Een persoonlijk probleem oplossen? Met deze truc lukt het.

Hoe een persoonlijk probleem oplossen volgens mental coach en loopbaancoachHoe komt het dat als andere mensen ons om advies vragen over een probleem, we altijd een oplossing klaar hebben, maar als we zelf met een soortgelijke situatie geconfronteerd worden, we plots niet weten wat we moeten doen?

Onderzoekers Igor Grossmann (University of Waterloo) en Ethan Kross (University of Michigan) suggereren dat onze neiging om verstandiger te redeneren over de persoonlijke problemen van anderen tegenover onze eigen problemen veel voorkomt.

Een gewoonte die ze Solomon’s Paradox noemden. In een reeks studies vonden de onderzoekers niet alleen bewijs voor Solomon’s Paradox, maar ze vonden ook een truc om deze denkwijze te elimineren. En dus om verstandiger onze eigen problemen op te lossen.

De onderzoekers begonnen met de vraag of we wijzer zijn bij het overwegen van andermans problemen dan bij het overwegen van onze eigen problemen. Mensen met een langdurige relatie stelden zich ofwel een situatie voor waarin hun partner hen had bedrogen, ofwel een situatie waarin de romantische partner van hun beste vriend hun vriend had bedrogen.

Nadat ze zich dat scenario hadden ingebeeld, beantwoordden de deelnemers vragen om aspecten van verstandig redeneren te meten – zoals het herkennen van de grenzen van hun kennis, het innemen van het perspectief van anderen, en het zoeken naar een compromis.

En Solomon’s Paradox werd ook hier bevestigd: de deelnemers die zich het scenario voorstelden waarin hun vriend(in) was bedrogen, scoorden hoger op wijsheid dan deelnemers die zich voorstelden dat ze zelf waren bedrogen.

oplossing relatie coach

Dit eerste onderzoek bevestigt dat mensen wijzer zijn als ze redeneren over het probleem van iemand anders in vergelijking met wanneer ze redeneren over hun eigen uitdagingen.

Zou het aansporen van mensen om afstand te nemen van hun eigen probleem en het te beschouwen alsof het een probleem van een vriend is, ervoor zorgen dat ze verstandiger redeneren?

Om dit te testen lieten de onderzoekers een nieuwe groep deelnemers zich het relatie-dilemma uit het eerste experiment voorstellen, waarbij dus zijzelf of hun beste vriend bedrogen werden.

Maar deze keer kregen ze de vraag om deze ervaring ofwel vanuit de eerste persoon, ofwel vanuit de derde persoon te bekijken. Deelnemers die hun eigen probleem vanuit een derdepersoonsperspectief beschouwen, scoren hoger in wijsheid dan deelnemers die hun eigen probleem vanuit een eerstepersoonsperspectief beschouwen.

Een mentale stap achteruit zetten tegenover eigen problemen, zorgt ervoor dat we verstandiger redeneren: we gaan meer denken zoals we zouden doen als we vrienden advies geven.

De onderzoekers vonden ook dat deze resultaten gelden voor mensen van alle leeftijdsgroepen. Dit onderzoek vertelt ons dus dat, ongeacht de leeftijd, mensen eerder geneigd zijn verstandig te denken bij het overwegen van de problemen van een goede vriend dan bij het overwegen van hun eigen problemen. Er bestaat ook een strategie om dit voor jezelf na te bootsen, door bij je eigen problemen ook een derdepersoonsperspectief in te nemen.

Onthoud: de volgende keer dat je te maken krijgt met een persoonlijk probleem, doe dan een stapje terug en denk over je probleem zoals een buitenstaander dat zou doen. Zo maximaliseer je de wijsheid in jezelf!

Als mental coach help ik jou om om te gaan met problemen op jouw pad, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe ook een rubberen eendje problemen helpt oplossen
5 manieren om jouw problemen beter op te lossen
Wil je problemen oplossen over jouw job en jouw loopbaan?

P.S. Wil je jouw kennissen ook deze vijf keuzes leren kennen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Coaching Tools en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een persoonlijk probleem oplossen? Met deze truc lukt het.

  1. Jozef Mertend zegt:

    = principe == Beste stuurlui staan aan wal.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.