Stel SMART-doelen en bereik meer

Personal life coach geeft tips om jouw doelen te stellen en te bereiken.De eerste fundamentele stap bij alles wat je gaat doen is een duidelijk globaal beeld hebben van wat je wil. Doelen stellen om die visie te bereiken is de volgende stap, waarbij je ook meer specifiek bent.

Jouw doelen hebben een directe impact op jouw productiviteit. En hoe je ze stelt maakt al het verschil in de uitvoering. Hoe je jouw leven – persoonlijk en professioneel – leeft is trouwens ook een directe weerspiegeling van de doelen die je jezelf hebt gesteld. Stel je er geen? Dan ondervind je ook daar de gevolgen van!

Doelen geven richting aan je leven want ze helpen je te kiezen.

Wat voor doelen moet je stellen om productiever te zijn? Hoe kan je een doel stellen zodat je in lijn blijft met jouw visie? Er bestaat gelukkig een heel eenvoudige techniek om jou te helpen om doelen te bepalen en te verfijnen, zodat jouw weg naar het bereiken van je doelen duidelijker en beter beheersbaar is.

Wanneer je een degelijke visie hebt voor jouw onderneming of voor iets dat je wil bereiken in jouw leven dan spaar je heel veel tijd, geld en energie uit. Combineer dit met duidelijke doelstellingen en je bent niet meer te stoppen!

SMART doelen: de sleutel tot het stellen van betere doelen

SMART is een afkorting voor de verschillende elementen van een doelstelling. Deze eenvoudige techniek helpt jou om doelen te stellen die werken, die jou inspireren en die ervoor zorgen dat je maximaal gebruik maakt van de middelen die je ter beschikking hebt.

SMART is een heel bekende techniek, maar slechts weinig mensen passen hem ook daadwerkelijk toe. Veel mensen besteden meer tijd aan het kiezen van een nieuwe televisie dan aan het stellen van doelen voor hun leven en werk.

Ik had bijvoorbeeld een doel om een boek te schrijven met de beste strategieën en technieken om meester te worden over jouw tijd. Ik schreef het neer in SMART-vorm en vandaag telt het boek ‘Meer tijd in 12 stappen‘ al de vierde druk.

Wat zijn SMART doelen?

S – Specifiek: Doelen moeten specifiek zijn. Bepaal ze zo gedetailleerd mogelijk. Bijna alsof je stap-voor-stap instructies voor jezelf schrijft. Hoe gedetailleerder jouw doel is, hoe makkelijker het voor jou zal zijn om het pad te zien naar de verwerkelijking ervan.

M – Meetbaar: Je krijgt wat je meet. Welke meeteenheden kan je aan jouw doel toevoegen om het realistischer en meetbaarder te maken? Bij mijn boek ging het om het aantal bladzijden dat ik per week ging schrijven. Hoe specifieker je bent, hoe beter. Ken jouw getallen of de meeteenheden die zinvol zijn voor jouw doel.

A – Aanvaardbaar: Een doel moet aanvaardbaar en bereikbaar zijn. Je moet het kunnen bereiken. Er is geen reden om jezelf een onrealistisch hoog doel te stellen waardoor je bijna zeker gaat falen in het bereiken ervan. Zo saboteer je jezelf alleen maar, en de negatieve gevolgen van het mislukken hebben soms ook invloed op jouw andere doelen.

R – Relevant: Jouw doel moet in lijn liggen met jouw visie. Wat je ook plant, het moet passen bij wie je bent en hoe je in de wereld wil staan. Het doel moet congruent zijn met jouw waarden en principes.

T – Tijdgebonden: Een doel zonder deadline wordt waarschijnlijk nooit bereikt. Al jouw doelen hebben een einddatum nodig. Dit helpt jou ook om tijd in te schatten voor de uitvoering van jouw plan. Want je zal taken in jouw agenda inplannen die je leiden naar het bereiken van jouw doel.

Selecteer vandaag één doel. Gebruik het gratis SMART doelen werkblad: druk het af en vul het zo gedetailleerd mogelijk in. Neem dan jouw agenda en plan de stappen in. Het hoeft (nog) geen megadoel te zijn. Het kan zo eenvoudig zijn als het opruimen van een ruimte/kast of jouw administratie op orde krijgen.

Download hier jouw gratis SMART doelen werkblad.

Als coach help ik mensen onder meer bij het bepalen van wat ze willen veranderen in hun leven. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En welke doelen wil jij bereiken in jouw leven? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?

Verder lezen:
De top 5 redenen waarom mensen hun doelen niet bereiken
Hoe je van jouw dromen eindelijk doelen maakt (door enkele simpele woorden te veranderen)
De verborgen factor in het bereiken van je doelen

Dit bericht werd geplaatst in Coaching. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.