Te veel werk? Zo ga je ermee om

teveel werk loopbaancoachBen jij een van de vele mensen die klagen dat ze overwerkt zijn, overladen met een berg taken en gestresseerd?

Ook al werken deze mensen elke dag keihard, ze hebben het gevoel dat ze niet echt vooruit geraken. De taken blijven zich opstapelen.

Wat kan je doen als je je in deze situatie bevindt?

Dit is een plan in 7 stappen om het probleem op te lossen.

1. Stel prioriteiten, stel prioriteiten, stel prioriteiten

Herbekijk jouw to-dolijstje elke dag. Welke dingen zijn écht belangrijk en moeten op korte termijn afgewerkt raken? Pak deze dingen elke dag als eerste aan. Heel efficiënte mensen plannen hun werk en maken dan werk van hun planning. Ze zorgen ervoor dat ze eerst aan de meest kritische taken werken en ze laten zichzelf niet toe om afgeleid te raken door minder belangrijke kwesties.

2. Stem jouw prioriteiten af met jouw leidinggevende

Ben je werknemer, bespreek dan geregeld jouw werklast en jouw doelstellingen samen met jouw leidinggevende. Bepaal samen wat de topprioriteiten zijn. Eenmaal hij of zij akkoord is met jou kan je iets zeggen in de trant van “Ik ben blij dat we akkoord zijn. Ik ga deze dingen prioriteit geven en afleveren, en dat wil zeggen dat ik iets minder belangrijke taken zal moeten delegeren of niet doen.”

Je kan dan enkele van de minder belangrijke taken bespreken die jou afremmen. Als het mogelijk is, bereik dan een akkoord over een aantal oplossingen met jouw leidinggevende. Kan je bepaalde taken delegeren of overdragen aan anderen? Zijn er dingen die niet geklasseerd of gerapporteerd moeten worden of bepaalde vergaderingen die ook zonder jou kunnen? Bespreek deze dingen openlijk.

3. Kom vroeg maar vertrek op tijd

Tracht vroeg op het werk te zijn vooraleer andere mensen en hun afleidingen arriveren. Dat is een goede periode om aan jouw topprioriteiten te werken. Je zal meer bereiken gedurende één uur ’s ochtends, wanneer je nog fris bent, dan gedurende twee uren ’s avonds wanneer je uitgeput bent. Tracht wanneer mogelijk op het gewone uur naar huis te vertrekken – je hebt er nood aan om jouw vrienden en gezin te zien en voldoende slaap te genieten. Dus vermijd werken op kantoor in de avonduren zoveel je kan.

4. Zeg neen

Stop met het doen van activiteiten die minder waarde toevoegen. Veel mensen verspillen tijd aan triviale kwesties. Dus stop met het bijwonen van vergaderingen waar niet veel gebeurt of waar je weinig waarde toevoegt; vraag gewoon of je achteraf het verslag kan lezen. Verwijder jouw mailadres van distributielijsten die voor jou geen belang hebben. Aanvaard geen extra werk tenzij je weet dat het belangrijk en de moeite waard is. Ga niet zomaar akkoord met àlle verzoeken, en daag mensen uit: hebben ze écht nood aan de dingen die ze jou vragen? Wees niet agressief maar wees ook geen voetveeg: jouw tijd is waardevol en collega’s moeten dat weten.

5. Maak ruimte vrij

Maak tijd vrij in jouw dag voor belangrijke activiteiten door jouw gsm af te zetten en jouw e-mailprogramma te sluiten. Maak duidelijk dat je niet gestoord wil worden. Ga niet multitasken. Concentreer je gedurende bijvoorbeeld één uur om één heel belangrijke taak gedaan te krijgen. Wanneer het nodig is, kan je dit ’s ochtends vroeg doen of door thuis te werken.

6. Neem jouw vakantie op

Het lijkt alsof men op het werk niet zonder jou kan. Maar ze kunnen dat wel. Dwing jezelf om jouw vakantie op te nemen – je bent het verschuldigd aan jezelf, jouw partner en jouw gezin. Het zal je goed doen en misschien wel de collega’s op het werk meer waardering bijbrengen voor het werk dat je doet.

7. Maak promotie of maak dat je weg bent

Is het echt niet houdbaar, dan is een van de manieren om uit de huidige situatie te geraken promotie maken. Netwerk met mensen die zich hoger in de hiërarchie bevinden of in andere delen van jouw sector. Ga naar conferenties en meetings in jouw branche. Verhoog jouw profiel. Zie je geen enkele mogelijkheid om vooruitgang te boeken in jouw loopbaan in jouw huidige sector/type job kijk dan eens uit naar opportuniteiten elders.

Het is okee om hard te werken op voorwaarde dat het ergens toe leidt. Je moet jouw waarde maximaliseren op het werk door tijd te besteden aan de écht belangrijke dingen die enkel jij kan doen. Wees meedogenloos voor minder waardevolle taken: je zal merken dat je heel wat meer gedaan krijgt, je zal meer gewaardeerd worden en je kan weer van je werk genieten.

Bonustip: laat je bijstaan door een loopbaancoach

Wil je tijd maken om de balans op te maken van jouw loopbaan? Of heb je het gevoel dat je je wil heroriënteren? Dan kan je als werknemer/zelfstandige/freelancer genieten van loopbaanbegeleiding. Je krijgt dan inzicht in jezelf, je vaardigheden en talenten en je maakt duidelijk wat je wil in je verdere loopbaan/leven.

Een professionele loopbaancoach – zoals ikzelf – begeleidt jou in jouw zoekproces.

Je kan in Vlaanderen/Brussel gebruik maken van de loopbaancheques van de VDAB: voor een volledig traject (8 uur coaching) investeer je zelf dan slechts € 80. De overheid subsidieert de rest van dit traject ter waarde van € 1100. Voor jou is het dus bijna gratis!

Neem gewoon contact op met mij via mail op wim@wimannerel.be en je krijgt een praktische handleiding waardoor je binnen de 5 minuten een loopbaancheque kan bestellen. Daarna wisselen we eventueel telefonisch of verder via mail wat info uit. Dan volgen 4 coaching gesprekken van 2 uur. Neem gerust contact op als je meer info wil. Woon je te ver van mijn coachingpraktijk in Lokeren, dan kan ik je doorverwijzen naar een loopbaancoach in jouw buurt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe je jouw missie in het leven vindt
Hoe kies je het juiste levensdoel?
Plan jij je leven zoals je vakantie?

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn of Twitter-knop te klikken, omdat zo jouw vrienden en kennissen óók van deze tips kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Loopbaanbegeleiding, Time management en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.