
Deze week hoorde ik het van verschillende mensen:
“Ik word afgeleid en stel dingen uit.”
“Ik maak plannen maar ik volg ze niet op.”
“Ik krijg wel dingen gedaan… maar niet de juiste dingen.”
Heb je onlangs ook zoiets gezegd of gedacht?
Hoe komt het? En wat kan je eraan doen?
Ons brein is lui
Misschien zie je jezelf als lui, misschien ook niet. Maar één ding is zeker: jouw hersenen zijn het wel. Ze willen geen energie verspillen. Dus zijn ze altijd een beetje lui. Onderzoek toont aan dat we zelfs in onze vrije tijd vaak niet doen wat we het plezantst vinden – we doen wat makkelijk is.
Het probleem is dat de wereld niet lui is maar wel constant jouw aandacht vraagt: soms via plezante sms’jes van vrienden en soms via minder plezante e-mails van het werk.
Ons luie brein is blij om gewoon te reageren op het constante bombardement van prikkels. Maar als je alleen maar reageert, maak je meestal niet de beste keuzes. En hoewel je wel veel doet, bereik je zelden je doelen.
Want wanneer je reageert, heb je geen controle over je leven. In feite is reageren het tegenovergestelde van controle. Je ziet iets plezants en je jaagt het na. Je ziet iets ambetants en je loopt weg. Hoe dan ook, je omgeving bepaalt je gedrag.
Hoe dikwijls zeggen we tegen anderen: ‘Vertel me niet wat ik moet doen!’ En toch laten we al te vaak de wereld om ons heen onze acties bepalen. We gaan niet uit van plannen en beslissingen, we reageren.
We zitten vaak te hopen dat we een nieuwe sms, e-mail, update of notificatie krijgen om ons te vertellen wat we moeten doen.
Wat doen we eraan?
Stap 1. Controleer jouw omgeving
Brian Wansink is een professor aan Cornell die eetgedrag bestudeert. Hij heeft ontdekt dat te veel eten zelden te wijten is aan honger. Het is meestal te wijten aan de omgeving: “Mensen aten de helft minder als we de snoepschaal van hun bureau haalden en een halve meter verder zetten.”
Je eet minder als het eten verder weg is en meer als het dichterbij is.
Dus als je moet werken, zorg dan dat afleidingen moeilijker te bereiken zijn. Leg bijvoorbeeld je telefoon aan de andere kant van de kamer.
Als je minder dingen hebt om op te reageren of je maakt het moeilijker om erop te reageren, zul je minder reactief zijn. Je kunt niet reageren op wat er niet is.

Stap 2. Neem een pauze
Iets plezants zegt: ‘Kom met me spelen!’ Of iets ambetants staat voor je en je wil weglopen en uitstellen.
Wat moet je doen als je oog in oog staat met iets dat je in een reactieve modus brengt?
Neem een pauze. Doe iets wat je kalm maakt.
Neurowetenschappers zeggen dat stress je prefrontale cortex – het rationele deel van je hersenen – “offline” haalt. Simpel gezegd: stress maakt je dom. En daarom doe je vaak domme dingen door alleen maar te reageren.

Stap 3. Denk na over je doelen
Vertel jezelf eerst wat voor persoon je wil zijn, en doe dan wat je moet doen. Zo zorg je ervoor dat het belangrijkste het belangrijkste blijft.
Vraag jezelf af: Waar leidt deze actie toe? Wil ik daar naartoe? Is deze gedachte nuttig? Dient het mij of anderen op de een of andere manier, of niet?
Nadenken over je langetermijndoelen wanneer je wordt verleid door afleiding geeft je hersenen een gevoel van controle en kan dopamine vrijmaken waardoor je je beter en gemotiveerder gaat voelen.
Stap 4. Neem een weloverwogen beslissing
Plezante afleidingen negeren is moeilijk. Weerstaan aan de drang om uit te stellen is echt moeilijk.
Dus neem even de tijd en besluit bewust om er niet aan toe te geven. Ik weet het, het klinkt bijna te makkelijk. Maar neurowetenschap toont aan dat pauzeren en de tijd nemen om een beslissing te nemen je daadwerkelijk helpt om je te weerhouden van slecht gedrag.
Stap 5. Handel naar die beslissing
Volg jouw langetermijndoelen.
Neurowetenschapper Alex Korb: ‘Als de prefrontale cortex offline wordt gehaald door stress, doen we uiteindelijk dingen die onmiddellijk plezierig zijn.’
In plaats van overweldigd te raken, vraag je jezelf af: “Wat is één klein ding dat ik nu zou kunnen doen dat me dichter bij dit doel brengt dat ik probeer te bereiken?” Door één kleine stap in de goede richting te zetten, kan het al beter beheersbaar aanvoelen.
Tot slot
Je hoeft niet te reageren en meteen die sms te beantwoorden. Je hoeft niet te reageren op die heerlijke geur en alle koekjes op te eten. Je kunt pauzeren, kalm blijven, nadenken over je doelen en besluiten om het juiste te doen.
We zijn allemaal zo bang om ons te vervelen dat we naar elke afleiding lopen die zich voordoet. Maar als we ons echt bezighouden met de wereld en ons richten op onze doelen, vervelen we ons nooit.
Als coach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme en uitstelgedrag, om zo positiever en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.
P.S. Telkens wanneer je dit artikel deelt, maak je iemand anders gelukkig (of zoiets), dus:
Ik kan mij daar echt mee identificeren. En die coronatijd heeft mijn uitstelgedrag in de hand gewerkt en nu is heel moeilijk om terug de draad op te nemen.
LikeLike
Dank voor jouw reactie, Theresia!
LikeLike