De 3 belangrijkste vragen om jouw doelen te verwezenlijken

Life coach en business coach geeft tips om om jouw doelen te verwezenlijkenCharlotte is een jonge veertiger met spijt.

Spijt dat ze zichzelf nooit de kans heeft gegeven om alles te doen wat ze wou doen toen ze jonger was. Na het secundair ging ze rechten studeren om vervolgens bij een groot bedrijf te gaan werken. Tot grote tevredenheid van haar ouders. Ze maakte de voorbije twintig jaar carrière. Maar toch bleef er iets knagen. En de fun om naar het werk te gaan is er al een hele tijd niet meer.

Het is heel herkenbaar. Heel wat veertigers in onze maatschappij staan ’s ochtends op om met tegenzin naar het werk te gaan.

De oorzaak is dat we een middelen-doel verwarren met een eind-doel. Een einddoel gaat over echt gelukkig zijn, iets nieuws leren, ergens aan bijdragen. Een middelendoel gaat over ergens gaan werken, een goede evaluatie krijgen, een promotie of een bedrijfswagen verwerven.

Om de situatie zoals die van Charlotte te vermijden of terug te draaien, is het belangrijk om dat onderscheid in doelen te maken en om jouw einddoelen te bepalen.

Daarom kan de volgende oefening van 4,5 minuten het volgende decennium in jouw leven veranderen – op het persoonlijke en professionele vlak.

Alle einddoelen vallen in drie domeinen: ervaringen, groei en bijdrage.

Wat wil ik ervaren in het leven?
Hoe wil ik groeien?
Wat wil ik bijdragen?

Geld bijvoorbeeld is een middelendoel. Het is weliswaar belangrijk omdat je ermee bepaalde ervaringen kan kopen.

Maar echte voldoening komt uit groei en bijdrage.

Ga meteen naar jouw einddoelen in plaats van de middelendoelen. Stel jezelf de drie vragen uit deze oefening. Zo word je sneller gelukkiger.

Neem er een chronometer bij: op jouw smartphone bijvoorbeeld of een online timer.

Per vraag neem je 90 seconden om zoveel mogelijk antwoorden op te schrijven. Tijdens die periode moet je niet te veel nadenken. Laat jouw creatieve rechterhersenhelft werken en sluit jouw logische brein af. Blijf schrijven tot de 90 seconden voorbij zijn.

Klaar? Daar gaan we.

1. Ervaringen.
Maak een lijst met alle ervaringen die je uit het leven wil halen. Zodat je aan het eind van jouw leven het gevoel krijgt dat je écht hebt geleefd. Wat zou je echt willen ervaren? Maak geld of tijd geen obstakel. Wat zou je willen bezoeken? Denk ook aan jouw gezondheid en fitheid, liefde, relaties, kinderen. Welke ervaringen wil je delen met je vrienden? Waar wil je jouw vakanties doorbrengen? Met wie?

2. Groei.
Je kan pas echt voldoening halen uit jouw leven als je jezelf ontwikkelt. Maak een lijst. Welke vaardigheden wil je leren? Welke talen wil je beheersen? Welke boeken wil je lezen? Wil je leiderschap ontwikkelen, eerlijkheid, zelfvertrouwen? Denk aan emotionele intelligentie: hoe wil je leren omgaan met stress? Met anderen? Hoe wil je zin geven aan jouw leven, en daarin groeien?  Denk ook hier aan jouw gezondheid en fitheid.

3. Bijdrage.
Maak een lijst van alle manieren waarop je wil bijdragen aan de wereld. Hoe slecht jouw leven ook is, wanneer je denkt aan geven, blijkt dat het leven jou ook terugggeeft. Hoe wil jij bijdragen aan de planeet? Hoe wil je bijdragen aan jouw gezin, jouw vrienden, jouw werk, jouw gemeente, de samenleving, de wereld? Het kan groots zijn, het kan vrijwilligerswerk zijn. Het kan kunst zijn die je voortbrengt. Hoe maak je de wereld een beetje mooier door jouw kennis, liefde, geld, of tijd te investeren? Het kan ook zijn dat je werkt voor een organisatie die bijdraagt aan de samenleving.

Dit zijn de drie belangrijkste domeinen met einddoelen. Wat je nu hebt genoteerd is de sleutel tot geluk en voldoening in jouw privé- én professionele leven.

Ik zou het fijn vinden als je deelt met met welke einddoelen jij bent gekomen. Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Als coach help ik mensen onder meer bij het bereiken van hun einddoelen. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je maakt er hen én mij blij mee.

Verder lezen:
De top 5 redenen waarom mensen hun doelen niet bereiken
Waarom het nooit te laat is om je leven te veranderen
Hoe je van jouw dromen eindelijk doelen maakt (door enkele simpele woorden te veranderen)

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.