
Welke gewoonten, tactieken en routines gebruiken de meest succesvolle* mensen om hun topprestaties te bereiken? (*Wat succes ook mag betekenen: je kan een succesvolle moeder, bankier, verpleegkundige, ondernemer, student… zijn)
Dat is iets wat mij echt interesseert. En daarom onderzoek ik al jaren wat ze zeggen en schrijven over hun gewoontes.
Graag deel ik 5 van deze gewoontes die ik heb gevonden. En ik vraag me af welke jij eens wil uitproberen. Laat je ’t me weten in de reacties hieronder?
1. Houd er een bewust ochtendritueel op na
De meeste ochtenden word je wakker en de wereld schreeuwt al tegen je: e-mails, nieuwsberichten, kinderen, to do’s,…. En je hebt je pyjama nog aan!
Dus je begint de dag in reactiemodus. Je volgt geen plan en bereikt je doelen niet, je reageert op alle dingen die de wereld je toewerpt. Maar dat is niet hoe je grote dingen bereikt in het leven.
Veel succesvolle mensen hebben een ochtendritueel dat een vorm van mindfulness inhoudt.
Dat helpt je om meer zelfbewust te zijn van je gedachten en minder emotioneel te reageren gedurende de dag.
Maak je geen zorgen; het hoeft niet moeilijk te zijn om toe te voegen aan je schema. De sleutel is om het zo simpel en makkelijk mogelijk te maken om te starten. Dat kan betekenen dat je ’s ochtends slechts één keer bewust ademhaalt.
2. Negeer de clichés niet
Er zit vaak enorm veel waarheid in clichés. Om af te vallen en in conditie te raken, kan je op zoek gaan naar baanbrekende geheimen en de nieuwste dieetboeken aanschaffen. Maar je kan ook luisteren naar het afgezaagde cliché: eet minder en beweeg meer.
Laat een cliché niet zomaar het ene oor in en het andere oor uit gaan omdat het al zo vaak herhaald is. Want vaak maken we het te ingewikkeld. Vele clichés worden zo vaak uitgesproken omdat ze werken.
Nog clichés nodig? Bekijk het leven van de zonnige kant, na regen komt zonneschijn, en eind goed al goed.

3. Slaap er een nachtje over
Reid Hoffman is de miljardair-oprichter van LinkedIn en één van de medeoprichters van PayPal. Als hij een moeilijk probleem moet oplossen, gaat hij zijn hersenen niet pijnigen om dat te doen.
Hij stelt een vraag, of omschrijft een moeilijke situatie in een dagboek voor hij gaat slapen, laat zijn onbewustzijn dat verwerken en herkauwen, en schrijft er ’s morgens weer over om te proberen een niet voor de hand liggende oplossing te vinden.
4. Ze zijn niet slecht. Ze zijn moe.
Alain De Botton is een gerespecteerd auteur en filosoof. Hij zegt dat we veel te veel geneigd zijn om aan te nemen dat mensen moeilijk doen omdat ze gemeen zijn. Nee, meestal zijn ze moe of angstig of gefrustreerd.
Meestal hebben ze geen agenda tegen jouw belangen. Het kan heel simpel zijn: ze hebben niet geslapen, of er is een leiding gesprongen in hun huis de dag ervoor. Ze hebben ruzie gehad met hun partner.
Schrijf niet aan kwaadwilligheid toe wat kan worden verklaard door onbekwaamheid, drukte, honger, of iets anders. Trek je niet terug in een verhaal dat je jezelf vertelt; observeer werkelijk wat er voor je gebeurt.
Soms zijn we beter af als we mensen gewoon zien als grote kinderen die huilen als ze honger hebben of moe zijn. Als een baby schopt en huilt, zeggen we bijna nooit: “Die baby wil me pesten” of “Ze heeft kwade bedoelingen.”
5. Onthoud de 5 chimpansees theorie
De mensen om ons heen beïnvloeden ons, of we dat nu beseffen of niet.
In de dierkunde blijkt men de stemming en gedragspatronen van elke chimpansee te kunnen voorspellen aan de hand van de vijf chimpansees met wie deze chimpansee het meest optrekt. Kies je vijf chimpansees – of in ons geval mensen in je omgeving – zorgvuldig.
Het idee is dat je emotioneel, lichamelijk, financieel,… het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.
Kijk naar de mensen om je heen. Zijn zij wie je wilt zijn? Want dat is waarschijnlijk wat je zult worden.
En op dezelfde manier, als je kinderen of werknemers hebt, denk na over de invloed die je op hen hebt. Niet je woorden, maar je daden. Want je hebt impact op de wereld door jouw voorbeeld, niet door jouw mening.

Bonustip. Maak een “Succespot”
Onderzoek toont aan dat genieten van de goede momenten een ongelooflijk krachtige geluksverhogende techniek is.
Studies tonen aan dat het vieren van je prestaties cruciaal is om ook in de toekomst te scoren.
Dit is een suggestie: maak een succespot. Schrijf elke dag op een stukje papier iets goeds, vouw het op en doe het dan in de pot. En als je je dan down, onsuccesvol, angstig of wat dan ook voelt, duik in de pot met succes en denk aan al die goede dingen die gebeurd zijn.
Want als je niet kunt genieten van wat je hebt, dan zul je nooit gelukkig worden met wat je krijgt.
Laat je weten welke van deze gewoontes jij gaat uitproberen? En/of deel je ze met mensen in jouw omgeving?
Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.
P.S. Vind je dit een waardevol artikel, klik dan op een van deze social media-knoppen omdat je zo ook jouw kennissen een plezier doet met deze tips:
Ik heb echt genoten van tip 5 en bonus. Te onthouden en toe te passen.
Bedankt Wim!
LikeGeliked door 1 persoon