In 5 stappen naar persoonlijk meesterschap

persoonlijk meesterschap coach foto berg

Je wil geen slachtoffer van het leven zijn? Je wil geen middelmatig leven leiden? Je wil niet doelloos door het leven zwalpen?

Dan wil je meester zijn over je leven en jouw eigen innerlijke grootsheid ontwikkelen.

Dat is persoonlijk meesterschap.

Deze 5 stappen voeden jouw zoektocht naar persoonlijk meesterschap:

Stap 1. Zelfbewustzijn

Als je beter jouw doelen wil bereiken, beter wil presteren, echt vooruitgang wil maken, dan dien je in staat te zijn om je emoties te managen. Om jouw gemoedstoestand zo te beheren dat je jouw gedrevenheid, jouw energie in de goede richting kan sturen.

Overvloedig onderzoek toont aan dat IQ maar goed is voor ongeveer 20 procent van het succes van een persoon. Gemoedstoestanden zijn verantwoordelijk voor veel meer. Als we ons niet bewust zijn van onze stemmingen, dan kunnen ze ons gedrag zelfs op een contraproductieve manier gaan sturen.

Zelfbewustzijn betekent dat je groeit in je vermogen om jouw emoties accuraat te benoemen. En ze zo ook te reguleren. Dit geeft je het vermogen tot zelfbeheersing van destructieve stemmingen en attitudes. Stemmingsbeheersing is noodzakelijk voor persoonlijk meesterschap.

Conclusie: Wees zelfbewust en leer jezelf beter kennen.

Stap 2. Zelfbevestiging

Dat het niet gezond is om kwaad te spreken over anderen of over anderen te roddelen, dat wist je al. Maar het wordt nog destructiever wanneer we slecht tegen onszelf gaan spreken.

Zelfbevestiging gaat over kiezen waar we ons op richten. Als anderen tegen ons zouden praten zoals we soms tegen onszelf praten, zouden we hen vermijden. Soms halen we onszelf – onbewust – naar beneden. In plaats van andere mensen en omstandigheden te laten bepalen waar je je op richt, maak je voortaan zelf de keuze. Hoe spreek je tegen jezelf?

Zelfspraak die verstikkend werkt: Je bent niet goed… waardeloos… incompetent… niet oké… ordinair…

Zelfspraak die bevestigt? Je bent sympathiek… capabel… hebt sterke kanten… bent multi-getalenteerd… hebt een doel.

De wereld kan een negatieve plaats zijn. Dus bied voldoende tegenwicht tegen destructieve geluiden.

Conclusie: Wees zelfbevestigend in plaats van jezelf naar beneden te halen.

persoonlijk meesterschap coach foto vrouw zeilen

Stap 3. Zelfmotivatie

Als je wacht om gemotiveerd te worden door iemand anders, zal persoonlijk meesterschap je ontglippen. Altijd het beste van jezelf geven is een persoonlijke opdracht. Oké, sommige dagen zijn beter dan andere, maar geef elke dag het beste van jezelf. Alles minder dan dat leidt tot een mager leven en uiteindelijk: spijt.

Motivatie is de onderliggende reden waarom iemand iets wel of niet doet. De stok en wortel stimulans is lang niet zo krachtig als de aangeboren interesses van iemand. Wanneer je werkt aan iets dat jou persoonlijk passioneert/interesseert/voldoening geeft, zal je ook productiever zijn en je meer betrokken voelen. Het gaat erom dat je weet hoe je in elkaar zit, wat jou drijft.

Conclusie: Wees zelf-gemotiveerd in plaats van je motivatie te laten afhangen van anderen.

Stap 4. Zelfdifferentiatie

Wanneer we zelfdifferentiëren, nemen we verantwoordelijkheid voor wie en waar we zijn. Ver-antwoord-elijkheid betekent dat we de mogelijkheid hebben om te antwoorden, om te reageren. Deze krachtige vaardigheid geeft ons meer keuzes en vrijheden. Het versterkt ons mentale immuunsysteem tegen de meningen en daden van anderen. Als we dit niet doen, worden we slachtoffer van onnodig afzien.

Conclusie: Beoefen zelfdifferentiatie in plaats van zelfmedelijden.

persoonlijk meesterschap coach foto zelfliefde hart

5. Zelfliefde

Als we “onze naaste liefhebben als onszelf”, dan stel ik dat jouw liefde voor anderen niet groter kan en zal zijn dan je liefde voor jezelf. Anderen liefhebben zonder jezelf graag te zien is vaak een wanhoopsdaad om iemands goedkeuring te zoeken. Het zegt meer over de behoeften van de afzender dan over de behoeften van de ontvanger.

Er is een reden waarom de veiligheidsinstructies van de luchtvaartmaatschappijen zeggen dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voordat je anderen helpt. Je kan hen niet helpen zonder dat eigen masker. Je kunt niet geven wat je niet hebt.

Conclusie: Zie jezelf graag in plaats van jezelf weg te cijferen.

Deze vijf stappen zullen je helpen ontdekken en uitdrukken wat je wilt. Ze leiden tot heldere communicatie en helpen drama, spijt, verdriet en misverstanden te voorkomen. Persoonlijke grootsheid is niet mogelijk zonder deze stappen.

Persoonlijk meesterschap kan je pas bereiken als je perfectionisme achter je laat, want perfectionisme is een ziekmakend patroon dat mensen net verhindert om te zijn wie ze kunnen zijn. Gelukkig kan je jezelf ervan bevrijden. Ontdek er hier meer over.

Lees hier verder over perfectionisme want je kan jezelf ervan bevrijden.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder keuzestress en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.

P.S. Tot slot is het een goed idee om op een van deze social media-knoppen te klikken omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.