7 makkelijke tips om gelukkiger te zijn

Zelfvertrouwencoach en loopbaancoach geeft tips voor geluk

Eigenlijk doe jij al veel dingen om je gelukkiger te voelen. Je bent intussen al een expert. Dat meen ik.

Alleen besef je het nog niet.

En dat is het probleem: je doet de dingen die jou gelukkiger maken niet consequent genoeg.

Want het gaat over kleine dingen waarvoor je echt heel weinig moeite moet doen.

Een van de belangrijkste geluksprincipes is genieten. Dat is een mooie term om de geluksmomenten in je leven te waarderen.

Je denkt vaak dat het de wereld rondom jou is die je gelukkig maakt (of moet maken), maar het gaat eigenlijk om hoe jij op de wereld reageert. Die kleine dingen die je doet als reactie op goede momenten. En het vermeerderen van die dingen is de sleutel om gelukkiger te zijn zonder er moeite voor te doen.

Geluksonderzoekers Fred B. Bryant en Joseph Veroff keken naar wat werkt als het gaat om genieten en kwamen met deze eenvoudige activiteiten die mensen echt gelukkiger maken.

En zoals ik al zei, je hebt deze dingen al gedaan. Je doet ze gewoon niet vaak genoeg.

1. Vertel jouw vrienden ‘Ik heb iets fantastisch meegemaakt!’

Deel goede momenten met vrienden. Als ze bij je zijn, zeg je: ‘Is dit niet geweldig?’ En als ze niet bij jou zijn, vertel hen het verhaal dan later. Zo simpel is het. Te simpel om een verschil te maken? Toch niet.

Wetenschappers zeggen dat deze sociaal-gedragsmatige benadering van genieten de sterkste voorspeller is van geluk.

Elke vriend is goed om jouw positieve ervaring mee te delen. Maar de onderzoekers zeggen dat je een grotere stimulans kunt krijgen door je te richten op ‘anderen die uitbundig en naar buiten toe expressief zijn in het delen van hun vreugde.’ Dus mensen die van nature al wat vrolijker zijn.

Deze methode is zo krachtig dat je het zelfs alleen kunt doen. Heb je ooit tegen jezelf gezegd: “Ze gaat dit niet geloven als ik het haar vertel!” Je hebt jezelf net gelukkiger gemaakt. Alleen al het denken aan het delen van goede momenten met anderen geeft je een positieve stimulans.

2. Maak een mentale Instagram

Die foto’s in je hoofd van goede tijden: hoe vaak heb je er al niet genietend op teruggekeken? Herinneringen en nostalgie zijn effectieve manieren om te genieten.

Dus neem tijdens dat geweldige uitje of die ontspannende vakantie, of nu in coronatijd die heerlijke herfstwandeling of dat aan huis geleverde etentje, een seconde de tijd om een foto te maken die je je zal herinneren.

Onderzoekers noemen het ‘Memory Building.’ Hoe beter het beeld in je hoofd, hoe beter je jouw goede momenten kunt herinneren en met anderen kunt delen.

Dus Instagram op jouw smartphone is goed. Maar Instagram in je hoofd is nog beter.

3. Geef jezelf een schouderklopje

Heb je al eens iets bereikt waarop je trots was en zei je toen tegen jezelf: ‘Ik heb zo lang op dit moment gewacht.’ Bingo. Je hebt net een gelukkig moment nog gelukkiger gemaakt.

Jezelf feliciteren – zonder zelfgenoegzaam op te scheppen – is dus de tip. Je hebt het verdiend. Wees niet bang om jezelf een schouderklopje te geven.

4. Sluit je ogen tijdens de muziek

Wanneer je je ogen sluit tijdens het beluisteren van muziek, waardeer je het nog meer. Onderzoekers noemen het ‘Sensory-Perceptual Sharpening’: het plezier intensiveren door je te richten op bepaalde stimuli en het blokkeren van andere.

Als het plezier door een van je zintuigen binnenkomt, doe dan moeite om je daar op te concentreren en de rest te blokkeren. Een ander voorbeeld is wanneer je lekker eten of een lekker drankje proeft: door je ogen even te sluiten wordt de smaak en het genieten intenser.

Loopbaancoach en zelfvertrouwncoach geeft tips voor geluk

5. Vergelijk met mindere momenten of lagere verwachtingen

Wanneer je geniet van die herfstwandeling of dat fijne uitje aan zee, zet je het in contrast met een tijd die niet zo goed was. Of als het uitje beter is dan je dacht, vergelijk het dan met je lage verwachtingen.

6. Of denk aan helemaal niets

Als je het fijn vindt en je bent helemaal in het moment, negeer dan de vorige tips en wees er gewoon.

Onderzoekers noemen dit ‘Absorptie’. Het is de bekende ‘flow’-staat. Als je ondergedompeld bent in een gezelschapsspel met vrienden, of een Netflix-film, blijf dan in de zone. Je hoeft niets te beoordelen, je ervaart gewoon.

7. Roep ‘Joepie!’

Het klinkt eenvoudig. Maar het werkt. De term van de wetenschappers hiervoor is ‘Behavioral Expression’ of ‘Gedragsuitdrukking’.

Je voelt bijvoorbeeld vreugde, opwinding of enthousiasme en je drukt dat gevoel fysiek uit door op en neer te springen, rond te dansen, hardop te lachen of er woorden aan te geven. Het kan een automatische reactie zijn, maar je mag het ook met opzet doen. Dus zelfs als je niet van nature opgewonden bent, kan het je gelukkiger maken als je het toch doet. Laat die goede gevoelens eruit en je versterkt ze.

Als coach leer ik jou hoe jouw geluk vergroot en help ik je om de beste versie van jezelf te worden, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

Lees verder:
Geluk: 9 fascinerende nieuwe onderzoeksresultaten die je moet weten
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Niet gelukkig in je huidige job? Loopbaanbegeleiding helpt

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden en mij een plezier doet. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 7 makkelijke tips om gelukkiger te zijn

  1. TheresiaGoris zegt:

    Ha 😊 dát is waar, ik ben al goed bezig én dat schouderklopje geef ik mezelf zo nu en dan als iets me weer fijn gelukt is ik dat alleen maar mezelf te danken heb omdat ik in mezelf blijf geloven.

    Geliked door 1 persoon

  2. wimannerel zegt:

    Zo is dat, Theresia! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.