Heb je ooit het gevoel gehad dat je iets gewoon wou opgeven?
En vraag je je soms af hoe je de innerlijke kracht ontwikkelt die nodig is om jouw langetermijndoelen te bereiken?
Het blijkt dat doorzettingsvermogen veel belangrijker is dan je zou denken. Uit onderzoek blijkt dat het alvast de beste voorspeller is van succes onder militaire kadetten.
En Stanford onderzoeker Catherine Cox bestudeerde 301 eminente historische figuren. Haar conclusie? Doorzettingsvermogen is belangrijker dan intelligentie.
Dus we hebben allemaal meer doorzettingsvermogen nodig. Maar hoe komen we daaraan?
Angela Duckworth is professor aan de Universiteit van Pennsylvania en auteur van het boek ‘Grit’, dat gaat over de kracht van passie en doorzettingsvermogen.
Op basis van haar onderzoek vind je hier de gouden tips om zelf jouw doorzettingsvermogen te verhogen.
1. Streef na wat je interesseert
Het is moeilijk om iets vol te houden als het je niet interesseert. Dus de eerste stap naar doorzettingsvermogen is iets te vinden dat je echt interesseert.
Maar dat wil niet zeggen dat je nu in de zetel moet gaan liggen en eens nadenken over wat je passioneert. Je moet erop uit en dingen proberen, zodat je echt weet wat bij jou past.
En als je denkt dat je iets hebt gevonden waar je echt enthousiast over bent, raadt Angela Duckworth je aan een rolmodel of mentor te kiezen om je op weg te helpen.
Goed, je weet dus waar je doortastend in wilt zijn. Wat is de volgende stap?
2. Oefen, oefen, oefen
We zijn vaak geneigd te blijven hangen bij dingen waar we goed in zijn. Maar het is belangrijk om een vermogen te ontwikkelen om hard te oefenen – het soort dat wetenschappers “doelbewust oefenen” of deliberate practice noemen. Door ijverig aan je minder sterke punten te werken (in het domein waarover je enthousiast bent), word je beter.
Na elke missie houden Navy Seals een debriefing om te evalueren wat er is gebeurd en 90% daarvan besteden ze aan het bespreken wat ze de volgende keer beter kunnen doen. Het is een van de sterke punten van de SEAL Teams: de cultuur van constante zelfverbetering.
Oké, je bent gepassioneerd en werkt en oefent hard. Maar dat kunnen veel mensen zeggen. Wat doen de echte doorzetters?
3. Vind een doel
Het verschil tussen iemand die gewoon een harde werker is en iemand die echt doorzettingsvermogen heeft, is dat de laatste zingeving vindt in wat hij doet. Een gevoel hebben van de grotere betekenis van je werk. Hoe het belangrijk is voor andere mensen, niet alleen interessant voor jou.
Door 16.000 mensen te bestuderen, ontdekte Angela Duckworth dat “meer doortastende mensen dramatisch meer gemotiveerd zijn dan anderen om een betekenisvol, op anderen gericht leven te leiden.“
Wat passie doet rijpen is de overtuiging dat je werk ertoe doet. Voor de meeste mensen is interesse zonder doel bijna onmogelijk om een leven lang vol te houden. Daarom is het noodzakelijk dat je jouw werk zowel persoonlijk interessant vindt als, tegelijkertijd, verbonden met het welzijn van anderen.
Drie metselaars wordt gevraagd, “Wat ben je aan het doen?”
De eerste zegt, “Ik ben stenen aan het leggen.”
De tweede zegt, “Ik ben geld aan het verdienen.”
De derde zegt: “Ik bouw een kathedraal.”
De eerste metselaar heeft een job. De tweede heeft een carrière. De derde heeft een roeping.
En anderen helpen door middel van je werk maakt je niet alleen doortastend – het zorgt er ook voor dat je houdt van wat je doet. Mensen die werk doen dat de samenleving ten goede komt, hebben een hoge mate van arbeidsvreugde. En dat leidt tot een opwaartse spiraal van doorzettingsvermogen.
Ik weet wat sommigen van jullie denken: Ik wil mijn werk graag goed doen, maar ik vind er geen betekenis in.
Geen probleem. Bedenk hoe het werk dat je al doet een positieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij, en hoe je, op kleine maar betekenisvolle manieren, je huidige werk kunt veranderen om de verbinding met je kernwaarden te versterken. En gaat jouw huidig werk daar echt tegenin, ga er dan zo snel mogelijk weg.
Passie, doelbewust oefenen en een doel. Geweldig. Maar wat is de laatste stap die je zal veranderen in een kanjer van doorzettingsvermogen?
4. Heb hoop
Klinkt dat cliché? Nee, dit is niet alleen maar hopen dat alles goed gaat. Je hebt een actieve vorm van hoop nodig. Je moet geloven dat dingen zullen verbeteren omdat jij ze gaat verbeteren. “Ik heb het gevoel dat morgen beter zal zijn” is iets anders dan “Ik ben vastbesloten om morgen beter te maken.” De hoop die mensen met doorzettingsvermogen hebben, heeft niets te maken met geluk en alles met weer opstaan.
Hoop klinkt misschien vaag en onwetenschappelijk, maar dat is het niet. Onderzoek toont aan dat mensen zonder hoop grotere uitdagingen uit de weg gaan, eerder stoppen en zich hulpeloos gedragen. Wat kan er meer anti-doorzettingsvermogen zijn dan dat?
Mensen die geen hoop hebben kiezen meestal makkelijke taken die geen uitdaging of mogelijkheid tot groei bieden. Wanneer ze falen, geven ze op. Ze gedragen zich hulpeloos en voelen een gebrek aan controle over hun omgeving.
Dus wat moet je doen als je niet al te hoopvol bent?
2 dingen: een “groeimindset” hebben en “optimistische zelfpraat” gebruiken.
Deze twee leiden tot doorzettingsvermogen bij tegenslag. Een groeimindset is de houding dat je capaciteiten niet vastliggen. Focus niet op aangeboren talent. Geloof dat je overal slimmer en beter in kunt worden als je hard werkt.
En optimistische zelfpraat is zo simpel als tegen jezelf zeggen: “Ik kan het” als het moeilijk wordt.
Dus dat zijn de gouden tips waarmee je doorzettingsvermogen kunt ontwikkelen… en, ja, ze kunnen echt moeilijk zijn. Wil je het wat makkelijker maken, omring je dan met mensen die doorzettingsvermogen tonen. Of zorg voor een coach met wie je samen een actieplan maakt en die je ter verantwoording mag roepen.
Als erkend loopbaancoach en gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om te vinden wat jouw passie kan zijn, om een doel in je leven te vinden en meer zingeving in je loopbaan te krijgen, actie te nemen en zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Uitstelgedrag: zo pak je dat aan
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw zingeving en voldoening in je loopbaan
P.S. Mocht je tot hier hebben gelezen en dit een waardevol artikel vinden, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert.
Durf door te zetten. Angst speelt soms een rol hierin. Die men moet overwinnen
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon