Waarom een Gedaan-lijst beter werkt dan een To-do-lijst

Personal life coach en business coach geeft tips om meer gedaan te krijgen met jouw to-do-lijst.Jouw to-do-checklist werkt niet voor complexe projecten of weinig concrete activiteiten. Bovendien kan het dat je ’s morgens iets op je to-do-lijst schrijft dat ’s middags al achterhaald is. En tegen het einde van de dag is jouw to-do-lijst vaak al helemaal vervreemd van wat er effectief gedaan moet worden.

Het is o zo makkelijk om dat kleine to-dootje te doorkruisen. Maar wat met de grotere taken? Als kleine items op jouw to-do-lijst heel makkelijk zijn om te doen, dan zullen het ook die kleine, minder belangrijke, items zijn die gedaan worden.

En het ergste van al: een to-do-lijst leidt heel vaak tot frustratie, nodeloze stress, een gevoel van de controle kwijt te zijn. Soms lijkt het alsof de to-do-lijst jou controleert in plaats van dat jij de to-do-lijst controleert.

Krijg dingen gedaan met een Gedaan-lijst

Ik zeg niet dat je jouw to-do-lijstje maar in de prullenmand moet gooien. Maar ik nodig je wel uit om te experimenteren met een Gedaan-lijst.

Een to-do-lijst kan je motiveren door je stap voor stap dingetjes te laten doen. Maar een Gedaan-lijst motiveert jou nog veel sterker door het eenvoudige feit dat je dingen gedaan hebt. Het zijn geen ontastbare doelen of wensdromen meer maar echte resultaten. Resultaten die je een positief gevoel en energie geven. Net omdat je iets bereikt hebt wil je verderdoen.

Een Gedaan-lijst geeft je perspectief, en laat je toe om terug te kijken op jouw dag en jouw verwezenlijkingen te vieren.

Ik gebruik een to-do-lijst om te plannen en de mogelijkheden in te schatten voor een dag, en mijn Gedaan-lijst voor uitvoering en feedback over wat ik bereikt heb. Samen vormen ze een mooi evenwicht voor meer productiviteit. Ik merk patronen op: wat stond er op mijn to-do-lijst dat niet gedaan is geraakt bijvoorbeeld. Zo leer ik ook betere to-do-lijstjes te maken.

Sinds een paar jaar gebruik ik voor mijn Gedaan-lijst de gratis tool iDoneThis: elke dag krijg ik een mailtje dat me vraagt om te reply’en met wat ik gedaan heb. Ook handig: het verzamelt al jouw “gedaans” in een handige kalender. Zo kan je altijd terugkijken op wat je allemaal gedaan hebt.

Je kan ook gewoon een blad gebruiken met links jouw to-do-lijst en rechts ernaast jouw Gedaan-lijst. Hetzelfde kan je natuurlijk digitaal doen in een programma zoals Evernote. En waarom geen dagboek bijhouden: je kan dan extra reflecteren op wat je bereikt heb. Een coachee van me schrijft elke dag een blog met wat ze die dag bereikt heeft.

Wat werkt voor jou? Laat het me weten.

Meer lezen?
De 10 toptips om meester te worden van jouw to do-lijst
5 + 1 dingen waarmee je vandaag nog wil stoppen
Boost je productiviteit in 7 keer 10 minuten

Wil je dit jaar écht werk maken van jouw time-management?
En meer tijd vrijmaken voor wat belangrijk is voor jou?
Lees dan “Meer tijd in 12 stappen”: bestel jouw exemplaar via deze link.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Waarom een Gedaan-lijst beter werkt dan een To-do-lijst

  1. Charlotte De Mey zegt:

    Dag Wim,

    We hebben elkaar al een hele poos niet meer gezien en gesproken. Maar ik lees met aandacht je artikels. Bedankt voor de fijne lectuur. Persoonlijk ben ik een grote fan van dagboeken. Ik schreef er ook reeds een artikel/blogpost over naar mijn volgens http://charlottedemey.be/da-vinci-munch-en-warhol-achterna-in-je-dagboek-2/

    vele groetjes Charlotte De Mey

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.