Hoe ga je om met dominante mensen?

Omgaan met dominant persoonHeb je een dominante baas of collega? Hij of zij is direct, assertief – soms agressief, besluitvaardig, vastbesloten en controlerend. Vaak zijn ze ongeduldig en trekken ze het laken naar zich toe in discussies om hun doel te bereiken. Als coach en als DiSC/Insights communicatietrainer heb ik dikwijls klanten die zich afvragen hoe ze op de meest effectieve manier kunnen communiceren met deze krachtige figuren.

Het is vaak een hele uitdaging, zeker als het om jouw baas gaat. Soms ben je zelfs geneigd om op te stappen. Maar leren werken met dit type persoon is een heel waardevolle vaardigheid. Dus als het voor jou de moeite loont, lees dan deze tips om te overleven en zelfs succesvol te zijn met een dominante baas.

Een eerste belangrijke stap is om het leven eens vanuit hun perspectief te bekijken. Dominante mensen beoordelen anderen op hun competentie en directheid. Ze kijken hoe zelfverzekerd je bent – als je dat niet bent zien ze dat als een zwakte. Vaak testen ze die zelfverzekerdheid al vroeg in de omgang met een ander door deze op een of andere manier uit te dagen. Ze zijn hard voor zichzelf en veronderstellen dat anderen dezelfde gedrevenheid bezitten. Ze hebben de neiging om iedereen af te meten volgens hun eigen standaard van resultaten. Problemen zien ze als interessante uitdagingen, en ze tonen weinig geduld tegenover weerstand of gebrek aan vooruitgang. Dominante mensen schrikken vaak als mensen hun assertieve gedrag persoonlijk nemen. Ze bedoelen het vaak helemaal niet als persoonlijke aanval!

Maar hoe ga je nu best om met dominante mensen?

Ben je zelf een nauwkeurig/nauwgezet persoon, dan kan het omgaan met een dominante persoon heel frustrerend zijn. Omdat ze ongeduldig worden door jouw gedetailleerde vragen, of zelfs omdat ze jou als incompetent zien omdat je hen vragen stelt. Ze zijn gewoon om richting aan te geven op de grote lijnen en jij voelt je daar niet goed bij omdat je zelf de vele ‘gaten’ in het plan moet invullen. Een dominante persoon verstaat vaak niet waarom je niet sneller beslist of sneller van richting verandert.
Tip: beperk jouw vragen tot het minimum en focus je op de grote lijnen. Tracht de details vanuit een andere bron in te vullen. Wees direct in het vragen naar wat je wil en in het uiten van je mening. Focus jouw zelfvertrouwen op wat je wel weet, eerder dan te focussen op wat je nog niet weet. Bekijk de dominante persoon niet als onbekwaam omdat die niet begaan is met details. Hun sterkte en focus ligt op een ander vlak: het grote plaatje. Samen maak je een fijn team!

Ben je zelf een heel sociaal en vlot persoon, dan voel je je gefrustreerd omdat dominante mensen je minder serieus nemen en geen warmmenselijke connectie maken. Je ziet hen als bot en ongevoelig. Je vindt het moeilijk om hun verwachting naar specifieke resultaten in te lossen. Het kan zelfs tot een clash tussen jullie ego’s komen. Wees duidelijk over de waarde die jij brengt aan het team/de relatie. Je kan hen helpen met jouw sterkte: relaties bouwen en dingen gedaan krijgen door anderen.
Tip: begrijp hun behoefte om taken gedaan te krijgen. Tracht meer te luisteren dan zelf te spreken, het loont de moeite.

Ben je zelf een kalm, geduldig en ondersteunend persoon dan is een uur samenzitten met een dominant persoon zo gezellig als een treinramp. Zij zien jouw rustige manier van omgaan als zwak en niet effectief. Je voelt je persoonlijk aangevallen door hun directe aanpak. Het kan heel moeilijk zijn om ze te laten luisteren naar jouw ideeën. Ze hebben weinig geduld met jouw behoefte om veranderingen te beheersen en jouw eigen tempo te kunnen volgen.
Tip: probeer ze niet te vermijden. Bereid daarentegen goed voor wat je moet zeggen. Oefen je erin om je mening te uiten wanneer je een waardevolle bijdrage hebt. Weet dat jij voor de dominante persoon een middel bent om doelen te bereiken: vraag direct aan hen wat je nodig hebt om succesvol te zijn. Belangrijk is ook om jouw persoonlijke en professionele grenzen aan te geven. Vraag hen bijvoorbeeld dat ze jou onder vier ogen en op een professionele manier aanspreken wanneer er een probleem is. En bovenal, herinner jezelf eraan dat het niet persoonlijk bedoeld is!

Vind je deze tips waardevol? Deel ze dan met jouw netwerk.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Coaching Tools, Communicatie, DiSC en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoe ga je om met dominante mensen?

 1. van leuven frieda zegt:

  al wat ik gelezen heb is juist,maar in de praktijd is het soms moeilijk, als je moe bent is het moeilijk
  vol te houden. en van die mensen wordt je moe. toch bedankt voor de tips ik ben blij dat er
  mensen zijn die hier over nadenken. groetjes frieda

  Like

 2. wimannerel zegt:

  dankjewel voor jouw reactie, Frieda!

  Like

 3. F rieda zegt:

  Eén uur een life coach verplicht in de klas vanaf het middelbaar,dat zou voor alles en iedereen goed zijn.!!

  Geliked door 1 persoon

 4. suzan vandenbranden zegt:

  probeer hen af te leiden,vaak zijn deze mensen geobsedeerde persoonlijkheden

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.