Een beter leven: dit is de plezantste manier om dat te bereiken

Je viert niet genoeg feest.

Een betere relatie beter werk meer geluk en motivatie met deze tips van mental coach lifecoach en loopbaancoach foto met high five

Ik meen het serieus. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat feest vieren de sleutel is tot een beter leven.

We hebben meer vuistjes en high-fives nodig, meer feestjes, meer chocolade, en veel meer “waauw, dat is geweldig!” en “joepie!” uitroepen.

Klinkt dat te simpel en te vrolijk?

Laat me je uitleggen waarom je dingen vieren serieus dient te nemen.

Geluk

Dingen zoeken die jou gelukkig maken is niet erg efficiënt. Het is slimmer om meer tijd te besteden aan het waarderen van de goede dingen die je al hebt.

Dankbaarheid en genieten zijn uitgebreid onderzocht als krachtige geluksboosters. En je hoeft er niets speciaals voor te doen: het belangrijkste om effectief te genieten is gerichte aandacht. De tijd en de moeite nemen om het positieve te waarderen.

En als je dankbaarheid voelt of van iets moois in het leven geniet, druk dat dan uit. Zeg iets of doe iets om te laten zien hoe je je voelt.

De wetenschappelijke term die onderzoekers gebruiken is “Behavioral Expression.” Dat is wat je doet als je ‘Joepie!’ roept!

En het werkt. Jouw vreugde, opwinding en enthousiasme uitdrukken door op en neer te springen, rond te dansen, hardop te lachen, of blij te roepen. Het kan spontaan komen, maar je kan het ook opzettelijk doen. En die goede gevoelens er zo uit laten versterkt ze.

Werk

Harvard professor Teresa Amabile vond die factoren die bedrijven productiever en werknemers gelukkiger maakten. Je kan al raden wat er één van was…

Vuistje geven om te vieren zorgt voor meer geluk en motivatie coach mental coach loopbaancoach foto

Amabile: “De gedachten, gevoelens en drijfveren van onze deelnemers deden het beter wanneer successen, zelfs kleine, werden gevierd…”

Wat voorspelt meer teamoverwinningen in de sport? Of spelers feestvieren met hun teamgenoten:

“Hoe overtuigender iemand zijn succes viert met zijn teamgenoten, hoe groter de kans dat dat team wint,” stelt dr. Gert-Jan Pepping, sportwetenschapper en docent Human Movement Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een dansje doen in de vergaderzaal is misschien niet gepast. Maar dat is geen excuus om niet méér high fives of vuistjes te geven. En onderzoek toont aan dat die kleine feestelijke aanrakingen een groot verschil maken.

Relaties

Probeer je dingen in je romantische relatie te corrigeren zodat de relatie blijft duren? Stop daar dan nu mee. Waarom? Omdat je het achterstevoren ziet.

Studies tonen aan dat echtscheidingen meestal niet worden veroorzaakt door een toename van problemen. Maar wel door een afname van positieve gevoelens.

Wil je voorspellen wie een gelukkige relatie heeft? Kijk niet naar hoe ze ruzie maken – kijk naar hoe ze het vieren.

Shelly Gable, professor aan de Universiteit van Californië, heeft aangetoond dat hoe je viert meer voorspellend is voor sterke relaties dan hoe je ruzie maakt.

Wil je een betere relatie? Besteed meer tijd aan het vieren van de goede dingen. Het is niet genoeg dat je partner weet dat je trots bent op wat hij of zij bereikt heeft. Je moet het ook laten zien. Door echt aandacht te besteden aan de kleine, goede dingen die elke dag gebeuren, kun je de gezondheid van je huwelijk een boost geven.

En romantische relaties zijn niet de enige die gevierd moeten worden. Ook vriendschappen kan je koesteren. Waarom niet eens vieren met een glas dat je al 10 jaar bevriend bent met elkaar?

De tips op een rijtje

Dit is hoe feestvieren de plezantste manier is om elk gebied van je leven te verbeteren:

1. Concentreer je op de goede dingen, geniet ervan en laat dan die vreugde naar buiten komen. Jouw geluk uitspreken is het verdubbelen.

2. Het vieren van succes maakt organisaties gelukkiger en productiever. De wereld van het werk heeft meer vuistjes nodig.

3. Stop met proberen het slechte in een relatie te herstellen en concentreer je op het genieten van het goede. Dat is wat relaties duurzaam maakt.

Bonus tip (omdat jij het bent): Wil je terugkijken op je leven en er een goed gevoel over hebben? Sluit dan meer momenten (zoals jouw vakantie, of de werkweek) af met een feestje.

Een geweldig leven is iets dat het waard is om gevierd te worden. Dus ga het vieren.

Help anderen om meer te vieren: deel daarom deze tips met vrienden en geliefden.

Als life coach en gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om op een plezante manier een beter leven te bereiken.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 makkelijke tips om gelukkig te zijn
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw geluk in je loopbaan

P.S. Mocht je tot hier hebben gelezen en dit een waardevol artikel vinden, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.