Vermijd burn-out. Versterk je veerkracht. Bevrijd jezelf van perfectionisme en uitstelgedrag. Ontdek wat je gelukkig maakt. En word de beste versie van jezelf.
Elke ochtend staat Sophie voor haar spiegel. Hoewel ze 38 is, met een succesvolle loopbaan als consultant en een warm gezin, voelt ze zich vaak verlamd door zelftwijfel. Terwijl ze zich klaarmaakt voor weer een dag vol uitdagingen, kijkt ze naar haar eigen reflectie en vraagt ze zich af: “Ben ik wel goed genoeg?“
Dit gevoel is niet ongewoon. Het is het sluipende stemmetje van het Impostor Syndroom of Impostor Fenomeen, dat zelfs de meest competente en succesvolle mensen kan overvallen.
Het Oplichterssyndroom is een mentaal fenomeen waarbij je, ondanks duidelijk succes en competenties, de innerlijke overtuiging hebt dat je jouw succes niet verdient en bang bent om als een ‘bedrieger’ ontmaskerd te worden.
Dit ‘Bedriegersfenomeen’ kenmerkt zich door een aanhoudende zelftwijfel en een angst om ‘ontmaskerd’ te worden, waarbij je je prestaties en erkenningen toeschrijft aan toeval, geluk, of het resultaat van anderen misleiden, in plaats van aan persoonlijke vaardigheden of competenties.
Maar angst mag nooit het roer overnemen. Hier zijn zeven stappen om die innerlijke criticus het zwijgen op te leggen:
1. Herkenning: benoem het beest
Het eerste wat je best doet is het gevoel erkennen.
Zelftwijfel en angst zijn onderdeel van de menselijke ervaring, vooral als we ons begeven op onbekend terrein of streven naar iets groots.
Je bent niet de enige die dit gevoel ervaart, en het maakt je niet minder competent.
2. Spreek het uit: deel je strijd
Praat erover met mensen die je vertrouwt.
Er is niets beschamends aan het hebben van zelftwijfel.
Sterker nog, je zult verbaasd zijn hoeveel mensen precies hetzelfde voelen.
Door je ervaringen te delen, creëer je een ondersteunend netwerk om je te helpen in moeilijke tijden.
3. Falen is groei: accepteer dat fouten onderdeel zijn van de reis
Niemand is perfect.
Zelfs de meest succesvolle mensen maken fouten en hebben momenten van twijfel.
Onthoud dat elke mislukking een kans is om te leren en te groeien.
4. Vier je overwinningen: erken je eigen waarde
We zijn vaak onze eigen grootste criticus.
Probeer in plaats daarvan je eigen grootste fan te zijn.
Vier je prestaties, groot en klein, en accepteer complimenten met gratie.
5. Vermijd de valstrik van vergelijking: bewandel je eigen pad
In onze sociale media-gedreven wereld is het makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen.
Maar ieders reis is uniek, met eigen uitdagingen en overwinningen.
Concentreer je op je eigen groei en prestaties.
6. Vind je zelfvertrouwen: onthoud momenten van kracht
Er zijn ongetwijfeld momenten geweest waarop je je sterk en competent voelde.
Probeer je die momenten te herinneren en na te denken over wat je toen deed.
Diezelfde strategieën kunnen je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen.
7. Actie overwint angst: blijf bewegen
Zelfs als je bang bent, blijf dan vooruitgaan.
Door actie te ondernemen, ondanks je angsten, zul je ontdekken dat je veel meer kunt dan je denkt.
Het Impostor Syndroom kan een krachtig obstakel zijn, maar met deze stappen kun je leren om te gaan met de angsten en twijfels die het veroorzaakt. Vergeet niet dat zelfs de meest succesvolle mensen soms twijfelen aan hun eigen bekwaamheid.
Perfectionisme: de basis van het Impostor Syndroom
Je verdient het om erkenning te krijgen voor je prestaties, zonder daarbij te vervallen in zelfonderschatting of overdreven perfectionisme.
Want deze neiging om alles perfect te willen doen, kan leiden tot een onnodige druk en constante zelfkritiek. Als je streeft naar perfectie, kan zelfs het kleinste foutje al aanvoelen als een grote mislukking.
Bovendien mag je niet vergeten dat je prestaties niet alleen het gevolg zijn van geluk of toeval, maar van je eigen harde werk en toewijding. Wanneer je je succes toeschrijft aan externe factoren, doe je jezelf tekort. Leer in plaats daarvan je prestaties te erkennen en je successen te vieren.
Onthoud dat het oké is om je niet altijd zelfverzekerd te voelen. Het is normaal om je soms onzeker of angstig te voelen. Je hoeft niet altijd zelfverzekerd te zijn om actie te ondernemen en succesvol te zijn.
Het Impostor Syndroom kan je het gevoel geven dat je een bedrieger bent, maar dat ben je niet. Je bent bekwaam, getalenteerd en verdient het om erkend te worden voor je prestaties.
Dus de volgende keer dat je voor de spiegel staat en je je afvraagt of je wel goed genoeg bent, onthoud dan deze stappen. Je bent meer dan goed genoeg, je bent uitzonderlijk.
Ik herken het perfectionismepatroon en wil mezelf ervan bevrijden, wat doe ik best?
– Wil je er eerst meer over lezen, lees dan het boek Zeg me dat ik oké ben – Wil je graag meer praktische info over een coachingtraject om jezelf te bevrijden van het perfectionismepatroon, neem dan contact op met mij. – Wil je voor jouw organisatie een gesprek, een workshop of lezing over perfectionisme, neem dan contact op.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om met minder zelfkritiek en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.
P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Dankjewel!
Download nu jouw gratis e-book om van 2023 je beste jaar ooit te maken (al meer dan 4266 downloads) omdat je dan geen enkele waardevolle tip meer mist:
Meld je aan voor gratis coaching tips en krijg meteen een handig e-book.