Hoe stoïcisme je mentaal sterk maakt

Veerkracht.

Mentale sterkte.

We horen er veel over deze dagen.

Denk bijvoorbeeld aan Kamp Waes of het hele debat rond de impact van de covid-crisis op het mentale welzijn. Maar zo nieuw is dat allemaal niet…

Want al zo’n 2000 jaar bestaan er goede oplossingen. De stoïcijnse filosofen wisten echt wat ze deden als het gaat om het opbouwen van mentale veerkracht.

Stoïcisme biedt een rijk arsenaal aan strategieën en technieken voor het ontwikkelen van mentale veerkracht. In zekere zin is het stoïcisme de grootvader van alle ‘zelfhulp’ en de ideeën en technieken ervan hebben veel moderne benaderingen van zowel persoonlijke ontwikkeling als psychologische therapie geïnspireerd.

Maar veel mensen horen “stoïcijn” en denken aan Spock uit Star Trek. Fout. Het zal je niet veranderen in een emotieloze robot. De meeste mensen zien veel dingen verkeerd over het stoïcisme. Het woord zelf klinkt al serieus. Maar laat dit je niet afschrikken.

Want de stoïcijnen hadden een aantal geweldige tools om negatieve gevoelens te bestrijden. En als je goed om kunt gaan met het negatieve, heb je meer tijd voor het positieve. En dat helpt je ook om veerkrachtig te blijven wanneer het voelt alsof de wereld erop uit is om je te naar beneden te duwen.

Dus laten we de basis leren van wat de stoïcijnen echt te zeggen hebben en hoe het je mentaal sterker maakt zodat je uit het leven kan halen wat je wil.

mental coach stoïcisme foto spock

Het stoïcisme samengevat

Deze filosofie omvat een heleboel ideeën, maar voor ons doel zullen we ons concentreren op twee fundamentele principes:

1. Gebeurtenissen zijn niet goed of slecht; jouw interpretatie ervan is goed of slecht.

Ontslagen worden? Klinkt slecht. En je vindt een veel betere job? Dus ontslagen worden was goed.

Pijn in je arm? Ai. Maar je hebt net een auto-ongeluk gehad en de dokter dacht dat je misschien nooit meer gevoel in je ledematen ging krijgen? Dus pijn is goed, want je voelt weer.

Gebeurtenissen zijn niet goed of slecht; jouw interpretatie ervan is goed of slecht.

Dus als je gebeurtenissen de schuld geeft van je gevoelens, zeggen de stoïcijnen dat je het gewoon mis hebt. De regen maakt je niet verdrietig, je overtuigingen over de regen maken je verdrietig.

2. Het is belangrijk te weten wat je kunt beheersen en wat niet.

En voor de stoïcijnen is het enige waar je echt controle over hebt, je eigen gedachten. Je kunt andere mensen niet controleren, je kunt de natuur niet controleren, en je kunt niet altijd je eigen lichaam controleren. Probeer je migraine maar eens weg te wensen en laat me weten hoe goed dat werkt…

Wanneer je gefrustreerd raakt over iets waarover je geen controle hebt en je vindt dat je controle zou moeten hebben, dan word je boos, gefrustreerd of verdrietig. Ja, misschien “zouden” mensen dat niet moeten doen, maar ze doen het wel. Misschien “hoort” het niet te regenen, maar dat doet het wel.

Je dient te accepteren dat je over veel dingen geen controle hebt – maar dat betekent niet dat je het opgeeft. Je kan invloed hebben op dingen en je kan proberen om ze te beïnvloeden, maar als je jezelf wijsmaakt dat je 100% controle “moet” hebben over een situatie, dan ben je op weg om jezelf emotioneel overstuur te maken als dingen niet gaan op jouw manier.

Beide ideeën – dat je overstuur of verstoord raakt door overtuigingen en niet door gebeurtenissen en dat controledrang de kern is van negatieve emoties – staan centraal in veerkracht en mentale weerbaarheid. Maar wat is de eerste stap om mentaal sterker te worden?

mental coach stoïcisme foto wolken

Vraag: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”

De Romeinse keizer en stoïcijnse filosoof Marcus Aurelius schreef:

Begin elke dag met tegen jezelf te zeggen: Vandaag zal ik bemoeizucht, ondankbaarheid, onbeschaamdheid, ontrouw, kwaadwilligheid en egoïsme ontmoeten…

Waarom zou je in vredesnaam de dag willen beginnen met die gedachte in je hoofd?

Omdat Marcus niet verrast wilde worden. Hij wilde voorbereid zijn.

We weten allemaal dat mensen moeilijk kunnen zijn. We weten ook dat je niet kunt controleren wat ze doen. En toch, als mensen moeilijk doen, reageer je vaak alsof dit totaal onverwacht was, en dan word je boos…

Jezelf aan het ergste herinneren is geen pessimisme. Een levensverzekering onderschrijven betekent niet dat je dood wil; het betekent dat je realistisch bent dat het kan gebeuren en dat je voorbereid wil zijn.

Dus Marcus herinnerde zichzelf er elke ochtend aan dat mensen moeilijk zouden gaan doen. Op die manier zou het hem niet verbazen, en zou hij niet gefrustreerd raken en ze allemaal naar de hel wensen. Hij kon meteen verder gaan met zijn werk.

Wanneer we onrealistisch optimistisch zijn, wanneer onze verwachtingen totaal niet kloppen, raken we gefrustreerd en geven we het op. Maar door na te denken over wat er mis kan gaan in elke situatie, bereid je je er mentaal op voor en ga je door.

En als je wat tijd besteedt aan het van tevoren even ervaren van die slechte gevoelens – dan gebeurt er iets anders. Cognitieve gedragstherapie noemt dat “decatastroferen”. Dat is een mooi woord voor “je realiseren dat het niet het einde van de wereld is.”

Tijdens je eerste dag op je nieuwe job gaat er iets mis en je raakt over je toeren. Een paar weken later gebeurt hetzelfde en je knippert niet eens met je ogen. Je raakt eraan gewend.

Dus de tijd nemen om het ergste wat er kan gebeuren te overdenken, om het negatieve te voorvoelen voordat je echt het negatieve voelt, zet het volume van die emoties zachter als het erop aankomt. En dat stelt je in staat om de storm te doorstaan.

Krijg je graag meer tips uit het stoïcisme? Laat het me weten.

Overigens zijn controledrang en catastroferen mogelijke kenmerken van perfectionisme: een ziekmakend patroon dat mensen net verhindert om te zijn wie ze kunnen zijn. Gelukkig kan je jezelf ervan bevrijden. Ontdek er hier meer over.

Lees hier verder over perfectionisme want je kan jezelf ervan bevrijden.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder keuzestress en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt

P.S. Tot slot is het een goed idee om op een van deze social media-knoppen te klikken omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe stoïcisme je mentaal sterk maakt

  1. guylippens zegt:

    Alweer een zeer nuttige en wijze bijdrage. Het blijft verfrissend om je artikelen te lezen Wim. Lessen uit de Oudheid !

    Geliked door 1 persoon

  2. wimannerel zegt:

    Dankjewel, Guy!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.