3 redenen waarom positief denken niet werkt (en wat je best in de plaats doet)

Coach vertelt waarom positief denken en The Secret niet werktHeb je dat ook soms: je bent aan het worstelen met een probleem of een doel dat je wil bereiken, en de mensen rondom jou zeggen ”Gewoon positief denken!”?

Goed bedoeld advies natuurlijk. En je bent die mensen vaak dankbaar voor de aanmoediging.

Alleen denk je stilletjes bij jezelf: “Wat ben ik daar eigenlijk mee?”

En je hebt gelijk! Positief denken of “The Secret” toepassen (onder de vorm van de Wet van Aantrekkingskracht) is heel populair tegenwoordig. Maar feit is dat alleen positief denken jou geen resultaten oplevert. Of je nu een marathon wil uitlopen, of je inkomen wil verdubbelen.

Ik zal je vertellen waarom positief denken alleen jou geen resultaten oplevert. Om jouw grote doelen te bereiken moet je net het grootste deel van je energie focussen op positief doen.

1. Je hebt verantwoording nodig

Zonder dit ingrediënt zal al het positief denken in de wereld jou geen stap verder helpen. Accountability of je verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen is nodig.

Een gouden medaille krijg je niet gratis: jij zal ervoor moeten werken. Je kan je inkomen willen verdubbelen, maar mensen gaan jou dat geld niet zomaar geven omdat je positief denkt. Je gaat iets waardevols moeten creëren vooraleer je betaald wordt.

Coachingklanten vragen me dikwijls of ik als coach ook hun accountability partner wil zijn. Dat betekent dat ik hen “accountable” of verantwoordelijk ga houden voor de acties die we zijn overeengekomen in het gesprek. Dit is heel nuttig omdat het anders te vrijblijvend blijft. De bedoeling is toch dat jij jouw vooropgestelde doelstellingen bereikt, wat die ook mogen zijn. En het accountability partnership zorgt daarvoor.

2. Je hebt meetbare vooruitgang nodig

Als je een doel wil bereiken, is het essentieel dat je jouw vooruitgang kunt meten. Er is een reeks acties nodig om succes te boeken. Je zet meetbare stappen in de richting van je doel. Je kan elke dag dénken aan hoe fijn het zal zijn om jouw doel te hebben bereikt, en dat houdt je positief bezig, maar dat is nog niet hetzelfde als effectief doen wat nodig is om er te geraken.

Stel dat ik als jouw coach zou vragen:Wat heb je de voorbije twee weken gedaan? Welke stappen heb je gezet?” En jij zou antwoorden “Goh, ik heb niet echt iets concreets gedaan…maar ik heb echt heel veel tijd besteed aan er positief aan te denken…
Dat zou nogal absurd klinken, niet? Maar het geeft wel het belang aan van positief doen ten opzichte van positief denken.

3. Je moet realistisch zijn

Zelfs de meest succesvolle mensen ter wereld ervaren negativiteit in hun leven. Hoeveel energie we ook besteden aan positief denken, er zullen altijd minder leuke dingen voorvallen. Het is naïef om te denken dat we onze problemen positief kunnen “wegdenken.”

Versta me niet verkeerd. Positief denken brengt je heel ver in jouw perspectief verruimen op hoe je je levensdoelen kunt bereiken. Maar als het leven jou citroenen geeft, moet je er limonade van maken. Niet dénken over limonade. Of wensen dat je nooit citroenen kreeg. Limonade maken, dat is positieve actie.

Een doel bereiken in je leven vraagt een serie acties. Zonder actie is er weinig kans dat je succes in je leven zult “aantrekken”. Een positief zelfbeeld is heel gezond. Maar je zult nog altijd energie moeten besteden aan bewegen en verstandig eten om echt gezond te zijn.

Dus de volgende keer dat iemand jou zegt dat je positief moet denken, zeg dan “Je hebt gelijk. En nu ga ik wat limonade maken!”

Vond je deze tips waardevol? Deel ze dan met anderen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op 3 redenen waarom positief denken niet werkt (en wat je best in de plaats doet)

 1. Laure Claeys zegt:

  Zeer motiverend!

  Like

 2. Waar gezegd. Al is voor DOEN meer moed nodig dan voor DENKEN.

  Like

 3. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor je reactie, Marcella. En succes met het DOEN!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.