7 manieren om jouw persoonlijke sterktes te vinden

Loopbaancoach geeft tips om jouw sterktes te vinden.Jouw persoonlijke sterktes maken jou uniek als individu. Het is wat jij biedt aan de wereld rondom jou. Maar als je niet bewust bent van jouw persoonlijke sterktes, dan gebruik je ze niet zo volledig als je kan. En dan mis je voldoening in jouw leven en jouw loopbaan. In loopbaanbegeleiding ga ik als coach vaak mee op zoek naar de persoonlijke sterktes van mensen die met vragen zitten over hoe ze hun loopbaan best verder inrichten.

Hier vind je 7 manieren om jouw persoonlijke sterktes te vinden. Sommige werken beter voor jou dan andere, dus kies die manieren die jou het meest aanspreken.

1. Wat geeft jou energie?

Denk eens aan activiteiten en vaardigheden die jou in een staat van ‘flow’ brengen: de tijd vliegt en je voelt je verdiept in wat je doet. Kijk eens naar wat je moet kunnen om deze taken te doen. Dat geeft jou aanwijzingen over jouw persoonlijke sterktes.

2. Waar geniet je van?

De activiteiten die je graag doet, geven je vaak een aanwijzing over de vaardigheden die je hebt. Welke patronen of vaardigheden zie je bij de activiteiten waar je van geniet?

3. Welke kwaliteiten vind je in jezelf?

De kwaliteiten die je bij jezelf herkent, geven jou een een indicatie van jouw persoonlijke sterktes. Stel dat je van jezelf merkt dat je je een doel stelt en doorzet, dan kan één van jouw persoonlijke sterktes discipline of vastberadenheid zijn.

4. Wat maakt je trots?

Denk eens aan drie momenten in je leven waarop je je echt trots voelde op de manier waarop je handelde of reageerde. Wat precies aan jouw handelen maakte dat je je trots voelde?

5. Wat zegt jouw omgeving?

Omdat jouw eigen sterke punten vaak heel evident zijn voor jezelf, is het soms moeilijk om ze zelf nog te zien. Vraag daarom aan vrienden, familieleden of collega’s die je vertrouwt wat zij denken dat jouw sterke punten zijn. En luister ook eens naar dagdagelijkse feedback van anderen. Waarvoor zijn ze jou dankbaar bijvoorbeeld?

6. Wat voor werk doe je en wat maakt je goed in dat werk?

Bedenk eens waarvan je geniet in jouw werk en waarom. Geniet je nergens van? Bedenk dan wat er ontbreekt.

7. Wie zijn je rolmodellen? Welke sterke punten bewonder je in hen?

Heb je rolmodellen in jouw werk- en persoonlijke leven? Dan kunnen ook die aanwijzingen geven over jouw eigen persoonlijke sterktes.

Uiteraard kan je ook terecht bij een loopbaancoach. Die beschikt over specifieke tools om jouw sterke punten boven water te halen.

Hoe achterhaal jij jouw persoonlijke sterktes? Deel het in de reacties hieronder of stuur me een persoonlijk berichtje.

Als coach begeleid ik mensen ondermeer met het vinden van antwoorden op loopbaanvragen en uitdagingen in het privé- en werkleven. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je doet er hén én mij een plezier mee.

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
9 tips om gelukkig te zijn op je werk
3 signalen dat je in de verkeerde job zit. En wat je eraan kunt doen (zonder ontslag te nemen).

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.