5 eenvoudige stappen om slimme actie te nemen

Coach geeft tips om slimmer te werken“Om dingen gedaan te krijgen moet je gewoon hard werken. Alles geven!” hoor je soms zeggen. Ik ga daar niet mee akkoord. Want dit advies heeft ook zijn zwakke kanten. Hard werken kan er zelfs voor zorgen dat je je doel niet bereikt en dat je – als je niet oplet – jouw energieniveau op termijn naar nul ziet gaan.

Het nadeel van hard werken

Het grote probleem met dat ‘hard werken’ is dat als je hard werkt, je snel opgebrand raakt. Je houdt jezelf druk bezig, maar daarom ben je niet noodzakelijk zinvolle dingen aan het doen.

Als zelfstandig ondernemer wil je jouw zaak bijvoorbeeld promoten op zoveel mogelijk sociale media. Je neemt massieve actie, maar krijg je ook resultaten? Focus je op jouw doelpubliek of gewoon op ‘iedereen’?

In plaats van hard te werken en in het wilde weg te schieten, kan je beter focussen op enkele kanalen die gerelateerd zijn aan jouw niche en die gebruikt worden door jouw doelpubliek. Niet alleen zal de impact veel groter zijn, je zal ook minder stress ervaren én tijd besparen.

Het voordeel van slimme actie

Slimme actie nemen betekent focussen. Het gaat om jouw ‘waarom’: waarom neem ik precies actie? Je bent dus niet alleen druk bezig, maar je hebt doelstellingen en jouw actiestappen zijn daaraan gekoppeld.

Slimme actie is ook motiverend: je weet dat je niet aan het uitstellen bent en dat verhoogt jouw zelfvertrouwen. Je ziet sneller resultaten, waardoor je zelfs meer actie neemt. En slimme actie betekent ook tijd besparen en minder stress. Logisch, want je focust op heel specifieke acties. De rest laat je gewoon vallen.

Hoe doe je dat: slimme actie nemen?

1. Bepaal het hoofddoel dat je wil bereiken. Als je actie onderneemt, moet je weten waarom.

2. Bepaal deeldoelen en tijdslimieten. Om je op het goede spoor te houden, moet je jouw grote doel opsplitsen in deeldoelen. Zo ken je de mijlpalen die je wil bereiken en kan je beter zien dat je vooruitgang maakt.

3. Elimineer en delegeer. Hou je niet bezig met taken die niet essentieel zijn of niet jouw specialiteit zijn. Toen ik een boek schreef, heb ik dat niet zelf opgemaakt. Ik heb me gefocust op de tekst, terwijl de vormgeving in handen was van iemand die daar wél kaas van heeft gegeten.

4. Neem actie! Slimmer werken in plaats van harder werken, houdt nog altijd in dat je actie onderneemt. Al is het dan enkel die actie die essentieel is. Blokkeer je agenda, zorg dat je niet afgeleid wordt en kies de juiste plek uit om je werk te doen.

5. Volg je eigen vooruitgang op en stuur bij indien nodig. Alles gaat niet altijd zoals gepland. Of soms verlies je je grote ‘waarom’ uit het oog. Plan daarom op regelmatige tijdstippen een moment in waarop je jouw vooruitgang checkt: ben je goed bezig? Of is er bijsturing nodig?

Door deze slimme actiestappen boek je écht vooruitgang in het bereiken van doelen die echt belangrijk voor je zijn.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Alvast bedankt voor jouw reactie, of voor het delen van deze tips met één iemand uit jouw vriendenkring.

Lees ook 7 manieren om gefocust te blijven op je werk
En lees Hoe krijg je beweging in je plannen?

Dit bericht werd geplaatst in Business Coaching, Coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.