De magie van je buikgevoel: zo ontwikkel je je intuïtie

Een Formule 1-coureur voelt midden in een razendsnelle race plotseling een onverklaarbare drang om scherp te remmen voor een bocht. Hij weet niet waarom, maar gehoorzaamt dit gevoel zonder aarzeling. Daardoor vermijdt hij een fatale botsing met een opstopping van auto’s net voorbij de bocht. Die dag redt zijn intuïtie zijn leven.

Dit verhaal laat zien hoe krachtig onze intuïtie kan zijn, maar het roept ook vragen op. Hoe wist de coureur dat hij moest remmen? Kunnen we allemaal zulke ‘buikgevoelens’ ontwikkelen en vertrouwen? Het antwoord is ja, en ik zal je laten zien hoe.

intuïtie ontwikkelen met mental coach en perfectionismecoach afbeelding

Het mysterie van intuïtie

Intuïtie is wanneer we iets weten zonder precies te weten waarom we het weten. Het is een soort supersnelle patroonherkenning die plaatsvindt onder het oppervlak van ons bewustzijn. Als een idee of inzicht bij ons ‘klikt’, herkent ons brein een patroon, zelfs als we niet volledig kunnen uitleggen wat dat patroon is of waarom we het kennen.

Je hebt twee denksystemen

Volgens de cognitieve psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman bestaan er twee verschillende soorten denken: Systeem 1 – snel, instinctief, en emotioneel; en Systeem 2 – langzaam, weloverwogen, en rationeel. Beide dienen een nuttig doel in ons dagelijks leven en besluitvorming.

Intuïtie valt onder “Systeem 1”-denken omdat het automatisch en zonder enige moeite gebeurt. In bepaalde situaties kan te veel analytisch denken eigenlijk leiden tot slechtere besluitvorming, omdat we onze keuzes over-rationaliseren en onszelf in de verkeerde richting sturen.

Zo scherp je je intuïtie aan

Er zijn verschillende manieren om je intuïtie te ontwikkelen en te versterken. Ik ga je enkele eenvoudige stappen geven, maar dit is een reis. Het zal wat tijd en oefening kosten, maar geloof me, de resultaten zullen het waard zijn.

Begin klein: Je kunt je intuïtie oefenen in kleine, onschadelijke situaties. Probeer bijvoorbeeld eens de buitentemperatuur te raden voordat je het op je gsm controleert. Het zijn deze kleine stappen die je helpen je intuïtie aan te scherpen en te vertrouwen.

Schrijf automatisch: Een populaire techniek om ons onderbewustzijn aan te boren en nieuwe inzichten te krijgen is het doen van een hersenspinsel-oefening: gedurende bijvoorbeeld 10 minuten ga je alles schrijven wat er in je opkomt zonder erover na te denken of het te bewerken. Het helpt je buiten de grenzen van pure logica en rede te denken, waar intuïtie het sterkst is.

Verbeter je bewustzijn: Intuïtie gaat vaak gepaard met fysieke sensaties, dus afgestemd zijn op je lichaam is belangrijk om te beoordelen hoe je geest een situatie interpreteert. Praktijken zoals ademhalingsmeditatie en yoga verbeteren je lichaamsbewustzijn en zo ook je intuïtie.

Vertrouw op jezelf: Alle intuïtie vereist dat we onszelf tot op zekere hoogte vertrouwen. Als je altijd twijfelt aan je gevoelens, zul je er nooit op reageren of ze uitproberen. Heb vertrouwen dat je geest in staat is om nauwkeurige, intuïtieve inschattingen te maken bij situaties waarin je veel ervaring en oefening hebt.

Op reis naar intuïtief meesterschap

Bovenstaande tips zijn een startpunt voor het ontdekken van je intuïtie en het verbeteren ervan. Zorg ervoor dat je in ieder geval enkele van deze oefeningen uitprobeert en jezelf de kans geeft om een meer intuïtieve geest te ontwikkelen.

Onthoud, je intuïtie is als een innerlijk kompas, klaar om je te begeleiden wanneer logica en rede ontoereikend zijn.

Met geduld, oefening en zelfvertrouwen, zul je versteld staan van de ongelooflijke kracht van je eigen intuïtie.

Vertrouw op je buikgevoel, neem die duik en zie waar het je heen leidt. En weet dat perfectionisme je tegenhoudt om je intuïtie in te zetten. Gelukkig kan je je bevrijden van perfectionisme en weer toegang krijgen tot je intuïtie.
Hier lees je verder hoe je je kan bevrijden van perfectionisme en bevestigingsdrang.

Ik herken het perfectionismepatroon en wil mezelf ervan bevrijden, wat doe ik best?

–      Wil je er eerst meer over lezen, lees dan het boek Zeg me dat ik oké ben
–      Wil je graag meer praktische info over een coachingtraject om jezelf te bevrijden van het perfectionismepatroon, neem dan contact op met mij.
–      Wil je voor jouw organisatie een gesprek, een workshop of lezing over perfectionisme, neem dan contact op.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om met minder zelfkritiek en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Ga voor de job/loopbaan die je echt wil
Zo leef je meer in het nu (9 tips)
Leef meer als jouw toekomstige zelf

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.