3 tips om meer vertrouwen in jezelf te krijgen

Lifecoach geeft tips voor meer zelfvertrouwenZelfvertrouwen is de belangrijkste voorspellende factor voor succes in het leven.

Want als je iets kan, maar je mist het zelfvertrouwen om het te doen, dan raak je geen stap verder.

Er is ook al heel wat onderzoek rond verricht.

Dit zijn 3 wetenschappelijk ondersteunde tips om meer vertrouwen in jezelf te krijgen.

1. Richt je op leren en bouw kleine succesjes op

Wanneer je gefocust bent op ‘wat kan ik hieruit leren?’, dan wordt fouten maken gewoon een onderdeel van het proces en zal het jouw zelfvertrouwen niet schaden.

Zoals onderzoeker Carol Dweck betoogt: het is belangrijk om een ‘groeimindset’ te hebben. Meet jezelf door de inspanning die je levert, en niet op basis van een vaststaand talent of van resultaten. Simone Biles, de Amerikaanse gymnaste die in Rio vier gouden en een bronzen medaille won, zegt zelfs dat haar doel nooit een gouden medaille was. Haar doel is altijd simpelweg: haar best doen.

Om hun zelfvertrouwen op te bouwen gaan de meeste Olympische atleten zich dus niet in eerste instantie richten op het winnen van een gouden medaille. Ze gaan eerder kleine bereikbare doelen (vaak op weekbasis) stellen. Door deze kleine doelen te bereiken, groeit hun zelfvertrouwen tot wanneer ze niet meer te stoppen zijn en voor de medaille gaan.

Stel daarom geregeld tussendoelen, en bouw kleine succesjes op. Vergeet ze niet te vieren!

2. Omring jezelf met mensen die in jou geloven

Wanneer iemand die jij respecteert jou vertelt dat je goed bezig bent, dan geloof je dat. En wanneer je gelooft dat je het kan, dan zet je je nog meer in. Wanneer anderen in jou geloven, geven ze jou dus een extra duwtje. En dat zorgt ervoor dat je het ook beter gaat doen – en dat geeft jou een reden om meer zelfvertrouwen te hebben.

Deze tip kan je dus ook zelf toepassen op mensen die jou respecteren; wanneer je hogere verwachtingen hebt van iemand, dan ga je die ook anders benaderen. Je geeft bijvoorbeeld een meer uitdagende opdracht. En daarvan gaat die andere meer leren. Bovendien gaat hij/zij ervan uit dat je in hem/haar gelooft door deze opdracht te geven.

Conclusie: de verwachtingen van jouw omgeving hebben een sterke invloed op wat je zelf gelooft dat er mogelijk is. En dat beïnvloedt jouw zelfvertrouwen, de moeite die je doet en de resultaten die je bereikt.

3. Creëer een ritueel

Wat zorgt ervoor dat je je goed voelt, en klaar om erin te vliegen? Een kop koffie? Jezelf voorbereiden en toespreken? Een spelletje spelen op jouw smartphone?

Recent onderzoek van Harvard professoren Michael Norton en Francesca Gino toont aan dat rituelen de kracht hebben om je meer zelfvertrouwen te geven. Mensen die een uitdagende opdracht kregen zoals zingen voor publiek of moeilijke wiskundeoefeningen oplossen, kregen meer zelfvertrouwen wanneer ze daarvoor hun eigen ritueel konden uitvoeren. Vind dus jouw ritueel waardoor je beter gaat presteren.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
De 3 meest gemaakte fouten door wie meer zelfvertrouwen wil
Verhoog je zelfvertrouwen door kleine ‘wins’

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn of Twitter-knop te klikken, omdat zo jouw vrienden en kennissen óók van deze tips kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 3 tips om meer vertrouwen in jezelf te krijgen

  1. shivatje zegt:

    Voor heel wat mensen heel moeilijk. Omdat ze zich laten leiden in het leven en zo het vertrouwen in zichzelf soms ver zoek is.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.