Werk jij meer dan 40 uur per week?

teveel werk corporate coachWerk jij meer dan veertig uur per week, én heb je daarbij nog het gevoel dat je niet alles gedaan krijgt? We hebben het allemaal al meegemaakt. Je zit aan je bureau en denkt/zegt: “Als ik nu eens drie uur meer kon werken vandaag, of tien uur meer deze week, dan zou ik al het werk gedaan krijgen.”

En dan zit je daar uur na uur, dag na dag en het werk is er nog altijd, maar je bent nog meer gestrest omdat jouw productiviteit zienderogen achteruit is gegaan. Vraag je je af waarom dat gebeurt?

We denken allemaal dat de oplossing erin bestaat om gewoon meer uren te werken. En dat werkt soms op de korte termijn. Maar het kan heel onaangename gevolgen hebben op de lange termijn. Het probleem met zulke lange uren inspannend werk is de burnout die we allemaal op een of ander moment al (bijna) hebben ervaren.

Zeker als je een freelancer bent, moet je extra bewust omgaan met hoe je je tijd besteedt, en je kan je de ‘fout’ van een burnout zeker niet permitteren. Je hebt niet de (relatieve) veiligheid van een gewone job: als je geen tijd in je werk steekt, word je gewoon niet betaald. Maar tegelijkertijd wil je niet overwerken tot je opgebrand raakt.
Lees meer: Wanneer heb je “genoeg” gewerkt?

Vind een balans tussen uptime en downtime

Je hebt een balans nodig tussen je werk-leven en je privé-leven. Het is veel beter om acht uur productief, gefocust te werken dan om 16 uur zonder focus naar je scherm te staren. Hoezeer we ook denken dat we 24 uur per dag, 7 dagen per week kunnen werken als we dat willen… We kunnen dat niét. Balans in jouw leven betekent dat je goed uitgerust bent, dat je niet de behoefte voelt aan koffie of stimulerende middelen om je aan de gang te houden en dat je je kunt focussen. Het betekent dat je het gevoel hebt dat alles doen-baar is en dat je geen overmatige stress ervaart.

Als ik het heb over balans in je leven, dan heb ik het eigenlijk over de verhouding tussen “uptime” en “downtime” in je dagelijkse leven. Uptime is alles dat denkwerk van je vraagt, het zijn de “linkerhersenhelft”-activiteiten zoals e-mails verwerken, notities nemen en informatie analyseren. Downtime is alles wat je plezant vindt en wat niet veel bewust denken vergt. Opgelet, dit kan zeer subjectief zijn omdat wat downtime voor de een is, lastig werk is voor de ander.

Doe de test

Het is belangrijk om pauzes in jouw werkdag te plannen. Pauzes zijn korte periodes waarop je mentaal echt afstand neemt, waarop je dissocieert. Professionele atleten weten dat ze periodes van extreme concentratie dienen af te wisselen met een compleet andere activiteit. In de kleedkamer zitten ze vaak wat te gamen of naar een film te kijken.

Hoeveel balans je nodig hebt hangt af van persoon tot persoon, en van jouw capaciteit om je te concentreren. Zoek uit hoeveel jij nodig hebt. Experimenteer met korte pauzes op verschillende tijdstippen. De meeste mensen hebben een kwartiertje nodig na 90 minuten intens werken, en tenminste één dag per week vrij, en een week per kwartaal.

Als je het patroon ontdekt van pauzes en rust die jou in staat stellen om gefocust en productief te zijn, dan zal je minder stress ervaren. Deze tip is belangrijk voor jouw persoonlijk succes. Maak er werk van!

Heb je graag tips om meer tijd voor pauzes vrij te maken? Om stap voor stap meer tijd te creëren voor wat echt belangrijk is in jouw persoonlijk leven? Lees dan alvast het eerste hoofdstuk van mijn nieuwe boek “Meer tijd in 12 stappen” helemaal gratis via deze speciale link (klik op de oranje downloadknop midden op de pagina): klik hier voor Meer tijd in 12 stappen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Ken je iemand die worstelt met de werk/privébalans? Stuur je dan dit artikel door?

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Werk jij meer dan 40 uur per week?

  1. Soms doe je een dubbele dagtaak gewoon omdat het je een ongelooflijke boost geeft! Ik doe mijn werk graag, maar ik zorg ook heel graag voor mensen, dus….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.