Voel je 25% gelukkiger op 5 minuten

Coach geeft tips over geluk en dankbaarheidWeet je nog dat je een promotie kreeg op het werk en je een nieuwe auto aanschafte, en je je sindsdien altijd gelukkig voelde?

Nee? Ik ook niet.

Zo werkt het inderdaad niet. We kopen dingen, we bereiken doelen, we verwennen onszelf – maar een blijvend geluksgevoel geeft dat niet.

Wat werkt er dan wel? Volgens wetenschappelijk onderzoek is het antwoord: dankbaarheid.

Niet gelukkig zijn komt vaak neer op een of andere vorm van angst: angst om niet genoeg te hebben, angst om niet goed genoeg te zijn.

Je kan je bijvoorbeeld ellendig voelen op het werk omdat je bang bent dat je je job niet aankan en dat je ontslagen wordt. Je aarzelt bijvoorbeeld al een jaar om een eigen onderneming op te starten omdat je bang bent dat klanten jou niet professioneel genoeg gaan vinden. Als iemand jou de pas afsnijdt in het verkeer en je wordt boos omdat die jou in gevaar heeft gebracht, dan is dat ook angst.

Maar dankbaarheid gaat in tegen die angst. Als je jezelf kan trainen om meestal in een staat van dankbaarheid te zijn, dan kan je jouw angst sterk verminderen en jezelf openstellen voor geluk.

De simpele techniek
En dat trainen van jezelf is eigenlijk niet zo moeilijk. Elke nacht voordat je gaat slapen, maak je een lijstje van vijf dingen waarvoor je dankbaar bent.

Het lijkt nogal vreemd of bizar in het begin, maar iedereen kan vijf dingen bedenken. Je kan dankbaar zijn voor je gezin, voor een zonnige dag, een lekkere maaltijd, jouw gezondheid, jouw beste vriendin, een nieuw inzicht of een speciaal moment. Zelfs als het slecht met je gaat, kan je nog dankbaar zijn voor het feit dat de dingen niet nog slechter gaan.

Het is niet nodig om te censureren of te corrigeren. Of de zaken op jouw lijst nu zo diep zijn als de liefde van een ouder voor een kind, of zo frivool als mijn liefde voor chocolade, het belangrijkste is dat je minstens vijf dingen vindt waarvoor je dankbaar bent.

Het duurt niet lang vooraleer je een effect merkt. In een studie bleken deelnemers 25% gelukkiger na twee weken deze oefening te doen.

Waarom werkt deze techniek?
Door dagelijks een dankbaarheidslijstje te maken, herschool je jouw brein om positieve dingen op te merken. We komen elke minuut van ons leven zoveel informatie tegen, dat ons brein het meeste ervan moet filteren. Stel je voor dat je elke tik van de klok of elke voetstap zou opmerken, je zou er gek van worden. Maar wanneer je een nieuw woord leert, zie of hoor je dat woord plots overal. Omdat het nu het etiket ‘belangrijk’ heeft, merkt jouw brein het op in plaats van het op de achtergrond te laten.

En van dat effect kan je profiteren. Door jouw dagelijkse dankbaarheidslijst te maken, zit jouw brein op de uitkijk om dingen te vinden waarvoor je dankbaar kunt zijn. En al gauw begin je die overal op te merken.

Meer en meer merk je positieve ervaringen op terwijl ze gebeuren, en voel je je ook dankbaar op het moment zelf. En nadien geniet je er opnieuw van terwijl je eraan terugdenkt en ze op je lijst zet.

In een andere studie maakten de deelnemers slechts gedurende één week een dagelijks lijstje. Tegen het einde van de week toonden ze al meer geluk en minder depressiviteit, en bovendien voelden ze zes maand later nog steeds de positieve effecten.

En jij? Wil jij deze eenvoudige techniek om je beter te voelen eens een week uitproberen: gewoon elke dag 5 lijntjes schrijven? Hoe zou het zijn om meteen al eens te noteren waar je op dit moment dankbaar voor bent?

Nog niet overtuigd dat er heel wat is om dankbaar voor te zijn? Bekijk dan deze video van 4 minuten.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.