Hoe je leeft zonder spijt

Lifecoach over hoe je een leven zonder spijt kan levenDe Australische verpleegster Bronnie Ware gebruikte haar jarenlange ervaring met stervende patiënten om een top vijf samen te stellen van zaken die mensen het meest betreuren als het einde in zicht is. Dit is de top vijf van spijtgevoelens.

1. I did it (not) my way
Mensen betreurden het meest dat ze niet het leven hadden geleid dat ze zelf hadden gewenst, maar altijd hadden voldaan aan de wensen en verwachtingen van anderen. Hierdoor hadden veel van haar patiënten aan het einde van hun leven maar bitter weinig van hun eigen dromen gerealiseerd. Vooral het besef dat ze zelf verantwoordelijk zijn geweest voor alle keuzes die ze hebben gemaakt, drong ineens diep tot hen door nu ze hun einde voelden naderen.

2. Had ik maar niet zo hard gewerkt
Vrijwel alle mannelijke patiënten hadden spijt van het feit dat ze altijd zo hard hadden gewerkt. Hierdoor hadden ze bitter weinig tijd met hun echtgenote en kinderen doorgebracht. Bij vrouwen speelde dit minder.

3. Ik had een middelmatig leven
Mensen beseften dat ze een middelmatig leven hadden geleid en nooit zijn geworden wie ze eigenlijk diep van binnen zijn. Veel van hen ontwikkelden hierdoor ook een ziekte die volgens Ware gerelateerd is aan de bitterheid en soms zelfs afschuw over het eigen bestaan.

4. Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden
Nu ze aan het sterven waren, beseften mensen hoe belangrijk het is om je vrienden juist dan om je heen te hebben.

5. Was ik maar gelukkiger geweest
Veel van haar patiënten beseften op het einde van hun leven dat gelukkig zijn een keuze is en niet iets dat je overkomt. Omdat mensen in hun patronen en gewoonten waren vastgeroest, waren ze minder gelukkig geweest dan ze hadden kunnen zijn. Uit angst voor verandering hadden ze zichzelf en hun omgeving altijd voorgehouden dat ze een behoorlijk tevreden bestaan leidden, maar achteraf gezien waren ze toch teleurgesteld.

Wat kan je nu zelf doen om te leven zonder spijt?

Aan het eind van jouw leven komen en spijt hebben is een van de moeilijkste gevoelens die
je kunt ervaren. Weten dat je de kans had om…, maar het niet kunnen overdoen. Daarom is het zo belangrijk om geen opportuniteiten te missen en jouw dromen te realiseren.

Vandaag kan je al aan jouw mindset werken om ervoor te zorgen dat je jouw leven zonder spijt leeft.

Life coach geeft tips over leven zonder spijt1. Krijg duidelijk wat je wil

Allicht heb je al een ruw idee van wat je wil bereiken in jouw leven. Dit kan in de loop van de tijd nog veranderen, maar toch is het belangrijk om het in je achterhoofd te houden. Want als je gewoon wat willekeurige wensen hebt en je nooit focust op het bereiken ervan dan ga je waarschijnlijk later spijt ervaren. Wanneer je weet wat je wil en je maakt er een prioriteit van in je leven dan heb je veel meer kans om het te bereiken.

2. Geniet van de weg ernaartoe

Onze samenleving is heel resultaatgericht. Dat leidt helaas vaak tot een gebrek aan voldoening. Geluk is geen doel dat je bereikt. Het is een toestand waar je voor kiest. Jouw einddoel kan zelfs teleurstellend zijn als je het op de verkeerde manier benadert. De sleutel is om je te realiseren dat de vreugde in het leven komt van de weg naar jouw doel, en niet van het bereiken van het doel zelf.

Als je een excellente pianospeler wil worden, dan is dat niet om het publiek te verbazen. Het gaat om de vreugde die je voelt wanneer je piano speelt. En ja, veel dagen zullen frustrerend aanvoelen omdat je aan het leren bent. Maar als je grootse dingen wil bereiken, dan is het van belang om te houden van de weg ernaartoe.

3. Falen is wél een optie

Mensen die het meest spijt voelen in het leven zijn mensen die bang zijn om te falen. Je kan niets belangrijks bereiken zonder dat je onderweg eens iets verkeerds doet. Als je enkel de makkelijke weg neemt en krampachtig tracht fouten te vermijden dan krijg je een leven vol spijt. Fouten maken, iets verkeerds zeggen of afgewezen worden is natuurlijk niet leuk. Maar het is wel heel natuurlijk.

4. Sta open voor nieuwe opportuniteiten

Je mist 100 % van de kansen die je niet grijpt. Elke keer wanneer je een uitnodiging voor een nieuwe activiteit afwijst, mis je een opportuniteit. Elk project dat je als ondernemer niet onderzoekt, elke aantrekkelijke persoon die je als vrijgezel niét benadert, is een opportuniteit die verdwijnt.

Die opportuniteit onderzoeken, wil nog niet zeggen dat je je er volledig moet op storten. Maar je wil niet aan het eind van je leven zeggen ‘Ik wou dat ik een eigen zaak had gestart’ of ‘Ik wou dat ik die persoon had verteld wat ik voelde.’

Wil jij een leven zonder spijtgevoelens? Beslis dan wat je echt wil. En ga ervoor. Alleen of met een coach. Blijf eraan werken tot je bereikt wat je wil. Laat niemand jou tegenhouden. En vooral… geniet van het proces!

Als coach help ik mensen onder meer met het realiseren van het leven van hun dromen, een leven zonder spijt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu gratis in via deze link.

Verder lezen:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
Het is nooit te laat om je leven te veranderen
Hoe vind je jouw passie?

P.S. Deel alsjeblieft dit artikel via de FacebookLinkedIn– en Twitter-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe je leeft zonder spijt

  1. Beste Wim, deze insteek is goud waard. Ik heb het uitgeprint en geef de raad aan iedereen die me dierbaar is om het elke dag opnieuw te lezen. Tot het een attitude wordt. Bedankt Wim !

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Schitterend, Chris! Graag gedaan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.