Hoe in jezelf te investeren

coach lifecoach doelen foto vrouw succes

Dit is een vijfstappenmethode om ergens te komen, dingen te bereiken en te leven op een manier die je gelukkig maakt. Dit artikel gaat over hoe je daadwerkelijk en praktisch in jezelf investeert op een manier die echt zijn vruchten afwerpt.

Hoe je vandaag de stappen zet die je in staat stellen om morgen een beter mens, een betere professional, of een betere ondernemer te zijn.

En hoe je geweldige dingen kunt doen met je leven.

Het gaat om 5 stappen. Niet moeilijk, maar met een enorme impact.

Ik stel dit systeem voor omdat ik te veel mensen ken die hun leven leiden zonder richting. Ze studeren af, vinden een job en laten de dingen hen overkomen, 50, 60 jaar lang.

En dan zijn er mensen die hun leven bewust in handen willen nemen, waarbij ze in zichzelf investeren.

Dit is wat je nodig hebt om dat te doen:

Stap 1. Schrijf een lijst van 100 dingen

Maak een lijst van 100 dingen die je gaat doen in je leven. Het is geen bucket list, het zijn geen dingen die je zou willen dat je kon doen – het zijn dingen die je echt gaat doen.

Het kost je misschien wel een uurtje of meer om die lijst samen te stellen, en het omvat alles wat je altijd al hebt willen bereiken of ervaren.

coach lifecoach doelen foto vrouw schrijven

Hier is een deel van mijn lijst (sommige dingen zijn al bereikt intussen):

 • Een boek publiceren
 • Een podcast hebben
 • Een goede conditie onderhouden
 • Een coachingopleiding volgen
 • Een coachingpraktijk uitbouwen
 • Een online cursus geven
 • Schrijven voor een tijdschrift
 • Meedoen in een tv-programma
 • Een extra vreemde taal leren
 • Een onderneming met anderen uitbouwen
 • …en nog veel meer.

Als je nu maar 4 van die dingen per jaar kan bereiken, dan heb je over 25 jaar alles bereikt.

Je zal een leven geleefd hebben waar je trots op zal zijn. Je zal een leven geleid hebben met een sterke, duidelijke richting.

Maak dus een lijst. Kopieer niet die van mij – jouw lijst kan heel andere dingen bevatten.

Ooit yoga teacher willen zijn? Deelnemen aan een paardenjumping? Een sauna bezitten? De chocoladetaart van je oma leren maken?

Zet ze op de lijst.

Stap 2. Verdeel de lijst in deze 3 categorieën

 • Dingen waar ik vaardigheden voor nodig heb
 • Dingen die ik onmiddellijk kan doen
 • Dingen waar ik tijd voor nodig heb

Nu ga je met jouw lijst leven: houd ze bij je voor de komende 2 weken. Vul ze aan, schrap, analyseer. Raak er langzaam aan gewend en zoek uit of het echt een weerspiegeling is van wie je bent en wat je wil.

Vraag iemand in je omgeving of die ze wil lezen.

Als je een lijst hebt waar je tevreden mee bent, kun je naar de volgende stap gaan.

coach lifecoach doelen foto vrouw doelen schrijven

Stap 3. Maak een vaardigheidskolom

Ga door jouw lijst “Dingen waar ik vaardigheden voor nodig heb” en wijs aan elk item de vaardigheden toe die je nodig hebt.

Wees realistisch en eerlijk en schrijf precies op welke vaardigheden je mist of momenteel bezit, maar te weinig. Dit zijn dan de vaardigheden die je gaat leren om dit deel van je lijst te kunnen verwezenlijken.

Neem die vaardigheden en maak er een tabel van. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet, dus verspil je tijd niet aan het ontwerp.

Alles wat je nodig hebt zijn 3 kolommen:

 • De kolom met de vaardigheden die je wil leren
 • Een kolom voor Actie
 • Een kolom voor Vooruitgang

In de kolom Actie vermeld je elke stap die je kunt bedenken om die vaardigheid te leren. Vind een cursus, schrijf je in, doe kleine projecten, lees boeken – wat er ook voor nodig is. Onderzoek dit. Het hoeft niet moeilijk te zijn om dit samen te stellen.

Zet in de kolom Vooruitgang een schatting van hoe dicht je bij de voltooiing van elk van die stappen bent.

Deze tabel is nu je gids om die vaardigheden te verwerven. Bekijk ze elke week. Beslis aan welke stappen je elke week gaat werken. En doe het. Werk je vooruitgang bij. Herhaal. Zo simpel is het.

psio-bril-lumino-therapie

Stap 4. Onderneem onmiddellijk actie

Door meteen een paar dingen van de lijst af te vinken, krijg je motivatiebrandstof voor later.

We zijn nu in de categorie “dingen die je onmiddellijk kunt doen” van je masterlijst. Dit zijn de dingen die je eigenlijk nu al zou kunnen doen.

Er is niets dat je tegenhoudt, maar om de een of andere reden heb je ze nog nooit echt gedaan.

Pak gewoon een blad papier of een tekstbestand en schrijf op welke van die directe dingen je de komende maand gaat doen.

Onthoud dat ze klein kunnen zijn. Misschien kosten ze helemaal niet veel moeite.

Enkele van de onmiddellijke taken van de lijst kunnen bijvoorbeeld zijn “beginnen met het lezen van Zeg me dat ik oké ben” en “een PSiO bestellen“. Uiterst beheersbaar, zeer doenbaar.

Waarom heb je best een aantal onmiddellijke acties? Omdat dat je motiveert. Het zal je in staat stellen om meteen wat dingen van je masterlist af te vinken, en door dat te doen wordt het hele project een stuk minder intimiderend. Dat is een goede zaak.

Als je jouw directe taken in kaart hebt gebracht, prik dan een aantal data. Zet ze in je agenda. Zorg dat ze gebeuren.

Stap 5. De dingen waar je tijd voor nodig hebt

Dit zijn die dingen waar je absoluut de vaardigheden en de middelen voor hebt – maar waar je gewoon nog niet aan toe ben gekomen.

Als je niets van je lijst zou verwezenlijken, en je zou terugkijken op je leven, dan zijn dit de dingen waar je je het slechtst over zou voelen.

Omdat ze zo mogelijk waren! Ze lagen binnen je bereik… maar dan keek je naar Netflix of kattenstories op Instagram in de plaats.

Tijd opzij zetten is niet makkelijk. We hebben allemaal zoveel aan ons hoofd dat het bijna onmogelijk is om wat meer tijd uit onze dagen te halen.

Maar het is mogelijk. Als je streng zou zijn, zou je dingen vinden die je elke dag doet en die de tijd verspillen die je kan gebruiken om iets geweldigs te doen.

coach lifecoach doelen foto vrouw geluk

De beste manier om erachter te komen waar je tijd verspilt met dingen die je niet eens plezant vindt, is door een dag (of 7 dagen) gedetailleerd te noteren wat je doet. Onderzoek wat opvalt en wat je zou kunnen inruilen voor betere manieren om je tijd te besteden.

Doe het een keer per maand opnieuw. Maak de balans op van je gewoonten en de manier waarop je je tijd besteedt. Kijk of er iets verandert, en waarom. Dit is jouw evoluerende tijdslogboek.

Let op – ik zeg niet dat je elke dag de hele dag productief moet zijn. Ik kijk ook naar Netflix en scroll ook wel eens door Facebook en Instagram.

Wat ik wil zeggen is dat iedereen wel eens zinloze dingen doet die ze niet eens plezant vinden, maar die een gewoonte zijn geworden. We doen het allemaal regelmatig. En als we daarmee ophouden, hebben we tijd om iets te doen waar we echt om geven.

Tot slot

Dus je hebt je hoofdlijst, de 100 dingen die je gaat doen. Je hebt drie categorieën. Je hebt een tabel met alle vaardigheden die je nodig hebt en hoe je ze gaat leren. Je hebt een detailoverzicht over de manier waarop je je tijd besteedt. En je hebt een kalender met dingen die je meteen gaat doen.

Maak nu van dit alles je dagelijkse routine. Begin elke ochtend met het doornemen van je hoofdlijst. Het lezen van jouw vaardighedenkolom en aanduiden of je bent gevorderd of niet. Evalueren of je je directe taken in je agenda hebt gezet. En het controleren van je tijd logboek.

Als je het een onderdeel maakt van je ochtendroutine, zul je nooit iets uit het oog verliezen.

*****

coach lifecoach doelen foto vrouw doelen opschrijven

Als je iets wilt bereiken, is de beste manier stoppen met dromen. Je concentreren en het behandelen als een project waarvoor je betaald wordt. Een project waar je job van afhangt.

Behandel deze methode als een voorstel. Pas ze aan, verander ze, hergebruik ze op elke manier die je wil.

Als je ervaring hebt met het volgen ervan, hoor ik het graag van je!

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.

P.S. Vind je dit een waardevol artikel, klik dan op een van deze social media-knoppen omdat je zo ook jouw kennissen een plezier doet met deze tips:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.