3 kleine dingen om je leven ten goede te veranderen

Sommige mensen zijn op zoek naar hoe ze zichzelf helemaal kunnen heruitvinden. Maar misschien maak jij liever een paar kleine verbeteringen in je oude jij, in plaats van een hele nieuwe jij te creëren.

Daarom heb ik hier drie van mijn favoriete lessen uit de gedragswetenschap opgelijst, drie kleine manieren die je kunnen helpen significante veranderingen in je leven te creëren. De nieuwe jij is gewoon de oude jij met iets betere gewoontes.

1. Neem een derde-persoonsperspectief aan

Vreemd toch, hoe vaak je precies lijkt te weten wat je vrienden en familie zouden moeten doen om hun leven ten goede te veranderen?

Mogelijks geïnspireerd door deze eigenaardige manier van alles beter weten, ontdekten onderzoekers van de Universiteiten van Michigan en Waterloo in een reeks experimenten dat mensen betere beslissingen nemen als ze hun keuzes vanuit een derde-persoonsperspectief bekijken. Probeer je, voordat je iets verandert, een voorstelling te maken: Wat zou je een vriend(in) in dezelfde situatie adviseren?

Hier lees je meer over deze Solomon’s Paradox

mental coach mindset foto sportschoen

2. Onthoud deze woordjes: “Nog niet”

Stanford professor Carol Dweck is het brein achter het begrip “mindset”. Als je een vaste mindset hebt, geloof je dat je capaciteiten of vaardigheden vrij stabiel zijn. Als je niet goed bent in wiskunde, wel, dan ben je gewoon het soort persoon dat niet goed is in wiskunde – daar kun je niet veel aan doen. Heb je daarentegen een groeimindset, dan geloof je dat je met inspanning beter kunt worden in iets waar je slecht in bent.

Zoals Dweck zelf uitlegt: We hebben ontdekt dat een zin als “nog niet” de motivatie van de mensen kan vergroten. Dus als je zegt: “Ik kan dit nog niet” betekent het dat je met inspanning er wel degelijk beter in kan worden.

Dat wil niet zeggen dat iedereen voorbestemd is om bijvoorbeeld een wiskundewonder te worden; het is gewoon zo dat iedereen in staat is om een beetje beter te worden dan toen ze begonnen.

Lees hier verder over groeimindset

3. Neem een redelijke hoeveelheid pessimisme aan

Dagdromen is leuk. Maar te veel focussen op “positieve fantasieën” kan averechts werken als je probeert je leven blijvend te veranderen, zo stelt professor Gabriele Oettingen van de New York University. In plaats daarvan stelt ze het volgende voor: WOOP. Het is Oettingen’s acroniem voor haar vier stappen om realistischer doelen te stellen:

Wens: Verzin een doel.

Opbrengst (Resultaat): Stel je voor hoe het zou zijn om dat doel te bereiken.

Obstakels: Keer even terug naar de realiteit en bedenk welke problemen je daarbij kunt tegenkomen.

Plan: Bedenk hoe je langs de obstakels komt.

Hier lees je meer over WOOP

mindset mental coach foto klimmen

En een van de verstandigste manieren om te leren hoe je meer kunt worden van wat in je zit en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.