Overwin jouw angsten in 5 stappen

Lifecoach en business coach leert hoe ik mijn angsten overwin.Iris is enkele maanden geleden een eigen zaak opgestart. Meteen doken angsten op en vroeg ze me haar te begeleiden als coach. Ze wou snel technieken leren om door haar angsten te breken, en zo haar zaak effectief uit te bouwen en vooruit te komen. Anders zou haar droom spoedig eindigen.

Wanneer je buiten jouw comfortzone gaat, zullen er altijd angsten zijn, zoals bij Iris bij het opstarten en uitbouwen van haar onderneming. Dat is op zich niet slecht. Angst is eigenlijk essentieel: het is een overlevingssignaal en houdt ons in leven wanneer er echt gevaar dreigt.

Wil je nooit meer angst voelen? Dat is niet realistisch. In de plaats daarvan moet je angst recht in de ogen kijken en zeggen dat ze uit de weg moet gaan. Op verschillende momenten in je leven voel je die angst, maar die moet jou daarom nog niet tegenhouden.

Want angst kan jou van jouw dromen afbrengen. Ze kan je tegenhouden om het leven te leiden dat je wil, om de dingen te doen die je verlangt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Een van de grootste fouten die je kan maken is de angst altijd geloven. Want angst kan écht of ingebeeld zijn, en jouw lichaam maakt het onderscheid niet. Ingebeelde angst heeft geen band met de werkelijkheid, ze komt voort uit jouw overtuigingen en jouw perspectief op de wereld.

Wat kan je doen om jouw angst te overwinnen?

1. Vraag je af welk deel van de angst rationeel is en welk deel irrationeel.
Als jouw angst rationeel is, wat kan je doen om ze te verminderen? Als jouw angst irrationeel is, heb je een ander perspectief op de situatie nodig.
Rob is bijvoorbeeld bang om voor een publiek te spreken.
Rationeel: Ik ga mijn tekst vergeten, het materiaal gaat niet werken,…
Wat kan Rob doen? Zijn speech 10 keer inoefenen zodat hij hem niet vergeet. Vroeger op de locatie aankomen om alles uit te testen zodat het werkt. Een plan B klaarhebben voor wanneer het materiaal niet werkt, enzovoort.
Irrationeel: Iedereen gaat me uitlachen.
Wat kan Rob doen? Een ander perspectief aannemen: ‘mensen zijn niet zo wreedaardig’. Het is normaal om angst te voelen om belachelijk over te komen, maar focus je daar niet op. Leer manieren om meer zelfvertrouwen te voelen en om te gaan met belemmerende overtuigingen.

2. Wat is het ergste/beste dat er kan gebeuren?
Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Vraag je dat eens af. En wat zal er dàn gebeuren? En wat gebeurt er dàn? Als we echt kijken naar het ergste dat er kan gebeuren, realiseren we ons dat het vaak nog wel meevalt.
Focus dan op wat het beste is dat er kan gebeuren. Zorg dat je helder ziet welke voordelen je hieruit haalt.
Wanneer je over het ergste en het beste duidelijkheid hebt, raak je vanzelf gemotiveerd om verder te doen. Want het beste is bijna altijd duizend keer beter dan het ergste.

3. Daag je eigen gedachten uit.
Meestal geloof je jouw eigen gedachten alsof ze waar zijn. En erger, je handelt er ook naar. Maar jouw gedachten komen voort uit jouw overtuigingen, en die zijn vaak gevormd onder invloed van familie, vrienden en andere bronnen. Je hebt overtuigingen gevormd die jou ondersteunen en andere die dat niét doen. Als je jouw gedachten niet uitdaagt en ze zomaar aanvaardt als de waarheid, dan saboteer je jezelf. Dus vraag je af: is dit een feit of een overtuiging? Als het een overtuiging is, daag die dan uit wanneer ze jou niet ondersteunt.

4. Visualiseer jouw gewenste resultaat.
Jouw brein reageert het best op beelden. En als je geen beeld hebt van hoe je wil dat iets wordt, dan zal jouw brein geneigd zijn om zelf een scenario te verbeelden, vaak een negatief.
Ga 5 minuten rustig alleen zitten en stel je het resultaat voor dat je wil bereiken, in heldere kleuren. Hoor de woorden die je wil horen, voel wat je wil voelen. Maak dit beeld levendig. Zo zal jouw geest onmiddellijk rustiger worden. Probeer het meteen eens uit!

5. Praat erover.
We hebben allemaal angsten en er is heel wat hulp en advies voor jou. Lijd niet in je eentje. Wanneer je praat over jouw angsten zoals Iris deed, laat je de negatieve energie los en voel je je beter. Je merkt dat je veel meer kracht in jezelf hebt dan je dacht. Het is beter om nu jouw angsten te overwinnen en te genieten van jouw resultaten dan dat je jouw dromen opgeeft en daar later spijt van hebt.

Welke angsten houden jou vandaag tegen, en hoe ga je ermee om om ze te overwinnen? Deel het in de reacties hieronder of stuur me een berichtje.

Als coach begeleid ik mensen met het vinden van welke angsten en overtuigingen hen belemmeren, en met het installeren van stimulerende overtuigingen, zodat ze in actie komen om zo levensdoelen te bereiken en meer geluk en voldoening te ervaren. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je doet er hén én mij een plezier mee.

Lees verder:
Waarom angst wel goed is voor jou
Hoe overwin ik die vervelende piekergewoonte?
Bang om te falen?

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overwin jouw angsten in 5 stappen

  1. dutchmoonnl zegt:

    Dit is op Dutch Moon herblogden reageerde:
    Hier hebben we allemaal wel last van op z’n tijd.

    Heldere tips die je op weg helpen !!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.