Heb jij ook nog geleerd om voor een grote beslissing een lijstje te maken met alle voors en tegens?
Oké, soms helpt dat.
Maar soms ook niet. Want gewoon de voors en tegens optellen, geeft je dan een onbehaaglijk gevoel van ‘ja maar, dit is toch wel belangrijk en deze andere dingen wegen toch niet zo door’.
Terwijl jij toch vaak grote beslissingen dient te nemen. Koop ik een nieuwe auto? Zal ik me inschrijven voor die opleiding? Ga ik in op het voorstel voor die nieuwe opdracht op het werk? Investeren we in een verbouwing van ons huis? Start ik met een bijberoep?
Welnu, zo’n lijstje met voors en tegens is nog niet zo slecht. Op voorwaarde dat je er nog iets aan toevoegt: een gewicht aan elke waarde op de lijst. Een getal dat aanduidt hoe belangrijk elk item is voor jou persoonlijk (1 is niet zo belangrijk, 10 is heel belangrijk).
Dus elke voor en tegen krijgt een score van 1 tot 10, afhankelijk van hoe belangrijk de voor of tegen voor jou is. Voor de voors, hoe hoger de gegeven score, hoe belangrijker de factor in de beslissing; maar voor de tegens is het omgekeerde waar. Hier geldt: hoe hoger de score, hoe groter het nadeel van deze specifieke factor.
En dat is nog niet alles. De regel is: jouw positieve score moet minstens twee keer zo groot zijn als de negatieve opdat de voors zwaarder doorwegen dan de tegens. Is dat niet zo? Dan moet je het maar niet doen, of toch nog eens hard nadenken of het echt wel de moeite waard is.
Heb je te maken met een complexer problem met verschillende mogelijkheden – dus niet of je iets wel of niet gaat doen – herhaal dan de stappen voor elke aparte mogelijkheid.
Kunnen beslissen is een belangrijke vaardigheid
De techniek komt van Seymour Schulich: een Canadese self-made miljardair en filantroop. Hij gebruikt deze Decision Maker techniek al meer dan vijftig jaar om moeilijke keuzes in zijn leven te maken.
Deze tool werkt ook voor groepen. Toen het bedrijf Franco-Nevada moest beslissen of het zou ingaan op een aankoopbod van Newmont Mining stelde het managementteam een lijst op van alle voors en tegens, en elkeen kende punten toe. Op basis van de gemiddelden bleek dat de positieve punten veel zwaarder wogen dan de negatieve, en ze verkochten het bedrijf.
Laat de eenvoud van deze techniek jou niet misleiden: de eenvoud toont net aan hoe zelfs onze meest complexe beslissingen niet overgeanalyseerd hoeven te worden.
Kunnen beslissen is een van de belangrijkste vaardigheden die iedereen kan gebruiken, en zo’n eenvoudig middel om beslissingen te nemen kan van onschatbare waarde zijn, zowel privé als op het werk.
Deze tool is ontwikkeld zodat je niet één of twee factoren toelaat om onevenredig zwaar een belangrijke beslissing te beïnvloeden. Het dwingt je om wat afstand te nemen van emoties van het moment en echt het relatieve belang van elk punt te beoordelen.
Persoonlijk voorbeeld
Om een voorbeeld te geven, dit is mijn beslissingsproces om al dan niet te investeren in een PSiO-toestel:
Positief
De PSiO heeft al bewezen om de slaapkwaliteit te verbeteren en te helpen om stress te beheersen: 8
Ik ken drie mensen die zelf een PSiO hebben en er zeer tevreden van zijn: 7
Als coach kan ik de PSiO ook inzetten in coachingtrajecten: 6
Totaal: 21
Negatief
De PSiO die ik op het oog heb is een relatief grote financiële investering: 5
Het zal extra tijd van mij vragen om de programma’s te gebruiken, tijd die ik ook aan iets anders kan besteden: 4
Totaal: 9
Dus, het is duidelijk dat voor mij persoonlijk de PSiO aankopen een goede beslissing is, aangezien de waarde van de positieve factoren de waarde van de negatieve factoren overtreft met een ratio die meer dan 2:1 is. Overigens gebruik ik de PSiO intussen al meer dan een jaar met veel plezier.
Probeer het zelf eens uit, deze tool om beslissingen te nemen. Je zal niet teleurgesteld zijn.
Ik heb trouwens een Excel-spreadsheet gemaakt die je kunt gebruiken hiervoor. Je kan de Decision Maker hier downloaden.
Beluister je graag extra tips om betere beslissingen te nemen? Luister dan naar de podcast LifeBoostersTalk op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, of een ander platform (zoek gewoon op LifeBoostersTalk). Daar is nu een aflevering beschikbaar over betere beslissingen nemen.
Als mental coach help ik jou om betere beslissingen te nemen voor een beter leven, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
6 eenvoudige vragen die betere beslissingen opleveren
Denk aan deze 3 dingen wanneer je een beslissing neemt
Wil je betere beslissingen nemen voor jouw job en jouw loopbaan?
P.S. Wil je jouw kennissen ook deze vijf keuzes leren kennen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop.
Soms is het beter om het positieve met een negatieve tegen elkaar te zetten. Dan merk je snel wat de voordelen of nadelen zijn zoals je het beschrijft.
Dan nog is het een keuze die je moet maken om je beslissing te nemen.
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon