De 7 specifieke gedragingen voor een gelukkiger leven

Er was eens een oude man die aan de rand van een klein dorpje woonde. Hij stond bekend om zijn wijsheid en levensvreugde. Op een dag kwam een jonge reiziger uit een ver land bij hem op bezoek, op zoek naar het geheim van geluk.

De oude man verwelkomde de jonge bezoeker met open armen en een brede glimlach. Hij stelde voor om samen een wandeling te maken door het dorp en onderweg de geheimen van een gelukkig leven te onthullen. Terwijl ze liepen, deelde de oude man zeven specifieke gedragingen die hem zijn hele leven lang geluk hadden gebracht.

geluk mental coach foto berg schuur

Geluk is een fundamentele menselijke drijfveer, maar slechts één op de drie mensen zegt heel gelukkig te zijn. Toch is geluk binnen handbereik, zelfs in een wereld waarin er ook oorlog en klimaatverandering plaatsvindt.

In plaats van te reageren op wat er om ons heen gebeurt, nemen gelukkige mensen de controle over hun leven en emoties. Als je niet gelukkig bent met je leven, wie of wat kun je dan de schuld geven behalve jezelf? En als je iemand of iets anders de schuld kunt geven, hoe gaat de schuld dan je leven beter maken?

Net als bij de oude man in ons verhaal, zijn er zeven specifieke gedragingen die je kan toepassen om je leven te veranderen en je een ongelooflijk gelukkig persoon te maken:

1. Laat de behoefte aan specifieke resultaten los

Niet alles in het leven verloopt precies zoals we plannen. Er zijn tegenslagen. Dingen gebeuren. We maken fouten. Het obsessief nastreven van geluk op basis van specifieke resultaten leidt tot ellende. Soms moeten we leren om gelukkig te zijn, ongeacht of het regent of de zon schijnt.

2. Bepaal je eigen succes en geluk

“Probeer alles te zijn voor iedereen en je zult niets zijn voor jezelf.” – John Rushton

Succes en geluk hebben voor iedereen een andere betekenis. Het najagen van maatschappelijk succes is als een eindeloze ratrace, omdat er altijd iemand beter zal zijn dan jij en je nooit alles kunt doen. Het is belangrijk om te beseffen dat elke beslissing een kans biedt, maar ook betekent dat je andere opties niet kiest. Dit is niet erg, het biedt juist de mogelijkheid om ons eigen ultieme ideaal te kiezen. We moeten succes, rijkdom en geluk definiëren volgens onze eigen voorwaarden, omdat als we dat niet doen, de samenleving dat voor ons zal doen en we altijd tekort zullen schieten.

3. Zet je voor 100% in voor de dingen die je gelukkig maken

Mensen zijn erg goed in zelfsabotage. We gedragen ons vaak op manieren die in strijd zijn met onze doelen en idealen. Dit is incongruentie. Zoals Mahatma Gandhi al zei: “Geluk is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie zijn.” Hoe kleiner het verschil tussen wat je zou moeten doen en wat je daadwerkelijk doet, hoe gelukkiger je zal zijn.

mental coach lifecoach foto dankbaarheid

4. Wees dankbaar voor wat je al hebt

Dankbaarheid is de sleutel tot geluk. Mensen die regelmatig dankbaarheid beoefenen, hebben volgens onderzoek verschillende voordelen. Ze hebben een sterker immuunsysteem, minder last van lichamelijke klachten en een lagere bloeddruk. Ook ervaren ze hogere niveaus van positieve emoties, meer vreugde en plezier, en zijn ze optimistischer en gelukkiger. Daarnaast voelen ze zich minder eenzaam en geïsoleerd.

Ondanks deze voordelen ligt de focus bij de meeste mensen op wat ze níet hebben. In onze cultuur zijn we verspillende en ongedisciplineerde consumenten geworden. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. We zijn constant op zoek naar meer en naar het nieuwste en beste.

Hoe kun je gelukkig zijn als je altijd meer wil en nooit echt waardeert wat je hebt?

Het is tijd om te leren meer dankbaar te zijn. Je geluk hangt ervan af. Dr. Emmons, een van ’s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van dankbaarheid, beveelt onder meer deze manieren aan om dankbaarder te worden:

  • Denk aan de moeilijke en uitdagende dingen die je hebt doorgemaakt.
  • Gebruik visuele herinneringen, zoals foto’s of voorwerpen, om dankbaarheid te activeren.
  • Doorloop acties zoals glimlachen, bedanken en het schrijven van dankbaarheidsbrieven.
  • Denk aan dankbaarheid als je opstaat en gaat slapen, en maak bijvoorbeeld een dankbaarheidslijstje.
  • Oefen dankbaarheid voor de mensen die je dagelijks tegenkomt, zelfs als ze maar een kleine rol spelen.
  • Wees dankbaar voor je vijanden en obstakels, omdat deze ervaringen je sterker en veerkrachtiger kunnen maken.
  • Deel je dankbaarheid met anderen om een kettingreactie van positiviteit en verbondenheid teweeg te brengen.

5. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen

Geluk komt voort uit het omarmen van het nu. Laat die momenten niet aan je voorbijgaan. Greg McKeown, auteur van Essentialisme, vertelt het verhaal van hoe hij de geboorte van zijn kind miste omdat hij bij een “belangrijke vergadering” moest zijn. Hij dacht dat de potentiële klant onder de indruk zou zijn van zijn toewijding aan het werk. In plaats daarvan zagen zij zijn beslissing om zo’n belangrijk moment te missen als een gebrek aan karakter. Dat moment was een keerpunt voor Greg. Sterker nog, het zette hem ertoe aan om alles in zijn leven te veranderen. Hij verwijdert nu alles uit zijn leven dat niet vitaal en essentieel is.

Niets in het leven is permanent. Kinderen groeien op. Vrienden verhuizen. Onze dierbaren ontvallen ons. Laten we de belangrijkste dingen in ons leven waarderen voordat het te laat is.

De toekomstige waarde van tijd is veel minder dan de huidige waarde. Toch stellen mensen geluk uit tot “ooit” in de toekomst. Daardoor missen ze het ervaren van het moment en het nu gelukkig zijn. Je moet vreugde vinden in de reis, want er is eigenlijk geen eindbestemming. Doelen zijn middelen, geen eindpunten.

6. Doe elke dag iets buiten je comfortzone

Gelukkige mensen zijn niet bang om spannende dingen te doen. Ze weten dat groei essentieel is voor hun geluk en dat kan alleen door zichzelf uit te dagen. Risico’s nemen zorgt ervoor dat je je meer voelt leven en in een staat van flow terechtkomt, waarin je op je hoogste niveau presteert. Het verleggen van je grenzen is een geweldige manier om je bewustzijn te verhogen en anders te denken dan je normaal doet.

Maar helaas spelen de meeste mensen het leven op een veilige manier en vermijden ze risico’s. Ze streven naar logische doelen zonder elementen van risico en dit zorgt voor apathie in het leven en een gebrek aan groei. Het is tijd om het roer om te gooien en grotere risico’s te nemen. Doe dingen die je laten voelen dat je leeft en activeer flow in je leven.

Het nemen van risico’s brengt wel meer mislukkingen met zich mee, maar dat is prima. Als je niet faalt, groei je niet. Dus durf uit je comfortzone te stappen en ervaar het geluk dat groei met zich meebrengt

life coach mental coach lokeren foto risico natuur

7. Geef voorrang aan “Belangrijk” boven “Urgent”

Stephen Covey wijst erop dat de meeste mensen hun tijd verspillen aan urgente, maar onbelangrijke zaken. We worden wakker en worden meteen overspoeld door e-mails die onze aandacht vragen. Hierdoor verkeren we in een reactieve staat, in plaats van proactief te handelen. E-mail is immers niets anders dan een database vol met de agenda’s van anderen.

Maar gelukkige mensen weten dat het anders kan en geven voorrang aan belangrijke zaken. Dit zijn de dingen die er echt toe doen in het leven. Dingen zoals gezond leven, goede boeken lezen, doelen stellen, in je dagboek schrijven en tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt. Dit zijn geen urgente zaken, maar wel de zaken die ons leven betekenisvol maken.

We hebben de neiging om deze zaken uit te stellen tot morgen, wat vaak nooit komt. Maar de meest gelukkige en succesvolle mensen ter wereld besteden het grootste deel van hun tijd aan het belangrijke. Ze weten dat deze zaken niet alleen van vitaal belang zijn voor hun geluk, maar ook voor hun succes. Door te focussen op het belangrijke, in plaats van op het urgente, kunnen we ons leven veranderen en uiteindelijk gelukkiger worden.

Toen hun wandeling ten einde kwam, bedankte de jonge reiziger de oude man voor zijn wijze lessen en nam afscheid, vastbesloten om de zeven gedragingen toe te passen in zijn eigen leven. Terwijl hij wegliep, keek hij nog een laatste keer om en zag de oude man glimlachen, wetende dat hij een zaadje van geluk had geplant in het hart van de jonge man.

De oude man in ons verhaal begreep de kunst van het gelukkig zijn en wist dat het niet afhankelijk is van externe omstandigheden, maar eerder van onze eigen houding en gedrag. Laten we, net als de jonge reiziger, deze zeven specifieke gedragingen omarmen en ons eigen pad naar geluk bewandelen.

En een van de verstandigste manieren om je gedragingen zo te veranderen dat je gelukkiger wordt en om je leven zelf ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach.

Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, en in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link want dan krijg je ze toegestuurd:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.