De mythe van zelfkritiek ontmaskerd

Ben je gestopt met het najagen van je dromen?

Onderzoek zegt dat je minder hard voor jezelf moet zijn en best een accepterende houding aanneemt om tegenslagen te overwinnen.

Het blijkt namelijk dat hoe groter het doel, hoe minder kritisch je op jezelf moet zijn.

Ik merk het vaak bij mijn coachingcliënten: ze zijn hun eigen ergste criticus. Ze stellen onrealistisch hoge eisen aan zichzelf en zijn strenger voor zichzelf dan voor anderen. Ze denken dat dit de weg is naar succes en zelfverbetering.

Maar is dat echt zo?

zelfkritiek foto spiegel perfectionismecoach

Als je kijkt naar deze twee mensen met verschillende perspectieven, wie denk je dat zijn doelen zal bereiken?

Persoon 1 is hard voor zichzelf en perfectionistisch en zegt: “Als ik een fout maak of niet presteer zoals ik denk dat ik zou moeten, ben ik mijn eigen ergste criticus. Ik zou beter moeten zijn dan dat.

Persoon 2 heeft een meer accepterende houding en zegt: “Als ik een fout maak of niet presteer zoals ik denk dat ik zou moeten, ben ik niet te streng voor mezelf. Niemand is perfect, vooral ik niet.

Je zou denken dat persoon 1 succesvoller zal zijn, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Volgens een studie van de Universiteit van Californië, gepubliceerd in de Personality and Social Psychology Bulletin, motiveert zelfcompassie je meer (dan kritisch op jezelf zijn) om je zwaktes te compenseren en je prestaties te verbeteren.

Zelfcompassie is vriendelijk en begripvol zijn tegenover jezelf als je faalt, in plaats van hard op jezelf te zijn. Het gaat erom dat je zwaktes, tegenslagen en fouten als een natuurlijk onderdeel van het leven beschouwt.

Dit betekent niet dat je je doelen niet hoog moet stellen en dat je niet moet proberen te verbeteren. Integendeel, het betekent dat je accepteert dat falen een natuurlijk onderdeel is van het proces naar succes en dat risico’s, vooral risico’s voor je zelfvertrouwen, niet vermeden moeten worden.

Denk jij nog steeds dat je hard voor jezelf moet zijn om te slagen? Het blijkt dat dit niet het geval is. Sterker nog, door zelfkritiek krijg je meer stress en dat kan leiden tot uitstelgedrag en nog meer stress. Een studie gepubliceerd in Self and Identity toont een directe correlatie tussen lage zelfcompassie en uitstelgedrag en stress.

zelfkritiek foto natuur perfectionismecoaching

Hoe kun je dan wel mentale weerbaarheid opbouwen?

Het begint met een groeimindset. De theorie van Stanford onderzoekster Carol Dweck laat zien dat mensen twee mentale benaderingen hebben: een vaste mindset en een groeimindset.

De vaste mindset gaat uit van de gedachte dat intelligentie, vaardigheden en talenten aangeboren zijn en dat we moeten werken met wat we hebben. Mensen met een groeimindset denken dat intelligentie, vaardigheden en talenten ontwikkeld kunnen worden door inspanning en hard werken. Dit betekent niet dat je moet ontkennen dat je bepaalde talenten hebt, maar het betekent wel dat je erkent dat je deze talenten kunt ontwikkelen en verbeteren met inzet en hard werken.

Mensen met een groeimindset hebben de neiging om milder te zijn voor zichzelf en tegelijkertijd te blijven proberen om te verbeteren en te bereiken. Ze denken niet “ik zou beter moeten zijn dan dit”, maar eerder “oké, dat ging niet zo goed. Maar ik heb een paar dingen geleerd en weet wat ik anders kan doen. De volgende keer zal het beter gaan.”

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar een accepterende houding tegenover jezelf en je fouten kan juist leiden tot meer motivatie en groei. Het betekent niet dat je je doelen lager moet stellen of minder hard moet werken. Het betekent wel dat je jezelf toestaat om fouten te maken en dat je ze gebruikt als leermomenten om te groeien en te verbeteren.

Maar hoe pas je dit toe in de praktijk?

Hier zijn een paar tips:

 1. Wees je bewust van je innerlijke dialoog: Luister naar de dingen die je tegen jezelf zegt. Ben je hard voor jezelf als je een fout maakt of niet aan je eigen verwachtingen voldoet? Probeer in plaats daarvan te denken “oké, dat was niet zo goed, maar ik zal het de volgende keer anders aanpakken.”
 1. Accepteer dat falen een onderdeel van het proces is: Als je geen fouten maakt, betekent dat waarschijnlijk dat je geen risico’s neemt of nieuwe dingen probeert. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van het leerproces en kan je helpen om beter te worden.

 2. Verander je houding ten opzichte van falen: In plaats van het te zien als een teken van zwakte, zie het als een kans om te leren en te groeien. Fouten maken is normaal en iedereen maakt ze. Het gaat erom hoe je ermee omgaat en wat je ervan leert.

 3. Wees vriendelijk en begripvol tegenover jezelf: Net zoals je vriendelijk en begripvol zou zijn tegenover een goede vriend die een fout heeft gemaakt, neem je dezelfde houding aan tegenover jezelf. Praat tegen jezelf alsof je tegen een vriend zou praten en wees niet te streng.

 4. Geef jezelf een schouderklopje voor je inspanningen: Het gaat niet alleen om het resultaat, maar ook om de inspanning die je hebt geleverd. Wees trots op jezelf voor de stappen die je hebt gezet en de inzet die je hebt getoond.

Conclusie

Een accepterende houding tegenover jezelf en je fouten kan juist leiden tot meer motivatie en groei. Door jezelf toestemming te geven om fouten te maken en deze te zien als leermomenten, kun je jezelf toestaan om te groeien en te verbeteren. Het betekent niet dat je je doelen lager moet stellen of minder hard moet werken, maar dat je jezelf toestaat om mens te zijn en om fouten te maken.

Zelfkritiek is een van de voornaamste kenmerken van perfectionisme. Gelukkig kan je je bevrijden van dit ziekmakend patroon. Lees hier verder over perfectionisme.

Ik herken het perfectionismepatroon en wil mezelf ervan bevrijden, wat doe ik best?

–      Wil je er eerst meer over lezen, lees dan het boek Zeg me dat ik oké ben
–      Wil je graag meer praktische info over een coachingtraject om jezelf te bevrijden van het perfectionismepatroon, neem dan contact op met mij.
–      Wil je voor jouw organisatie een gesprek, een workshop of lezing over perfectionisme, neem dan contact op.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om met minder zelfkritiek en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Ga voor de job/loopbaan die je echt wil
Zo leef je meer in het nu (9 tips)
Leef meer als jouw toekomstige zelf

P.S. Verspreid deze info over zelfkritiek en perfectionisme bij jouw kennissen en deel dit artikel gerust omdat je zo helpt mensen bewust te maken.Dit bericht werd geplaatst in Coaching, perfectionisme en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De mythe van zelfkritiek ontmaskerd

 1. shivatje zegt:

  Erg genoeg zijn er teveel met zelfkritiek en vaak over het uiterlijk hun relatie of werk

  Aum Shanti

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Bedankt voor je reactie! Het is inderdaad jammer dat zelfkritiek zo vaak voorkomt en vaak gericht is op uiterlijk, relatie of werk. Laten we ons daarom bewust worden van de kracht van zelfcompassie en leren hoe we onszelf vriendelijker kunnen benaderen, zodat we ons beter kunnen motiveren en succesvoller kunnen zijn in alle aspecten van ons leven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.