Hoe je mentaal weerbaar wordt

mentale weerbaarheid personal life coachVaak zie je jonge beloftevolle mensen na een aantal jaar terug om verrassend vast te stellen dat er van al die beloftes weinig is terechtgekomen. En andere mensen – waar je het misschien helemaal niet in zag – lijken zichzelf te hebben overtroffen met vlag en wimpel.

Hoe komt dat? Wat heb je uiteindelijk echt nodig om jezelf te overstijgen? Wat is er nog belangrijker dan fysieke of intellectuele capaciteiten?

Mentale weerbaarheid is wat de sterren onderscheidt van de gewoon goeie. Het onderscheidt de muzikanten op feestjes van de echte rocksterren. Iemand zonder mentale weerbaarheid kan een massa natuurtalent hebben en toch niet zo ver komen als iemand met mentale weerbaarheid en een gemiddelde vaardigheid.

Het toffe aan mentale weerbaarheid is dat je er niet mee wordt geboren. Je moet het niet van jongs af aan leren. Je kan vandaag beslissen om voortaan de volgende vijf eigenschappen consistent toe te passen.

De sleutel tot mentale weerbaarheid is het consistent toepassen van zelfmotivatie, een positieve attitude, emotionele zelfbeheersing, kalmte onder moeilijke omstandigheden en energiek en actiebereid zijn. Consistentie is belangrijk hierbij. Door deze eigenschappen dag in dag uit toe te passen kan je nieuwe hoogten bereiken in wat het ook is waarin je wil uitblinken: sport, muziek, software programmeren of een boek schrijven.

De vijf eigenschappen die je mentaal weerbaar maken

1. Zelfmotivatie
Sommige sporten zijn teamsporten en sommige ondernemingen doe je samen met anderen, maar het meestal ben je in het leven zelf aan de orde. Jouw motivatie moet van binnenuit komen. Hoe kan je motivatie versterken? Je kan aan een mislukking denken die je de kracht geeft om te blijven oefenen. Maar ook een overwinning kan je de motivatie geven om opnieuw het succesgevoel te ervaren.

2. Positieve, realistische attitude
Je kan niet alles doen. Focus op je sterkten om je zelfvertrouwen te versterken.

3. Emotionele zelfbeheersing
Mensen die hun emoties niet onder controle hebben raken overstuur als iets niet zoals verwacht verloopt. Laat uiterlijke omstandigheden je zo weinig mogelijk raken als je er geen controle over hebt.

4. Kalm onder moeilijke omstandigheden
Als iets de moeite waard is om ervoor te gaan, dan zal er op zeker moment ook druk en stress zijn. Dit kan je opbouwen. Vooraleer ik voor een publiek van 600 mensen en meer sprak, ben ik begonnen met spreken voor groepen van 12 en heb ik zo verder opgebouwd. Als je sport, zoek je jezelf steeds sterkere tegenspelers uit.

5. Energiek en actiebereid
Mentaal weerbare mensen kunnen hun energie opvoeren als het nodig is voor een prestatie. Soms is dat onder minder dan optimale omstandigheden, maar ze doen hun uiterste best. Wanneer de omstandigheden weer beter zijn, presteren ze daardoor nog beter.

Start vandaag met het consistent toepassen van deze vijf eigenschappen en je bereikt niveaus die je nooit mogelijk had geacht. Superieure fysiek, intellectuele gaven, muzikaal talent,… zal iemand ver brengen. Maar zonder mentale weerbaarheid bereik je nooit je volledige potentieel. Maak een actieplan – zelf of met een life coach – om deze mentale weerbaarheid te ontwikkelen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoe je mentaal weerbaar wordt

 1. David Copper zegt:

  Inderdaad je maakt hetzelf en moet er continu alert voor zijn om steeds dat mooie evenwicht te vinden en te behouden. Leuk artikel zeker in het Nederlands. Bedankt

  Like

 2. Pingback: Hoe raak je weer gemotiveerd binnen de 10 minuten | Life Coach | Business Coach | Wim Annerel

 3. Maria zegt:

  Dat is allemaal gemakkelijk gezegd. Maar als ge een vriend hebt en die laat je ineens vallen en loopt er met een ander vandoor , dan valt alles in duigen door het verdriet. Dan is het moeilijk om terug te beginnen.

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dat is vaak een serieuze klap, Maria. En het vraagt vaak tijd om die wonde te helen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.