Heb jij je ook al eens zorgen gemaakt over een vriend/familielid/collega en gevraagd of alles in orde is? En dan het antwoord gekregen “Oh, ik ben gewoon gestrest“. Alsof er niets is om je zorgen over te maken?
We gebruiken de woorden “Ik ben gestrest” vaak terloops in onze dagelijkse gesprekken, waarbij we voorbijgaan aan de negatieve effecten van stress in ons leven. Want er zijn steeds meer aanwijzingen dat we ons veel meer zorgen zouden moeten maken over onze stressniveaus dan we doen.

Dit is wat stress met je doet
Het Center for Disease Control in de VS ontdekte dat 66 procent van de mensen zegt ’s nachts wakker te liggen van de fysieke of emotionele gevolgen van stress.
En stress is in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en hartziekten. Stress beïnvloedt niet alleen ons, maar ook de mensen om ons heen.
Natuurlijk is niet alle stress slecht. Stress kan ons ook aanzetten tot actie. En het is ook niet altijd te vermijden.
Onderzoekers hebben de elementen gevonden die bepalen of stress jou uiteindelijk positief of negatief beïnvloedt:
- Jouw perceptie van stress
- De betekenis die je eraan hecht
- Jouw vermogen om om te gaan met onzekerheid en ambiguïteit
- De mate van controle die je hebt over de omstandigheden die de stress veroorzaken.
De onderzoekers zijn van mening dat we ons best wat meer bewust worden van hoe we kijken naar situaties. Vaak verdraaien we de werkelijkheid door bijvoorbeeld te generaliseren (“Mijn baas is altijd…”, “Waarom kan ze nu nooit eens….”).
Door meer waarheidsgetrouw naar (stressvolle) situaties te kijken, blijven we makkelijker kalm, energiek, creatief en veerkrachtig.
Mensen die lijden onder slopende stress in hun leven, zien vaak niet in hoe dit hun gezondheid, relaties en werk beïnvloedt.
Tot op zekere hoogte kunnen we stress verminderen door gewoon goed voor onszelf te zorgen, door goed te slapen, te bewegen en te eten. Dit is zelfempathie, ofwel: rekening houden met en medeleven hebben voor jezelf.
Maar om echt te gedijen bij stress, moeten we ook werken aan zingeving of een doel in ons werk of andere activiteiten, en aan het voeden van onze positieve relaties met behulp van empathie.
Empathisch luisteren kan de sleutel zijn tot het verminderen van stress in ons leven.

Hoe ziet empathisch luisteren eruit?
Om echt empathisch te kunnen luisteren, is het nodig een egocentrische kijk op de wereld op te geven, en vooroordelen of verwrongen denken opzij te zetten om met aandacht contact te maken met de emoties van een ander. Het gaat over een verlangen naar verbinding en begrip, in plaats van te willen winnen.
Dit zijn zeven tips om jouw empathisch luisteren en jouw vermogen om empathie uit te drukken te verbeteren:
- Reflecteer wat anderen tegen je zeggen door te herhalen of te herformuleren wat iemand heeft gezegd. Bijvoorbeeld: “Het klinkt alsof je veel te doen had vandaag op het werk?”
- Benadruk het gevoel achter de woorden en controleer de juistheid van je interpretatie. Bijvoorbeeld: “Je klinkt uitgeput. Is er iets waar je last van hebt op je werk?”
- Let op lichaamstaal. Bijvoorbeeld: “Je ziet er gespannen uit. Wat kan ik doen om te helpen?”
- Stel open vragen, om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het perspectief van de ander. Bijvoorbeeld: “Hoe was je dag op het werk?” Niet: “Waarom ben je zo laat?”
- Doe rustig aan en haal diep adem om jezelf te kalmeren als je voelt dat er op je knoppen wordt gedrukt of als je de spanning van iemand anders opvangt. Je emotionele reacties afremmen kan nuttig zijn om je echt af te stemmen op de ander en niet impulsief te reageren.
- Vermijd snelle oordelen. Empathie betekent mensen zien als altijd veranderend en evoluerend; je ver-oordeelt dus niet.
- Leer van het verleden. Als je je niet bewust bent van je eigen vooroordelen en vaak overhaaste conclusies trekt, zul je moeite hebben om echt naar een ander te luisteren en hem of haar accuraat waar te nemen. Wees je bewust van persoonlijke vooroordelen zodat je beter kan zien wat er werkelijk gebeurt in een bepaalde situatie.
Zo is empathisch luisteren de verrassende sleutel tot het verminderen van stress in ons leven. En leren communiceren met empathie helpt je bovendien bij het opbouwen van meer positiviteit in je relaties.
En een van de verstandigste manieren om te leren hoe je meer kunt worden van wat in je zit en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?
P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!