Slechte gewoontes? Zo raak je ervan af.

Slechte gewoontes afleren Jouw gewoontes bepalen jouw leven. En dus ook jouw toekomst.

Goede gewoontes zorgen voor positieve resultaten. Slechte gewoontes leiden tot negatieve gevolgen. Dat is de wet van oorzaak en gevolg.

Als je bijvoorbeeld geen gezonde gewoontes onderhoudt, maar wel lui in de zetel ligt of fastfood als jouw normale lunch beschouwt, dan moet je niet verwachten dat je je gezond voelt.

Als je de gewoonte hebt om jouw partner geen tijd, energie of liefde te gunnen, dan zul je niet genieten van een geweldige relatie.

Als je roekeloos en impulsief geld uitgeeft en niets spaart of belegt, dan zal je moeilijk financiële zekerheid bereiken.

Geen aantrekkelijke scenario’s voor jou? Maak dan komaf met je slechtste gewoontes om jezelf een gelukkig leven te garanderen.

Denk aan gewoonten thuis, op het werk, in je vrije tijd en aan gewoonten die te maken hebben met jouw fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Sommige mensen willen minder tijd op Facebook doorbrengen, of zichzelf minder vergelijken met anderen. Sommigen willen gewoon meer sporten, meer slapen, minder piekeren of minder uitstelgedrag vertonen.

Het enige wat je nodig hebt, is een beetje focus.

En dit stappenplan helpt je om aan de slag te gaan:

1.  Omschrijf duidelijk je slechte of onproductieve gewoontes.

Wees specifiek en heel eerlijk met jezelf. Schrijf het op.

En noteer ook de gevolgen op lange termijn wanneer je zou doorgaan met deze slechte gewoonte.

2. Bepaal nu wat jouw nieuwe succesvolle gewoonte wordt. En visualiseer de resultaten ervan in jouw leven.

Makkelijk: jouw nieuwe gewoonte is meestal gewoon het tegenovergestelde van jouw slechte gewoonte.

Denk aan alle voordelen en beloningen waarvan je zult genieten als je eenmaal jouw nieuwe succesvolle gewoonte hebt aangenomen. Hoe levendiger je de voordelen beschrijft, waardoor het nieuwe beeld in je hoofd ontstaat, hoe groter de kans is dat je veranderingen doorvoert.

lifecoach over gewoontes

3. Maak een actieplan.

Voor elke slechte gewoonte zijn er altijd verschillende acties die je kunt nemen om je te helpen stoppen. Neem hier wat tijd voor en denk erover na.

Het lijkt misschien gemakkelijk om met actiestappen te komen, maar ze moeten wel bij jou passen: het moeten acties zijn die binnen jouw mogelijkheden liggen. Maak dus geen lijst van dingen waarvan je weet dat je ze toch niet zult doen.

4. Plan deze actiestappen voor de komende vier weken in je dagschema.

Wat de nieuwe gewoonte en het actieplan ook zijn, plan elke stap in je agenda voor de komende maand. De meeste gewoontes – zelfs de allerslechtste – kunnen in dit korte tijdsbestek volledig worden omgeturnd.

5. Neem actie.

Begin met een gewoonte die je graag wil veranderen. Concentreer je op de stappen die je kunt zetten en breng ze in actie. Doe het nu.

En onthoud dat er niets zal veranderen totdat je zelf verandert.

Als mental coach help ik jou om nieuwe succesvolle gewoontes te ontwikkelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 kleine gewoonten die jouw geluk in de weg staan
7 gewoontes die jou gelukkiger maken
Heb je de slechte gewoonte om in een job te blijven zitten die jou niet ligt?

P.S. Wil je jouw kennissen helpen om komaf te maken met slechte gewoontes? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Slechte gewoontes? Zo raak je ervan af.

 1. shivatje zegt:

  Soms is het gewoon anders denken om die slechte gewoontes af te leren. De handeling en gedachten zijn vaak juist het probleem ervan.

  Aum Shanthi

  Like

 2. theo august leyssen zegt:

  Een gewoonte is gedachteloos. Daarom is het een gewoonte. Je “woont” er als het ware in. Verandering van gedachte komt na het volbrengen, of tijdens, van de gewoonte. Meestal zijn die gedachten negatief ten opzichte van de handeling.
  In feite, lijkt me zo, is het beter de handeling zonder oordeel te veranderen in een ander soort handelen. Na enige tijd neemt die handeling het over van de te vermijden handeling. Belangrijk is geen oordeel te geven over de te mijden handeling. Consequent anders doen en de rust in jezelf bewaren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.