Waarom je zoveel mogelijk zou moeten falen

falen mislukken fouten coachWaaraan denk jij het eerst bij het woord ‘falen’? Allerlei negatieve dingen? Dat is omdat onze maatschappij falen zo negatief bekijkt dat het vreemd lijkt dat iemand het als iets goeds zou zien.

We hebben spijt over onze mislukkingen en we vloeken misschien bij het denken aan wat we fout hebben gedaan. Maar hoe vaak denken we over ons falen als opportuniteiten om te leren?

Als mensen zijn we voorbestemd om fouten te maken, dat is eigenlijk niks speciaals. Wanneer een peutertje leert lopen, valt het. En het valt opnieuw. En opnieuw. Zeggen we dan: stop er maar mee, je hebt gefaald? Of vinden we het normaal dat het kind blijft mislukken/proberen tot het wel lukt?

Het gaat erom dat je leert van je fouten. Dus elke keer dat je valt, kruip dan terug recht, sla het stof van je kleren en probeer opnieuw. Dat is precies wat succesvolle mensen doen.

Falen is een gebeurtenis, niet een persoon. Er is dus niks mis met jou. Wanneer je gefaald hebt, betekent dat gewoon dat jouw aanpak niet de juiste was en je in de toekomst beter kan doen. Wanneer je bang bent om te falen, zal je nooit de positieve inspiratie en gedrevenheid voelen die je nodig hebt om te slagen in het leven.

Dit zijn zeven belangrijke redenen waarom het nodig is om te falen:

1. Je ontdekt jouw ware potentieel

Je zal nooit weten tot wat je werkelijk in staat bent, tenzij je faalt. Wanneer je faalt in het bereiken van je doelen, zal je harder werken om te krijgen wat je wil. Op deze manier ontdek je waartoe je in staat bent en hoe je je ware potentieel kan aanboren. Jouw mislukte pogingen helpen je om jouw fouten helder te krijgen. Je hoeft enkel de juiste aanpak te vinden om je fouten te bekijken, ervan te leren, en je best te doen ze in de toekomst te vermijden.

2. Je krijgt een nieuwe kans om te slagen

Mensen die opgeven nadat ze gefaald hebben, hebben geen succes in het leven. Falen geeft je gewoon een nieuwe kans, dus je zou jezelf gelukkig kunnen prijzen dat je die kans krijgt – niet iedereen krijgt een tweede kans.

Je mislukkingen kunnen je leiden naar de juiste manier, de juiste weg om te krijgen wat je echt wilt. Plus, door te falen weet je ook welke fouten je beter vermijdt, dus dat is een extra voordeel.

3. Je leert alternatieven te vinden

Mislukkingen geven je de kans om alternatieve manieren te vinden om je doelen te bereiken. Het enige wat je nodig hebt, is de juiste visie en een positieve ingesteldheid. Mislukkingen zijn er om je te vertellen dat je wellicht niet het juiste pad en de juiste strategie hebt gevolgd. Leren van mislukkingen is wellicht de beste manier om je blik te verruimen en de dingen van een andere kant te bekijken. Fouten maken is niet erg, dezelfde fouten blijven herhalen is dat wel. Dus wanneer je geleerd hebt om je fouten te zien als kansen om te leren, zal je nooit tweemaal dezelfde fout maken.

Het is onmogelijk om te leren en te groeien zonder fouten te maken. We zijn tenslotte mensen, geen robots. Een vogel leert vliegen na duizenden keren te vallen – maar hij geeft nooit op. En dat is precies de aanpak die we allemaal beter volgen. Want één keer falen betekent niet dat je elke keer zal falen. Het is wel de beste manier om je mogelijkheden te onderzoeken en te leren hoe je het beste kan maken van kansen die zich voordoen.

4. Je blijft weg van arrogantie

Succes maakt mensen vaak trots en arrogant. Maar wie faalt, weet hoe het voelt wanneer al je inspanningen vruchteloos zijn en je mislukt. Je weet hoe kritiek en negatieve feedback van anderen je kunnen neerhalen en demotiveren. Falen leert je nederig en bescheiden te blijven, zelfs nadat je alle succes van de wereld hebt.

5. Je leert wie je echte vrienden zijn

Onze mislukkingen vertellen ons wie onze echte vrienden zijn, wanneer we teleurgesteld zijn en nood hebben aan troost. Alleen je echte vrienden zullen je motiveren en je beter doen voelen.  Meestal staan we er niet bij stil dat mensen die we als onze vrienden beschouwen niet helemaal oprecht zijn tegenover ons. Maar wanneer iemand je steunt, motiveert en helpt wanneer je het nodig hebt, dan is dat iemand waarop je kan rekenen.

6. Je ontdekt je passies

Om succesvol te zijn, is het nodig om eerst te weten wat je passies zijn. En falen kan je helpen om je mogelijkheden en interesses te onderzoeken. Iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwakheden, en falen kan je helpen begrijpen wie je echt bent en wat je precies wil doen in je leven.

7. Je vindt de juiste richting

Falen is niets om je over te schamen. Iedereen faalt, het is een onderdeel van leren en groeien. Maar diegenen die falen, kunnen meer ontdekken en leren dan anderen.

Alle grote uitvindingen zijn het resultaat van een hele reeks mislukkingen en gefaalde pogingen. Einstein kwam niet bij de eerste poging al bij de relativiteitstheorie uit. De geschiedenis zit vol opmerkelijke verhalen van succesvolle mensen die keer op keer faalden, maar nooit opgaven!

Laat je mislukkingen je dus nooit neerhalen, gebruik ze als sleutels naar succes. Je kan altijd iets leren van jouw mislukkingen en die van anderen. Verspil je tijd dus niet aan jammeren over je fouten. Belangrijker is om snel weer recht te veren en opnieuw te proberen.

Hopelijk hebben al deze redenen je geholpen om falen vanaf nu te zien als een integraal onderdeel van succes.

Dus de volgende keer dat je faalt, zie het als een kans om te leren en te groeien.

Als mental coach help ik jou om om te gaan met falen en mislukken, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Dit zijn de 2 mindsets die jouw leven bepalen
Bang om te falen?
Ben je jouw job beu aan het raken en wil je een richting vinden waarin je gelukkig bent?

P.S. Wil je jouw kennissen ook deze vijf keuzes leren kennen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waarom je zoveel mogelijk zou moeten falen

 1. Creacodile zegt:

  “I never lose. I either win or learn.”

  ― Nelson Mandela

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Zo is dat! Dankjewel voor dit citaat!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.