Dit is hoe je in 2023 gelukkiger wordt, volgens de wetenschap

gelukscoach mental coach loopbaancoach over geluk foto lucht

Aan het begin van het jaar hebben we elkaar weer een gelukkig nieuwjaar gewenst.

Maar hoe doe je dat dan: gelukkiger zijn?

Hier zijn 10 wetenschappelijk onderbouwde manieren om gelukkiger te worden.

1. Ga vaker naar buiten

Uit een onderzoek blijkt dat 20 minuten buiten zijn (liefst bij mooi weer) niet alleen een positieve stemming stimuleert, maar ook het denken verruimt en het werkgeheugen verbetert.

Dit is goed nieuws voor wie zich zorgen maakt over het inpassen van nieuwe gewoonten in een toch al druk schema. Twintig minuten is kort genoeg om buiten door te brengen zodat je het in je woon-werkverkeer of zelfs je lunchpauze kunt inpassen.

2. Lach meer

Glimlachen kan ons een beter gevoel geven, maar het is effectiever als we het ondersteunen met positieve gedachten. Een studie van de Michigan State University suggereert dat medewerkers die glimlachen als gevolg van het cultiveren van positieve gedachten – zoals een fijne vakantie of een muziekoptreden van een kind – hun humeur verbeteren.

Een glimlach is ook een goede manier om het leed te verminderen dat wordt veroorzaakt door een verontrustende situatie. Wetenschappers noemen dit de gezichtsfeedback-hypothese. Zelfs het forceren van een glimlach wanneer we er geen zin in hebben, is voldoende om onze stemming iets op te krikken.

mental coach loopbaancoach gelukscoach foto lachen

3. Breng meer tijd door met vrienden en familie

Niet in contact blijven met vrienden en familie is een van de top vijf spijtbetuigingen van stervenden.

Als je meer bewijs wil dat tijd met vrienden goed voor je is, bewijst onderzoek dat het je ook gelukkiger kan maken.

Sociale tijd is zeer waardevol als het gaat om het verbeteren van ons geluk, zelfs voor introverte mensen. Verschillende studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen met vrienden en familie een groot verschil maakt in hoe gelukkig we ons voelen.

Harvard geluksexpert Daniel Gilbert legt het uit: “We zijn gelukkig als we familie hebben, we zijn gelukkig als we vrienden hebben en bijna alle andere dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, zijn eigenlijk gewoon manieren om meer familie en vrienden te krijgen.”

4. Doe zeven minuten lichaamsbeweging

Denk je dat lichaamsbeweging iets is waar je geen tijd voor hebt? Kijk dan eens naar een zeven minuten durende workout.

Lichaamsbeweging heeft zo’n diepgaand effect op ons geluk en welzijn dat het een effectieve strategie is om depressie te overwinnen. In een studie behandelden drie groepen patiënten hun depressie met medicatie, lichaamsbeweging, of een combinatie van de twee.

De resultaten van deze studie zijn verrassend: hoewel alle drie de groepen in het begin een vergelijkbare verbetering van hun geluksniveau ervoeren, bleken de follow-up evaluaties radicaal verschillend te zijn:

“De groepen werden zes maanden later getest om hun terugvalpercentage te bepalen. Van degenen die alleen de medicatie hadden genomen, was 38% teruggevallen in een depressie. Degenen in de combinatiegroep deden het slechts iets beter, met een terugvalpercentage van 31%. De grootste schok kwam echter van de oefengroep: Hun terugvalpercentage was slechts 9%.”

Maar je hoeft niet depressief te zijn om baat te hebben bij lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging kan je helpen ontspannen, je hersenen en zelfs je lichaamsbeeld verbeteren, zelfs als je geen gewicht verliest.

mental coach beweging loopbaanbegeleiding

5. Slaap meer

We weten dat slaap ons lichaam helpt te herstellen van de dag en dat het ons helpt te focussen en productiever te zijn. Het blijkt dat slaap ook belangrijk is voor geluk.

In NutureShock leggen Po Bronson en Ashley Merryman uit hoe slaap positiviteit beïnvloedt:

“Mensen met slaaptekort blijken moeilijk prettige herinneringen op te kunnen halen, maar ze kunnen sombere herinneringen prima ophalen.”

En hoe goed (en hoe lang) je slaapt, zal waarschijnlijk invloed hebben op hoe je je voelt als je wakker wordt, wat een verschil kan maken voor je hele dag.

6. Help andere mensen

Een van de meest contra-intuïtieve adviezen die ik heb gevonden is dat om jezelf gelukkiger te voelen, je anderen moet helpen. In feite is 100 uur per jaar (of twee uur per week) de optimale tijd die we zouden moeten besteden aan het helpen van anderen om ons leven te verrijken.

Toen onderzoekers meer dan 150 mensen ondervroegen over hun recente aankopen, ontdekten ze dat geld dat werd uitgegeven aan activiteiten – zoals concerten en etentjes in groepsverband – veel meer plezier opleverde dan materiële aankopen zoals schoenen, televisies of dure horloges. Geld uitgeven aan andere mensen, ‘prosociale uitgaven’ genoemd, verhoogt ook het geluk.

In zijn boek Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being, legt professor Martin Seligman van de Universiteit van Pennsylvania uit dat het helpen van anderen ons eigen leven kan verbeteren: ” … wij wetenschappers hebben ontdekt dat het doen van een vriendelijke daad de meest betrouwbare kortstondige toename van welzijn oplevert van alle oefeningen die we hebben getest.”

coach geluk Portugal foto vakantie reis

7. Plan een reis (zelfs als je hem nooit maakt)

In tegenstelling tot het daadwerkelijk nemen van een vakantie, kan het plannen van een vakantie of pauze van het werk ons geluk verbeteren. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Applied Research in Quality of Life toont aan dat de hoogste piek in geluk komt tijdens de planningsfase van een vakantie, omdat mensen genieten van het gevoel van anticipatie:

“In de studie stimuleerde het effect van de anticipatie op de vakantie het geluksgevoel gedurende acht weken. Na de vakantie daalde het geluk bij de meeste mensen snel weer naar het basisniveau.”

Als je nu geen tijd hebt voor een vakantie, of zelfs niet voor een avondje uit met vrienden, zet dan iets op de kalender – ook al is het een maand of een jaar verder in de toekomst. Bij mij staat Portugal alvast weer op het lijstje.

8. Mediteer

Meditatie wordt vaak aangeprezen als een belangrijke gewoonte om je focus, helderheid en aandachtsvermogen te verbeteren, en je kalm te houden. Het blijkt dat het ook nuttig is om je geluk te verbeteren.

In een studie bekeek een onderzoeksteam van het Massachusetts General Hospital de hersenscans van mensen voor en na hun deelname aan een cursus mindfulness meditatie. De studie concludeert dat na het voltooien van de cursus, delen van de hersenen van de deelnemers die geassocieerd worden met mededogen en zelfbewustzijn groeiden, en delen die geassocieerd worden met stress krompen.

Meditatie maakt je geest letterlijk helder en kalmeert je. Het is vaak bewezen dat het de meest effectieve manier is om een gelukkiger leven te leiden.

Studies tonen aan dat we in de minuten direct na het mediteren gevoelens van kalmte en tevredenheid ervaren, evenals een verhoogd bewustzijn en empathie. En onderzoek toont zelfs aan dat regelmatige meditatie de hersenen permanent kan herbedraden om de niveaus van geluk te verhogen.

Het feit dat we daadwerkelijk onze hersenstructuur kunnen veranderen door meditatie was voor mij zeer verrassend, en enigszins geruststellend dat hoe we ons vandaag voelen en denken niet permanent is. Geen zin om een acht weken durende cursus mediteren te volgen? Je kan ook de PSiO opzetten zodat je meteen in een gelukkige stemming komt.

foto knuffel gelukscoach mental coach loopbaancoach

9. Oefen dankbaarheid

In een experiment waarbij deelnemers elke dag noteerden waar ze dankbaar voor waren, verbeterde hun stemming alleen al door deze eenvoudige oefening.

Er zijn veel manieren om dankbaarheid te oefenen, van het bijhouden van een dagboek met dingen waar je dankbaar voor bent, het dagelijks delen van drie goede dingen met een vriend of je partner, of je best doen om dankbaarheid te tonen wanneer anderen je helpen.

10. En de makkelijkste tip van allemaal: word ouder

Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om van nature gelukkiger te worden. Er is nog steeds discussie over waarom dit gebeurt, maar onderzoekers hebben ontdekt dat oudere mensen die foto’s van gezichten of situaties te zien krijgen, de neiging hebben zich meer te concentreren op de gelukkiger gezichten of situaties en minder op de negatieve.

Andere studies hebben ontdekt dat naarmate mensen ouder worden, zij situaties opzoeken die hun gemoedstoestand verbeteren – bijvoorbeeld het vermijden van sociale kringen van vrienden of kennissen die hen zouden kunnen ontmoedigen. Weer ander onderzoek toont aan dat oudere volwassenen leren om verlies en teleurstelling over niet bereikte doelen los te laten, en hun doelen te richten op een groter welzijn.

Dus als je dacht dat oud worden je ellendig zou maken, is het waarschijnlijk dat je een positievere kijk ontwikkelt dan je nu waarschijnlijk hebt.

Hoe tof is dat?

foto Kerstman gelukscoach mental coach zelfvertrouwen loopbaanbegeleider

En om duurzaam te investeren in jouw geluk investeer je best in een professionele coach. Want een geschikte coach kan je bijvoorbeeld begeleiden naar een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
In 2023 onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Wanneer gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt als je deze berichten deelt op sociale media. Dus mocht het mogelijk zijn voor jou, klik dan op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.