorg ervoor dat je voldoende tijd vrijmaakt voor ontspanning, hobby’s en sociale activiteiten, zodat je je energie kunt opladen en een burn-out kunt voorkomen.

  Door deze zeven tips toe te passen in je dagelijkse leven, kun je weer grip krijgen op je leven en van 2023 het beste jaar ooit maken.

Vergeet niet dat verandering tijd kost en dat je geduldig en volhardend moet zijn om blijvende resultaten te bereiken. Maar met elke kleine stap die je zet, groeit je zelfvertrouwen en word je sterker. De reis naar de beste versie van jezelf is er een van ontdekking en transformatie.

Het leven is geen race om de finish te bereiken, maar eerder een marathon van voortdurende groei en ontwikkeling. Dus neem je tijd, wees aardig voor jezelf en herinner jezelf eraan dat je altijd aan het leren bent en evolueren, ook als het soms moeilijk is.

Zie deze tips niet als een checklist die je moet afvinken, maar eerder als een reeks richtlijnen die je kunnen helpen je leven volledig in eigen handen te nemen. Elke dag biedt nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen en nieuwe mogelijkheden voor groei. Elke dag is een nieuwe kans om jezelf te verbeteren, om te streven naar een betere gezondheid, om je relaties te versterken, om je vaardigheden te verfijnen, om je financiën te beheren, om jezelf te voeden met gezond eten en om passie en doel in je werk te vinden.

En tenslotte, denk eraan om te genieten van de reis. Het leven draait niet alleen om het bereiken van doelen, maar ook om het koesteren van de momenten onderweg. Vier je successen, hoe klein ze ook mogen zijn, en weet dat je elke dag een stap dichter bij het leven komt dat je voor jezelf wenst.

2023 kan inderdaad nog altijd jouw jaar worden. Niet omdat het leven perfect is, maar omdat jij de controle neemt, je bewust bent van je kracht en de vastberadenheid hebt om de beste versie van jezelf te worden. Je hebt de tools in handen en de kracht binnenin om je leven te veranderen.

Dus neem vandaag nog de leiding en maak van 2023 jouw jaar. Het jaar waarin je terugkeert naar jezelf, je kracht herontdekt en je leven in eigen handen neemt. Het jaar waarin je weer grip krijgt op je leven. Het jaar waarin je opstaat, je ogen op de horizon richt en zegt: “Dit is mijn tijd. Dit is mijn leven. En ik ben er klaar voor.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.