Heb je het te druk voor jezelf?

Personal life coach en business coach geeft 3 tips voor wie het te druk heeft voor zichzelf.“Ik ben heel de tijd voor anderen bezig,” zucht Sara. “Voor mijn baas, de klanten, mijn familie en vrienden. Zo verwaarloos ik mijn eigen behoeften. Eigenlijk sta ik zelf maar op het onderste plekje op mijn to do-lijst: ik hoop dat ik nog eens tijd vind om even te pauzeren, een boek te lezen of te gaan sporten. Ik voel me er uitgeput door, door al die vragen van anderen. Hoe meer ik geef, hoe meer anderen lijken te willen. Maar ik wil ze niet teleurstellen.”

Tijd voor zichzelf nemen lijkt geen optie voor Sara: de gedachte eraan doet haar zich schuldig voelen. Hoe kan ze zo egocentrisch zijn om iets voor zichzelf te doen?

Maar voor jezelf zorgen is niét egocentrisch. Al verwarren mensen het vaak. Egocentrisch zijn gaat over krijgen wat je wil zonder dat je rekening houdt met de behoeften van de ander. Vaak zelfs ten koste van de ander.

Zelfzorg is een heel andere energie: je zorgt voor jezelf op een gezonde manier. En een gezonde en gelukkige jij is heel belangrijk omdat jouw energie iedereen beïnvloedt waarmee je in contact komt.

Investeer in jezelf

Hoe begin je daar nu mee, met voor jezelf zorgen?

1. Neem jouw verantwoordelijkheid op. We zijn elk verantwoordelijk voor ons eigen leven en de keuzes die we maken. Daarom hebben we het recht om voor onze eigen behoeften op te komen.

2. Bepaal jouw eigen behoeften en wensen. Identificeer wat belangrijk is voor jou. Deze helderheid helpt je om volgens jouw kernwaarden te leven en jouw best mogelijke leven te creëren.

3. Stel grenzen. Je hebt het recht om neen te zeggen wanneer je dat wil, om voor jezelf te zorgen en om te vragen wat je wil. Grenzen stellen tegenover anderen is belangrijk opdat ze zo weten wat aanvaardbaar is en wat niet. Grenzen helpen jou om jouw authenticiteit en integriteit te bewaken.

Je krijgt maar één leven. Dus zorg voor jezelf.

Want als jij het niet doet, wie dan wel?

Als coach help ik mensen onder meer bij het bepalen van wat ze willen veranderen in hun leven. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

En hoe investeer jij in jezelf? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je maakt er hen én mij blij mee.

Verder lezen:
Geef me eens wat meer zelfwaardering, alsjeblieft!
Waarom je vaker ‘neen’ moet zeggen
Wanneer heb je “genoeg” gewerkt?

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.