Leef meer als jouw toekomstige zelf

Leef meer als jouw toekomstige zelfHoe vaak denk jij over jouw toekomstige zelf?

Want dat kan het verschil maken in hoe gelukkig en succesvol je in de toekomst zal zijn.

Als je niet nadenkt over je toekomstige zelf, en alleen rekening houdt met jouw behoeften en wensen in het huidige moment, dan leidt dat vaak tot impulsieve beslissingen waar je later spijt van krijgt.

Een slimme beslissing betekent dikwijls dat je op korte termijn iets ‘betaalt’ of je iets ontzegt om er op lange termijn voordelen uit te halen. Maar veel mensen willen ‘onmiddellijke bevrediging’. Ze willen dingen nu, niet later – ook al betekent dat dat ze in de toekomst een veel grotere beloning laten liggen.

Op lange termijn denken is een teken van intelligentie. En dit kan je oefenen. Door je te verbinden met jouw toekomstige zelf.

In één onderzoek werd bijvoorbeeld ontdekt dat mensen die meer met hun toekomstige zelf konden verbinden uiteindelijk minder consumeerden en meer geld bespaarden.

En dat is logisch. Als je denkt aan jouw wensen en behoeften voor de toekomst, gedraag je je vandaag anders dan wanneer je jouw toekomst volledig zou negeren.

Het is gemakkelijk om te zien hoe onze acties het heden beïnvloeden. We doen iets en we krijgen onmiddellijk een reactie of resultaat. Maar het is een stuk moeilijker ons voor te stellen hoe acties vandaag ons toekomstige zelf maanden, jaren en decennia later beïnvloeden.

Your only limit is you - concept on blackboard

Succesvolle mensen zijn sterk verbonden met hun ‘toekomstige zelf’. Ze zien waar ze over 5, 10, 20 jaar willen zijn – en hoe ze vandaag in die richting kunnen gaan.

Volgens een recent onderzoek onderschatten veel mensen hoeveel hun leven in de toekomst zal veranderen.

Maar neem eens even de tijd om terug te kijken op jouw leven 5, 10 of 20 jaar geleden. Dat ‘oude zelf’ is waarschijnlijk heel anders dan jouw ‘huidige zelf’.

Op dezelfde manier, als je vooruit kijkt naar je leven over 5, 10 of 20 jaar, zal jouw ‘toekomstige zelf’ waarschijnlijk net zo anders zijn. We zijn voortdurend aan het groeien en aan het veranderen.

Hoe begin je meer te leven als jouw toekomstige zelf

Nu je het belang van je toekomstige zelf kent, wat zijn nuttige manieren om beter met je toekomstige zelf te gaan verbinden?

Test deze tips eens uit:

Tip #1: Neem 5 minuten en vraag jezelf af: “Als ik verder blijf doen wat ik vandaag doe, hoe ziet mijn toekomst er dan uit? Zie het grotere plaatje achter jouw dagelijkse gewoonten en denk op lange termijn.

Tip #2: Schrijf een brief van je ‘toekomstige zelf’ naar je ‘huidige zelf’. Wat voor advies kan het jou geven? Welke inzichten kun je daaruit leren?

Tip #3: Stel je voor hoe je leven eruit zou kunnen zien over 5 jaar. Daarna over 10 jaar. Daarna over 20 jaar. Wat zijn mogelijke paden die je zou kunnen nemen?

Het belangrijkste inzicht: denken over je toekomstige zelf heeft een positieve invloed op de acties van je huidige zelf.

Dat betekent natuurlijk niet dat we altijd over de toekomst moeten denken. Geef jezelf ook toestemming om van het heden te genieten. Ons ‘huidige zelf’ en ‘toekomstige zelf’ zijn dan op een gezonde manier in balans.

Heb je de laatste tijd al over jouw toekomst nagedacht? Zoniet, probeer de bovenstaande tips dan uit en kijk hoe ze voor je werken.

Als coach help ik jou om jouw toekomstige zelf vorm te geven, en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Blijf jij vanaf nu altijd dezelfde persoon?
Wat is Jouw Best Mogelijke Zelf?
Bepaal de toekomst van jouw loopbaan

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Leef meer als jouw toekomstige zelf

 1. Dit is op Metamorfose herblogden reageerde:
  Geen speld tussen te krijgen!

  Like

 2. Creacodile zegt:

  Ik ben 70 en dacht: dit artikel is niet meer voor mij.
  Toch gelezen en inzicht gekregen. Nu nog toepassen met een schattig pienter stralend oudje voor ogen. Dank je

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.