Dit zijn de beste momenten van de dag om iets te doen

Beste tijd om iets te doen volgens mental executive loopbaancoach foto vrouw ochtend

Zou je meer uit elke dag kunnen halen als je alles op het optimale moment zou doen?

Aandacht voor jouw lichaamsklok, en de effecten daarvan op jouw energie en alertheid, helpt om het beste tijdstip te kiezen waarop je het beste presteert in specifieke taken, van het oplossen van conflicten tot creatief denken.

De meeste mensen organiseren hun tijd zonder rekening te houden met het natuurlijke ritme van hun lichaam. De eisen van de werkdag, het woon-werkverkeer, sociale evenementen en de planning van de kinderen overheersen vaak. En botsen met het waak- en slaapritme van het lichaam.

Hoe moeilijk het ook kan zijn om jouw dagschema af te stemmen op jouw lichaamsklok, het kan de moeite waard zijn om het te proberen, met enorme voordelen voor jouw gezondheid. Een verstoring van het circadiane ritme is in verband gebracht met problemen als diabetes, depressie, dementie en obesitas, zegt Steve Kay, professor moleculaire en computationele biologie aan de University of Southern California. En rekening houden met jouw lichaamsklok geeft je een voorsprong in het dagelijks leven.

Als het aankomt op denkwerk, bijvoorbeeld, presteren de meeste volwassenen het beste in de late ochtend, zegt Dr. Kay. Als de lichaamstemperatuur ’s morgens vlak voor het ontwaken begint te stijgen en ’s middags blijft stijgen, verbeteren het werkgeheugen, de alertheid en de concentratie geleidelijk. ’s Ochtends een warme douche kan dit proces op gang brengen.

Wat zijn jouw piektijden?

Het vermogen om te focussen en te concentreren begint meestal snel daarna af te nemen. De meeste mensen zijn sneller afgeleid van 12.00 tot 16.00 uur, volgens onderzoek onder leiding van Robert Matchock van de Pennsylvania State University.

De alertheid neemt af na het eten van een maaltijd, ontdekte Dr. Matchock. Slaperigheid piekt ook rond 14.00 uur, wat volgens sommigen een goed moment is voor een dutje.

dutje foto mental coach loopbaanbegeleiding

Verrassend genoeg kan vermoeidheid het creatieve vermogen stimuleren. Volgens een onderzoek in het tijdschrift Thinking & Reasoning kunnen de meeste volwassenen problemen die een open denkproces vereisen het best ’s avonds aanpakken als ze moe zijn.

Toen 428 studenten werd gevraagd een reeks van twee soorten problemen op te lossen, die ofwel analytisch ofwel creatief denken vereisten, waren hun prestaties bij het tweede type het best op niet-piekmomenten van de dag wanneer ze moe waren, volgens de studie geleid door Mareike Wieth, van Albion College in Michigan. Vermoeidheid, zegt Dr. Wieth, kan de geest vrijer laten dwalen om alternatieve oplossingen te onderzoeken.

Wanneer best werken, bewegen en eten?

Natuurlijk is niet elke lichaamsklok hetzelfde. Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen werken volgens een van de twee verschillende chronotypen: ochtendmensen worden vroeger wakker en gaan vroeger slapen en zijn het meest productief vroeg op de dag. Avondmensen worden later wakker, beginnen trager en pieken ’s avonds.

Online communiceren met vrienden en collega’s heeft zijn eigen optimale cycli, zo blijkt uit onderzoek. E-mails vroeg op de dag versturen helpt om de inbox-drukte voor te zijn; berichten die heel vroeg ’s ochtends verstuurd worden, hebben de meeste kans om gelezen te worden, zegt Dan Zarrella, social-media wetenschapper voor HubSpot, een online marketingbedrijf, op basis van een studie van miljarden e-mails. “E-mail is een beetje als de krant. Je bekijkt het aan het begin van de dag,” zegt hij.

Wanneer je een tijdstip kiest om te sporten, kan je jouw resultaten verbeteren door op jouw lichaamsklok te letten. Fysieke prestaties zijn meestal het best en het risico op blessures het kleinst tussen 15.00 en 18.00 uur, aldus Michael Smolensky, adjunct-professor biomedische techniek aan de Universiteit van Texas in Austin.

foto lopen life coach

Spierkracht piekt tussen 14.00 en 18.00 uur tot wel 6% boven het dieptepunt van de dag. Een andere stimulans voor de fysieke kracht komt van de longen, die om 17.00 uur 17,6% efficiënter functioneren dan ’s middags, volgens een onderzoek onder 4.756 patiënten onder leiding van Boris Medarov, professor in de geneeskunde aan het Albany Medical College in New York.

De oog-handcoördinatie is het best aan het eind van de middag, dus dat is een goed moment voor padel of frisbee. En gewrichten en spieren zijn ’s avonds tot 20% soepeler, wat het risico op blessures verlaagt, aldus Dr. Smolensky.

Is er een beste tijd om te eten?

Om te voorkomen dat je kilo’s aankomt, zeggen deskundigen, beperk je voedselconsumptie best tot je uren van piekactiviteit. Een studie in Cell Metabolism legde een verband tussen verstoring van de lichaamsklok en gewichtstoename. Onderzoekers zetten twee groepen muizen op hetzelfde calorierijke dieet. De ene groep mocht op elk moment eten; de andere groep mocht alleen eten tijdens een periode van acht uur wanneer ze normaal wakker en actief waren. De muizen die alleen aten wanneer ze actief waren, waren 40% magerder en hadden een lager cholesterolgehalte en een lagere bloedsuikerspiegel. Hoewel er meer onderzoek nodig is bij mensen, zegt Dr. Kay, suggereert het onderzoek dat “we niet alleen zijn wat we eten, we zijn wanneer we eten”.

En het is bijna altijd een goed moment om te investeren in jezelf via een professionele coach. Want een geschikte coach kan je bijvoorbeeld begeleiden met time management, in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Wanneer gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt als je deze berichten deelt op sociale media. Dus mocht het mogelijk zijn voor jou, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.