7 manieren om gefocust te blijven op je werk

Focus coach gefocust ’t Is heel menselijk: je bent aan het werk en je wordt afgeleid. Je geeft het vijf minuten aandacht, of tien, of een half uur. En als je terugkeert naar wat je aan het doen was, heb je geen idee meer waar je precies zat of ben je je drive kwijt. Je focus komt niet meer terug en je bent minder productief of creatief.

De wereld helemaal buitensluiten is meestal niet te doen. Maar hoe hou je dan je focus op je werk? Hier zijn 7 ideeën.

1. Maak een dagelijkse to-do lijst en leg die naast jou.

Ook al kan je makkelijk een lijst maken op jouw pc of smartphone, toch vind ik een lijstje op papier handig. Als het op je pc of smartphone staat, begin je namelijk makkelijker andere zaken te “checken” of  sms’jes beantwoorden bijvoorbeeld.
Op een to-do lijstje kan je ook hetgeen je gedaan hebt, fysiek doorstrepen.
Lees meer over “Hoe jezelf organiseren ondanks jezelf”

2. Prioriteer je taken

Weet je wanneer mensen het meest productief zijn op het werk? Het eerste uur van de werkdag. Dus plan al je zwaarste en meest uitdagende taken dan. Doe daarna de minder vermoeiende zaken en eindig met de meest saaie routinetaken.
Als je dit doet, raak je ook niet gestresst door die belangrijke projecten aan het einde van je werkdag.
Lees meer over “Uitstellen of doorzetten? Of hoe een kikker kan helpen.”

3. Vind inspiratie en plezier

Vraag je af waarom je iets zou doen, vooraleer je start. Welke waarde heeft de taak? Bedenk dan hoe je de taak plezant kan maken. Zo versterk je jouw motivatie en zo ook jouw focus.

4. Pak je werkomgeving aan

Zitten werken is ook fysiek belastend. Zorg dus voor een goede stoel en een werktafel op de goede hoogte. En ruim op: te veel rommel op je bureau leidt je aandacht af. Enkel wat je nodig hebt, mag blijven liggen. Ook jouw digitale werkomgeving organiseer je best zodat je zo min mogelijk afgeleid wordt: gebruik shortcuts voor veelgebruikte programma’s, zet alle bestanden gekoppeld aan één project of taak in één map en zorg dat jouw virusprogramma en andere software up-to-date is.
Lees meer over “De beste tip om stapels papier op te ruimen”

5. Drink en eet gezond

Water is niet alleen gezond, het verfrist je ook. Hou het dus binnen handbereik. Omdat een rammelende maag niet bevorderlijk is voor je concentratie, helpt een gezonde snack ook voor je focus.
Lees meer over “Een ongewone tip om meer gedaan te krijgen in je dag”

6. Zet je hoofdtelefoon op

Werk je in een landschapsbureau met gebabbel van collega’s rond jou, rinkelende telefoons, lawaai van airco, printers, copiers,…? Bescherm jezelf tegen al deze afleidingen met je hoofdtelefoon om je beter te kunnen focussen. Je hoeft er niet noodzakelijk mee naar iets te luisteren. Ten slotte wil je jouw eigen telefoon of je collega nog kunnen horen. Veel hangt af van jouw precieze jobinhoud natuurlijk. Maar als je lang autonoom kan werken, kan je ook eens een app/website zoals Coffitivity of Focus@Will uitproberen.

7. Wees eens “onbereikbaar”

Niet elk telefoontje is zo dringend. Je kan je telefoon afzetten, stil zetten of op voicemail zetten op het moment dat je echt al je aandacht nodig hebt. En bij chatprogramma’s kan je “busy” of “onzichtbaar” zetten.
Sommige mensen maken op het werk onderscheid tussen “niet storen”-tijd en “open deur tijd”, bijvoorbeeld in hun agenda of via een symbool/teken op hun bureau. Wanneer anderen dat weten en respecteren kan je doorwerken zonder gestoord te worden. En zij willen dat allicht ook!

In het boek “Meer tijd in 12 stappen” staat een volledig hoofdstuk over “focus”. Bestel jouw exemplaar via deze link van Uitgeverij Het ei van Columbus.

Welke tips heb jij nog om gefocust te blijven op je werk?
Laat ze me weten. En deel alvast de bovenstaande tips met jouw collega’s/vrienden.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Time management en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 7 manieren om gefocust te blijven op je werk

 1. Gewoon gefocust blijven op het hier en nu en dat als het belangrijkste ervaren.
  Je regelmatig bewust zijn van de zin van het werk dat je nu doet kan helpen !
  En respect hebben voor wie je loon uitbetaalt want die heeft recht op” vruchtbare en productieve” tijd

  Like

 2. Kris zegt:

  Zeer waardevolle tips. De hoofdtelefoontip pas ik dagelijks toe omwille van het lawaaierig landschapsbureau met de regelmatige ‘stand-up meetings’ en luidruchtig met de GSM ijsberende collega’s.
  Een extra tip: zet je Outlook volledig af: die venstertjes die steeds verschijnen rechtsonder als er een mail toekomt verleiden je steeds om te laten vallen waar je mee bezig bent en toch eerst die mail te beantwoorden.

  Like

 3. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor je reactie, Gertie.
  En inderdaad, Focus bestaat inderdaad enkel in het hier en nu.

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor de extra tip, Kris. Heel terecht: veel mensen worden continu afgeleid door het envelopje dat verschijnt, de cursor die even wijzigt, het geluidje bij een nieuwe mail, of gewoon door hun nieuwsgierigheid. Zoals je stelt: wanneer je niet je mails aan het verwerken bent: afzetten die handel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.